Dieta Andersona
Autorem diety jest Henry L.N. Anderson, amerykański dietetyk. Doszedł on do wniosku, że skuteczne odchudzanie nie powinno polegać na ograniczaniu jedzenia, ale na właściwym spalaniu gromadzonego w organizmie tłuszczu i białka. Do tego procesu potrzebne są enzymy, które można dostarczać, odpowiednio się odżywiając. Łączenie białek i węglowodanów powoduje według niego odkładanie się tłuszczu i rozwój cellulitu. W zaproponowanej przez niego diecie ważna jest również kolejność spożywania posiłków.
1. Zasady diety Andersona
Dieta Andersona to inaczej dieta niełączenia. Jej twórca wyszedł z założenia, że skuteczne odchudzanie możliwe jest tylko wtedy, gdy nie będziemy łączyć ze sobą białek i węglowodanów. Podobne założenia posiadają też diety Haya i Tombaka. Dieta oparta jest przede wszystkim na owocach, warzywach i orzechach. Należy unikać kawy, herbaty i alkoholu.
Czytaj więcej
Stosując ją, można stracić dwa kilogramy w dwa tygodnie, ale trzeba stosować się do następujących zasad:
- przestrzegać ściśle kolejności posiłków,
- nie łączyć białek z węglowodanami,
- owoce i soki spożywać na pusty żołądek,
- nie pić bezpośrednio po posiłkach i w ich trakcie,
- nie stosować żadnych sosów (nawet na bazie oliwy),
- nie pić wody gazowanej i soków przetworzonych (zawierających konserwanty, ulepszacze itp.),
- nie spożywać posiłków po godzinie 20.
W diecie Andersona nie ma sztywnych godzin posiłków, a jedynie ramy czasowe, w których powinno jadać się określone produkty.
- Od północy do południa: wyłącznie owoce i soki owocowe.
- Od południa do godziny 16 – soki warzywne, a pół godziny po nich zielona sałata lub inne zielone warzywa.
- Od godziny 16 do 20 – można jeść wszystko, aby zaspokoić głód, trzeba tylko pamiętać, by nie łączyć białek z węglowodanami. Je się wtedy, gdy odczuwa się głód, przy pierwszych oznakach sytości odchodzi się od stołu (nie kończy się posiłku).
Zdrowe odchudzanie z dietą Andersona można wprowadzać stopniowo: przez pierwsze 8 dni – tylko program poranny (poza tym je się jak zawsze), przez następne 8 dni – program poranny i popołudniowy, wreszcie przejście na program całodzienny. Dietę kończy się po uzyskaniu optymalnej wagi lub utrzymuje na stałe jako nowy sposób odżywiania. Metoda Andersona nie powoduje wyniszczenia organizmu. Produkty spożywane podczas diety dostarczają niezbędnych składników odżywczych, dlatego też może być rozpatrywana jako zdrowa dieta.
Przykładowy jadłospis:
- Od godziny 24 do 12 – pijemy sok jabłkowy; jemy takie owoce, jak winogrona, gruszki czy banany.
- Od godziny 12 do 16 – pijemy sok z marchwi; możemy zjeść sałatkę z pomidorami z dodatkiem cebuli, na deser można spożyć migdały.
- Od godziny 16 do 20 – pieczone ziemniaki, ewentualnie zielony groszek lub fasolka szparagowa; można także zjeść chude mięso z dodatkiem sałaty i warzyw.
2. Zalety i wady diety Andersona
Jak każda dieta, tak i ta ma swoje zalety oraz wady. Główną zaletą diety Andersona bez wątpienia jest fakt, że nie jest ona przesadnie restrykcyjna. Ponadto osoby stosujące się do jej zaleceń mogą dowolnie komponować posiłki, wedle własnych upodobań. Nie muszą codziennie jeść tych samych potraw na śniadanie, obiad czy kolację. Omawiana dieta odchudzająca może poprawić samopoczucie i uregulować przemianę materii. Jest niezwykle wygodna i praktyczna dla osób pracujących, jedzących głównie po południu. Do głównych wad należy fakt, że nie dopuszcza spożywania mleka. Trzeba przez to pilnować, by dostarczać odpowiednią ilość wapnia do organizmu wraz z warzywami. Ponadto dieta nie powinna być stosowana przez osoby z dużą nadwagą.
Jeśli zastanawiasz się, jak schudnąć, nie głodząc się, musisz koniecznie wypróbować tę metodę. Pozwoli zgubić kilka kilogramów, a zarazem wykształci zdrowe przyzwyczajenia żywieniowe.