Trwa ładowanie...

Dieta Davida Kircha

Dieta Davida Kircha
Dieta Davida Kircha (123RF)

Dieta Davida Kircha oparta jest na wysokiej jakości białkach, które umożliwiają szybkie spalenie zgromadzonego tłuszczu. Powinna być obowiązkowo połączona z ćwiczeniami fizycznymi, by odchudzanie było efektywne i przyniosło zamierzone rezultaty. Dietę Davida Kircha – nowojorskiego trenera – stosuje wiele hollywoodzkich gwiazd. Jej dokładne stosowanie pozwala zgubić niechciane kilogramy nawet w ciągu czternastu dni. Należy jednak pamiętać, by dietę odchudzającą Davida Kircha prowadzić równolegle z treningiem ciała.

spis treści

1. W jaki sposób stosować dietę Davida Kircha?

Śniadanie dostarcza około 200 kcal. Najlepiej wypić koktajl buraczkowy. W celu sporządzenia koktajlu należy zmiksować szklankę kefiru, zetrzeć buraczki, dodać 2 łyżki koperku i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego. Drugie śniadanie to 150 kcal – polecana jest jajecznica z białek. Należy podsmażyć na łyżeczce oliwy 4 plastry wędliny z indyka. Wymieszać 2 białka z łyżką wody i szczyptą pieprzu, usmażyć i posypać natką. Obiad nie powinien przekraczać 300 kcal. Obiadowym rarytasem są zapiekane bakłażany.

Czytaj więcej

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Należy ułożyć warstwami: podpieczone plastry bakłażana (1/2 sztuki), mieloną pierś indyka (100 g), przesmażoną na oliwie z łyżeczką świeżej kolendry, szczyptą czarnego pieprzu oraz podpieczone plastry cukinii (1 sztuka mała). Zeszklić cebulę, poddusić z sześcioma pokrojonymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki. Posypać bazylią. Piec 15 minut w 250°C. Jeść z sałatą z sosem winegret. Podwieczorek to około 160 kcal. Skosztuj zupę krem z soczewicy z natką i jogurtem. Kolacja nie powinna dostarczać więcej jak 200 kcal. Można zjeść sałatkę z tuńczykiem. W celu przyrządzenia sałatki należy wymieszać kilka liści sałaty, cykorii i 1/2 małej puszki posiekanych pomidorów, ugotowane jajko na twardo oraz tuńczyka (w sosie własnym). Skropić sokiem z cytryny.

2. Dieta Kircha – jadłospis

  • I dzień

I śniadanie (około 200 kcal): Koktajl zielony. Zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami szpinaku lub świeżych ziół, natki i mielonego siemienia lnianego.

II śniadanie (około 150 kcal): Frittata z warzywami. Różyczki brokułów (szklanka) i listki szpinaku (50 g) zalać czterema białkami roztrzepanymi z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Piec 20 minut w 200°C. Jeść z 4 plasterkami wędliny.

Obiad (około 300 kcal): Ryba. Wyrobić masę ze 120 g mrożonej ryby, łyżeczki musztardy, 2 łyżek wody, sosu sojowego, łyżeczki czarnego sezamu, piany z białka. Uformować kotlet i grillować go lub piec w 200ºC, zjeść z sałatą.

Podwieczorek (150 kcal): Indyk pieczony. 150 g piersi rozbić, przyprawić solą i pieprzem, ziołami. Grillować lub piec bez tłuszczu.

Kolacja (200 kcal): Szaszłyki. Wymieszać po 1/2 łyżeczki sosu magi i papryki słodkiej. Masą posmarować 150 g pociętej w paski piersi kurczaka. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Piec 20 minut. Polać sosem przyrządzonym z 1/2 kubka jogurtu zmiksowanym z listkami mięty, łyżki kolendry, 1/2 pokrojonego ogórka i łyżki octu winnego. Jeść z ugotowanym brokułem (100 g).

  • II dzień

I śniadanie (około 200 kcal): Koktajl wiosenny. Zmiksować szklankę kefiru, 3 rzodkiewki, starty ogórek, łyżkę szczypiorku i mielonego siemienia lnianego.

II śniadanie (około 150 kcal): Sałatka Davida. Wymieszać pokrojone: 4 białka jajek na twardo, 1/2 kubka selera naciowego, 4 plastry polędwicy z indyka, łyżeczkę natki i łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon). Podawać na liściach sałaty, cykorii i rukoli.

Obiad (około 300 kcal): Indyk z pastą a’la pesto. Wyrobić masę ze 150 g mielonej piersi indyka, białka jaja, 50 g listków szpinaku oraz szczypty soli, pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej. Uformować kotlet. Grillować lub smażyć. Zmiksować 2 pokrojone papryki, szalotkę, 1/4 kubka podprażonych migdałów, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wyłożyć pastę na kotlet.

Podwieczorek (150 kcal): Pierś kurczaka w migdałach. 100 g rozbitej piersi kurczaka obtoczyć w białku roztrzepanym z trzema łyżeczkami wody i 1/4 kubka pokruszonych migdałów (10 sztuk). Usmażyć. Jeść z listkami sałaty.

Kolacja (około 220 kcal): Panga z miętą. Zmiksować 1/4 kubka liści mięty, 2 łyżki natki, szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki wody, łyżeczkę oliwy. Filet z pangi (150 g) polać marynatą i odstawić na 15 minut. Grillować lub piec w 200°C.

  • III dzień

I śniadanie (około 220 kcal): Koktajl migdałowy. Zmiksować szklankę jogurtu naturalnego, 5 migdałów i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.

II śniadanie (około 120 kcal): Sałatka z wędliny. 3 białka jajek ugotowanych na twardo, 2 plasterki wędliny z indyka, mały pomidor, 2 liście sałaty.

Obiad (około 320 kcal): Łosoś z warzywami. Wymieszać kubek kiełków rzodkiewki, 1/4 kubka podpieczonej papryki, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Filet z łososia (130 g) posypać mieszanką przypraw. Obsmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 5 minut w 250°C. Wyłożyć na kiełki i warzywa.

Podwieczorek (około 150 kcal): Sałatka z selerem i kurczakiem. Wymieszać 150 g pokrojonej w kostkę, gotowanej piersi kurczaka, 1/4 kubka pokrojonego selera naciowego, łyżeczkę natki. Zalać sosem z 2 łyżek musztardy Dijon, bulionu z kurczaka i 1-2 kropli ostrego sosu chili.

Kolacja (około 220 kcal): Chili z indyka. 150 g mielonej piersi indyka, przyprawionej solą i pieprzem, podsmażyć na łyżeczce oliwy. Poddusić pokrojone: 1/4 kubka papryki, 1/4 łodygi selera naciowego, 1/4 cebuli i 1/2 ząbka czosnku. Dodać po szczypcie chili, papryki, kminku i pieprzu oraz 1/4 puszki pomidorów w kawałkach. Podlać dwoma łyżkami rosołu z kurczaka. Gotować. Dodać mięso, podgrzać.

  • IV dzień

Śniadanie (około 200 kcal): Koktajl marchewkowy. Zmiksować szklankę kefiru, sok z 2 marchewek oraz 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.

II śniadanie: jajecznica z pieczarkami i wędliną.

Obiad (około 300 kcal): Kurczak z kapustą. Wymieszać 120 g mielonej piersi kurczaka oraz 1/4 łyżeczki przyprawy Cajun i 1/4 łyżeczki sosu worcester. Usmażyć na łyżeczce oliwy posiekaną cebulę i 2 pokrojone pieczarki. Połączyć z mięsem. Uformować kotlecik. Usmażyć. Podprażyć na łyżeczce oliwy posiekane migdały (10 sztuk). Dodać pokrojone: kubek kapusty pekińskiej. Dusić, aż zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeść bok choy z kotletem.

Podwieczorek (około 150 kcal): Zupa warzywna. Pokrojoną cukinię (100 g), 2 cebule i łyżeczkę tymianku zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać 6 pomidorów bez skórki i nasion oraz 2 kubki rosołu z kurczaka. Gotować jeszcze około 20 minut. Ozdobić łyżką koperku i plasterkami pora (100 g).

Kolacja (około 200 kcal): Dorsz zapiekany. Wymieszać po łyżeczce: pełnoziarnistej musztardy, tymianku, oregano i rozmarynu, szczyptę pieprzu oraz łyżkę wody. Rozetrzeć. Masą posmarować filet z dorsza (200 g). Piec 15 minut w 200°C.

3. Zalety i wady diety wysokobiałkowej Davida Kircha

Dieta wysokobiałkowa Davida Kircha pozwala na szybkie spalenie tkanki tłuszczowej, bez ryzyka osłabienia organizmu i zwiotczenia mięśni. Jej zaletą jest krótki czas trwania – najwyżej dwa tygodnie. Pozwala na obniżenie kaloryczności posiłków, co w efekcie prowadzi do wyrzeźbienia ładnej sylwetki ciała. Dieta Davida Kircha promuje aktywność fizyczną i ruch – należy ją stosować równolegle z planem ćwiczeń poprawiających umięśnienie ciała. Podczas stosowania menu zgodnego z zaleceniami diety nie odczuwa się głodu.

Dieta Davida Kircha jest dietą wysokobiałkową z przewagą białka zwierzęcego, co może skutkować zakwaszeniem organizmu. Nie powinny jej stosować osoby z chorobami nerek, ponieważ ten sposób na odchudzanie spowalnia proces filtracji w organizmie i zatruwa ustrój substancjami pochodzącymi z rozpadu białek. Niektórzy dietetycy zarzucają tej diecie odchudzającej, że jest niezgodna z zasadami racjonalnego żywienia i dość jednostronna, mało zróżnicowana. Można ją stosować nie częściej niż raz w roku. Dieta Kircha przeznaczona jest wyłącznie dla osób dorosłych o dobrym stanie zdrowia.

Następny artykuł: Dieta Montignaca
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze