Dieta dr. Atkinsa
Czy dieta cud istnieje? jest kontrowersyjnym sposobem odchudzania, który budzi sprzeciw wielu lekarzy i dietetyków. Dr Atkins stwierdził bowiem, że w odchudzaniu nie chodzi o ograniczanie jedzenia, ale umiejętne łączenie go w posiłkach. Stwierdził, że skuteczna dieta polega na unikaniu cukrów prostych i zastępowaniu ich tłuszczami i białkami, które można jeść bez większego limitu.
1. Zasady diety dr. Atkinsa
W diecie Atkinsa „zabronione” są produkty zawierające dużo węglowodanów:
- pieczywo,
- produkty zbożowe,
- makarony,
- ziemniaki,
- jogurty,
- mleko i owoce.
Mięso, wędliny, ryby i jaja jemy w dowolnych ilościach. Zdaniem dr. Atkinsa po pewnym czasie nastąpi przesyt tłustymi potrawami, więc zasada „jesz, ile chcesz” nie będzie niebezpieczna dla stosującego tę dietę odchudzającą.
Czytaj więcej
2. Skuteczność diety dr. Atkinsa
Dieta odchudzająca dr. Atkinsa powinna być uzupełniana o suplementy witaminowe, bo bardzo ogranicza spożycie warzyw i owoców, dlatego trzeba pić 2 litry wody dziennie. Dieta dr. Atkinsa jest podzielona na 4 etapy, podczas których najpierw ograniczamy węglowodany, a potem dostosowujemy ich ilość do indywidualnych potrzeb organizmu.
- dieta nieskładająca się z samej sałaty i jabłek, tylko z kotletów, bekonu i wędlin – dla lubiących tradycyjną kuchnię brzmi jak ideał,
- nie ogranicza ilości spożywanego jedzenia.
- nie jest restrykcyjna, a można schudnąć do 5 kg miesięcznie.
- daje dobre sampoczucie – taki efekt powodują ciała ketonowe powstające ze spalania tłuszczu.
Niekoniecznie wszyscy poczują przesyt tłustymi potrawami. W 2002 roku dr Richard Fleming udowodnił, że dieta dr. Atkinsa jest metodą skutecznego odchudzania, ale stosowanie jej przez dłuższy czas zwiększa ryzyko wystąpienia chorób, takich jak: miażdżyca, a w konsekwencji choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym udar mózgu i zawał mięśnia sercowego. Dieta ta w nadmiarze dostarcza nasycone kwasy tłuszczowe. Małe urozmaicenie diety, a zwłaszcza niewielka ilość warzyw i owoców, może powodować niedobory witamin i mikroelementów. Nadmiernie obciąża organizm (np. nerki) na skutek powstawania ciał ketonowywch, może powodować również odwodnienie.
Nie jest to dieta i sposób odchudzania, który może zastosować każdy. Eksperymentować z nią nie powinny osoby z cukrzycą (istnieje specjalna dieta dla cukrzyków), nadciśnieniem, wysokim poziomem cholesterolu i miażdżycą.
- Na śniadanie – np. jajka z bekonem i herbata.
- Na obiad – kurczak smażony, rosół, niewielka ilość surówki.
- Na podwieczorek – wędliny, na kolację – pasztet, parówki lub stek.
Na tym etapie należy ograniczyć spożycie węglowodanów do 20 g dziennie.
Produkty dozwolone:
- mięso,
- ryby i owoce morza,
- jajka,
- sery pleśniowe,
- tłuszcze roślinne.
Produkty zakazane:
- pieczywa,
- makarony,
- owoce,
- warzywa zawierające skrobię,
- chudy nabiał,
- kofeina,
- cukier,
- miód i dżem,
- słodycze.
Od etapu 1 różni się tym, że można jeść więcej warzyw i owoców. Nadal trzeba jednak spożywać duże ilości tłuszczów i białek, a także unikać cukrów.
Na tym etapie powinniśmy przestać objadać się tłustymi potrawami i umieć wyznaczyć sobie indywidualne granice spożycia węglowodanów – tzn. wiedzieć, ile możemy ich zjeść, by nie przytyć.
Na tym etapie stosujemy się do tego, co wypracowaliśmy w etapie 3, czyli trzymamy się swojej dopuszczalnej ilości węglowodanów.
Dieta dr. Atkinsa jest stutecznym sposobem odchudzania, ale zastosowanie jej należy skonsultowac z lekarzem bądź dietetykiem.