Dieta Davida Kircha
Dieta Davida Kircha oparta jest na wysokiej jakości białkach, które umożliwiają szybkie spalenie zgromadzonego tłuszczu. Powinna być obowiązkowo połączona z ćwiczeniami fizycznymi, by odchudzanie było efektywne i przyniosło zamierzone rezultaty. Dietę Davida Kircha – nowojorskiego trenera – stosuje wiele hollywoodzkich gwiazd. Jej dokładne stosowanie pozwala zgubić niechciane kilogramy nawet w ciągu czternastu dni. Należy jednak pamiętać, by dietę odchudzającą Davida Kircha prowadzić równolegle z treningiem ciała.
1. W jaki sposób stosować dietę Davida Kircha?
Śniadanie dostarcza około 200 kcal. Najlepiej wypić koktajl buraczkowy. W celu sporządzenia koktajlu należy zmiksować szklankę kefiru, zetrzeć buraczki, dodać 2 łyżki koperku i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego. Drugie śniadanie to 150 kcal – polecana jest jajecznica z białek. Należy podsmażyć na łyżeczce oliwy 4 plastry wędliny z indyka. Wymieszać 2 białka z łyżką wody i szczyptą pieprzu, usmażyć i posypać natką. Obiad nie powinien przekraczać 300 kcal. Obiadowym rarytasem są zapiekane bakłażany.
Czytaj więcej
Należy ułożyć warstwami: podpieczone plastry bakłażana (1/2 sztuki), mieloną pierś indyka (100 g), przesmażoną na oliwie z łyżeczką świeżej kolendry, szczyptą czarnego pieprzu oraz podpieczone plastry cukinii (1 sztuka mała). Zeszklić cebulę, poddusić z sześcioma pokrojonymi pomidorami i kubkiem pomidorów z puszki. Posypać bazylią. Piec 15 minut w 250°C. Jeść z sałatą z sosem winegret. Podwieczorek to około 160 kcal. Skosztuj zupę krem z soczewicy z natką i jogurtem. Kolacja nie powinna dostarczać więcej jak 200 kcal. Można zjeść sałatkę z tuńczykiem. W celu przyrządzenia sałatki należy wymieszać kilka liści sałaty, cykorii i 1/2 małej puszki posiekanych pomidorów, ugotowane jajko na twardo oraz tuńczyka (w sosie własnym). Skropić sokiem z cytryny.
2. Dieta Kircha – jadłospis
- I dzień
I śniadanie (około 200 kcal): Koktajl zielony. Zmiksować szklankę jogurtu naturalnego z dwiema łyżkami szpinaku lub świeżych ziół, natki i mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie (około 150 kcal): Frittata z warzywami. Różyczki brokułów (szklanka) i listki szpinaku (50 g) zalać czterema białkami roztrzepanymi z łyżką wody i szczyptą pieprzu. Piec 20 minut w 200°C. Jeść z 4 plasterkami wędliny.
Obiad (około 300 kcal): Ryba. Wyrobić masę ze 120 g mrożonej ryby, łyżeczki musztardy, 2 łyżek wody, sosu sojowego, łyżeczki czarnego sezamu, piany z białka. Uformować kotlet i grillować go lub piec w 200ºC, zjeść z sałatą.
Podwieczorek (150 kcal): Indyk pieczony. 150 g piersi rozbić, przyprawić solą i pieprzem, ziołami. Grillować lub piec bez tłuszczu.
Kolacja (200 kcal): Szaszłyki. Wymieszać po 1/2 łyżeczki sosu magi i papryki słodkiej. Masą posmarować 150 g pociętej w paski piersi kurczaka. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków. Piec 20 minut. Polać sosem przyrządzonym z 1/2 kubka jogurtu zmiksowanym z listkami mięty, łyżki kolendry, 1/2 pokrojonego ogórka i łyżki octu winnego. Jeść z ugotowanym brokułem (100 g).
- II dzień
I śniadanie (około 200 kcal): Koktajl wiosenny. Zmiksować szklankę kefiru, 3 rzodkiewki, starty ogórek, łyżkę szczypiorku i mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie (około 150 kcal): Sałatka Davida. Wymieszać pokrojone: 4 białka jajek na twardo, 1/2 kubka selera naciowego, 4 plastry polędwicy z indyka, łyżeczkę natki i łyżeczkę musztardy (najlepiej Dijon). Podawać na liściach sałaty, cykorii i rukoli.
Obiad (około 300 kcal): Indyk z pastą a’la pesto. Wyrobić masę ze 150 g mielonej piersi indyka, białka jaja, 50 g listków szpinaku oraz szczypty soli, pieprzu i mielonej gałki muszkatołowej. Uformować kotlet. Grillować lub smażyć. Zmiksować 2 pokrojone papryki, szalotkę, 1/4 kubka podprażonych migdałów, ząbek czosnku, sól i pieprz. Wyłożyć pastę na kotlet.
Podwieczorek (150 kcal): Pierś kurczaka w migdałach. 100 g rozbitej piersi kurczaka obtoczyć w białku roztrzepanym z trzema łyżeczkami wody i 1/4 kubka pokruszonych migdałów (10 sztuk). Usmażyć. Jeść z listkami sałaty.
Kolacja (około 220 kcal): Panga z miętą. Zmiksować 1/4 kubka liści mięty, 2 łyżki natki, szczyptę soli i pieprzu, 2 łyżki wody, łyżeczkę oliwy. Filet z pangi (150 g) polać marynatą i odstawić na 15 minut. Grillować lub piec w 200°C.
- III dzień
I śniadanie (około 220 kcal): Koktajl migdałowy. Zmiksować szklankę jogurtu naturalnego, 5 migdałów i 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie (około 120 kcal): Sałatka z wędliny. 3 białka jajek ugotowanych na twardo, 2 plasterki wędliny z indyka, mały pomidor, 2 liście sałaty.
Obiad (około 320 kcal): Łosoś z warzywami. Wymieszać kubek kiełków rzodkiewki, 1/4 kubka podpieczonej papryki, łyżeczkę octu winnego, szczyptę soli i pieprzu. Filet z łososia (130 g) posypać mieszanką przypraw. Obsmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać 5 minut w 250°C. Wyłożyć na kiełki i warzywa.
Podwieczorek (około 150 kcal): Sałatka z selerem i kurczakiem. Wymieszać 150 g pokrojonej w kostkę, gotowanej piersi kurczaka, 1/4 kubka pokrojonego selera naciowego, łyżeczkę natki. Zalać sosem z 2 łyżek musztardy Dijon, bulionu z kurczaka i 1-2 kropli ostrego sosu chili.
Kolacja (około 220 kcal): Chili z indyka. 150 g mielonej piersi indyka, przyprawionej solą i pieprzem, podsmażyć na łyżeczce oliwy. Poddusić pokrojone: 1/4 kubka papryki, 1/4 łodygi selera naciowego, 1/4 cebuli i 1/2 ząbka czosnku. Dodać po szczypcie chili, papryki, kminku i pieprzu oraz 1/4 puszki pomidorów w kawałkach. Podlać dwoma łyżkami rosołu z kurczaka. Gotować. Dodać mięso, podgrzać.
- IV dzień
Śniadanie (około 200 kcal): Koktajl marchewkowy. Zmiksować szklankę kefiru, sok z 2 marchewek oraz 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego.
II śniadanie: jajecznica z pieczarkami i wędliną.
Obiad (około 300 kcal): Kurczak z kapustą. Wymieszać 120 g mielonej piersi kurczaka oraz 1/4 łyżeczki przyprawy Cajun i 1/4 łyżeczki sosu worcester. Usmażyć na łyżeczce oliwy posiekaną cebulę i 2 pokrojone pieczarki. Połączyć z mięsem. Uformować kotlecik. Usmażyć. Podprażyć na łyżeczce oliwy posiekane migdały (10 sztuk). Dodać pokrojone: kubek kapusty pekińskiej. Dusić, aż zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem. Jeść bok choy z kotletem.
Podwieczorek (około 150 kcal): Zupa warzywna. Pokrojoną cukinię (100 g), 2 cebule i łyżeczkę tymianku zalać wodą. Gotować, aż warzywa zmiękną. Dodać 6 pomidorów bez skórki i nasion oraz 2 kubki rosołu z kurczaka. Gotować jeszcze około 20 minut. Ozdobić łyżką koperku i plasterkami pora (100 g).
Kolacja (około 200 kcal): Dorsz zapiekany. Wymieszać po łyżeczce: pełnoziarnistej musztardy, tymianku, oregano i rozmarynu, szczyptę pieprzu oraz łyżkę wody. Rozetrzeć. Masą posmarować filet z dorsza (200 g). Piec 15 minut w 200°C.
3. Zalety i wady diety wysokobiałkowej Davida Kircha
Dieta wysokobiałkowa Davida Kircha pozwala na szybkie spalenie tkanki tłuszczowej, bez ryzyka osłabienia organizmu i zwiotczenia mięśni. Jej zaletą jest krótki czas trwania – najwyżej dwa tygodnie. Pozwala na obniżenie kaloryczności posiłków, co w efekcie prowadzi do wyrzeźbienia ładnej sylwetki ciała. Dieta Davida Kircha promuje aktywność fizyczną i ruch – należy ją stosować równolegle z planem ćwiczeń poprawiających umięśnienie ciała. Podczas stosowania menu zgodnego z zaleceniami diety nie odczuwa się głodu.
Dieta Davida Kircha jest dietą wysokobiałkową z przewagą białka zwierzęcego, co może skutkować zakwaszeniem organizmu. Nie powinny jej stosować osoby z chorobami nerek, ponieważ ten sposób na odchudzanie spowalnia proces filtracji w organizmie i zatruwa ustrój substancjami pochodzącymi z rozpadu białek. Niektórzy dietetycy zarzucają tej diecie odchudzającej, że jest niezgodna z zasadami racjonalnego żywienia i dość jednostronna, mało zróżnicowana. Można ją stosować nie częściej niż raz w roku. Dieta Kircha przeznaczona jest wyłącznie dla osób dorosłych o dobrym stanie zdrowia.