Trwa ładowanie...

Dieta Birchera-Bennera

Dieta Birchera-Bennera
Dieta Birchera-Bennera (123RF)

Max Bircher Benner to uznany specjalista z zakresu odżywiania. Stworzył on teorię całości pokarmowych. Teoria Birchera-Bennera zakłada, że na stan zdrowia wpływa w dużej mierze to, co jemy, a nieprawidłowe odżywianie wywołuje wiele chorób. Według niego jedzenie jest na tyle ważne, że trzeba zwracać uwagę nie tylko na to, co jemy, ale i jak jemy. Powolne i dokładne przeżuwanie pozwala na lepsze trawienie i wpływa na nasze zdrowie - i to właśnie sprawia, że dieta Birchera-Bennera to zdrowa dieta. Ograniczenie, a nawet wykluczenie używek także pozytywnie odbije się na naszym zdrowiu.

spis treści

1. Co jest wskazane w diecie Birchera-Bennera?

Oto jakie zmiany w sposobie odżywiania proponuje Bircher-Benner, aby działał on korzystnie na nasze zdrowie:

  • spokojne i powolne jedzenie;
  • picie szklanki wody przed posiłkiem;
  • podawanie jedzenia na małych talerzach;
  • ograniczenie tzw. bomb kalorycznych, które nie dają organizmowi nic poza pustymi kaloriami;
  • wykluczenie kawy, alkoholu, papierosów, przypraw zaostrzających smak;
  • korzystanie tylko z tłuszczów roślinnych;
  • ograniczenie zawartości skrobi w posiłkach (szczególnie uważać trzeba na mąkę, różnego rodzaju kasze, ziemniaki, cukier – ale nie ten w owocach!);
  • dostarczanie białka pod postacią odtłuszczonego mleka i chudego twarogu oraz warzyw, roślin strączkowych, produktów zbożowych, w tym pieczywa, orzechów i owoców;
  • spożywanie surowych warzyw w większych ilościach – mają więcej substancji biologicznie czynnych niż produkty gotowane;
  • rezygnacja z produktów przetworzonych, zawierających konserwanty.
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Czytaj więcej

2. Przygotowanie do diety Birchera-Bennera

Ta dieta odchudzająca powinna się rozpocząć od jednego lub dwóch dni, podczas których można pić tylko soki owocowe. Ma to oczyścić organizm. Po skończeniu diety można np. raz w tygodniu przeprowadzić dzień sokowy.

  • Rano: szklanka soku z pomarańczy, jabłek, jagód, malin.
  • W południe: to samo co rano lub szklanka soku z warzyw – marchwi, kapusty, ogórków, buraków, pomidorów lub mieszanego.
  • Wieczorem: około 18.00: szklanka soku owocowego.

Ewentualnie można wypić 4 szklanki soku w godzinach: 8.00, 12.00, 16.00, 18.00. Pod żadnym pozorem nie wolno przedłużać dni sokowych! Przez kolejne trzy-cztery dni włącza się napoje mleczne.

  • Śniadanie: szklanka soku owocowego lub warzywnego,
  • Drugie śniadanie: szklanka jogurtu, kefiru, pół szklanki naparu z dzikiej róży,
  • W południe: po szklance soku z owoców i jogurtu, szklanka naparu z dzikiej róży,
  • Wieczorem: szklanka soku owocowego, szklanka jogurtu.

3. Efekty diety Birchera-Bennera

7 dni stosowania tej diety może obniżyć wagę o 4-7 kilogramów, jednak należy pamiętać, że dzieje się tak przede wszystkim z powodu odwodnienia organizmu. Po zakończeniu diety istnieje duże ryzyko efektu jo-jo, jeśli wróci się do starych nawyków żywieniowych. Zalecane jest wiec dalsze przestrzeganie zasad komponowania posiłków.

Zalecania dra Birchera-Bennera:

  • przez okrągły rok trzeba jeść muesli,
  • warzywa o zielonych liściach muszą znaleźć się codziennie na naszym talerzu,
  • na początku posiłku należy zjeść surowy produkt,
  • spożycie mięsa powinno być maksymalnie ograniczone,
  • najbardziej wartościowe są potrawy gotowane na parze lub w niewielkiej ilości wody i krótko.

Rozkład kaloryczny posiłków:

  • I śniadanie – 250 kcal,
  • II śniadanie – 100 kcal,
  • Obiad – 350 kcal,
  • Podwieczorek – 100 kcal,
  • Kolacja – 200 kcal.

4. Jadłospis diety Birchera-Bennera

  • Dzień 1

Śniadanie: Bułka z łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.

Drugie śniadanie: Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.

Obiad: 10 dag piersi z kurczaka pokroić. Małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por pociapać w słupki. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min dusić. Posypać solą, pieprzem, przyprawą chińską i tymiankiem. Podawać z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.

Podwieczorek: Mały banan.

Kolacja: Sałatka z 100 ml jogurtu naturalnego, 100 g chudej wędliny, 1 ogórka kiszonego, 1 cykorii, 1 kwaśnego jabłka.

  • Dzień 2

Śniadanie: Jajko rozmieszać z łyżką wody, dorzucić pół pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, posolić i popieprzyć. Usmażyć na łyżeczce masła. Podawać z kromką chleba z pełnego przemiału.

Drugie śniadanie: Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.

Obiad: 10-15 dag piersi z kurczaka przyprawić np. pieprzem i papryką. Mięso usmażyć na łyżeczce oliwy. Podawać z gotowanym bukietem warzyw i 1 ziemniakiem.

Podwieczorek: Grejpfrut.

Kolacja: Pierogi leniwe z chudego twarogu (150 g).

  • Dzień 3

Śniadanie: Kromka chleba z pełnego przemiału z łyżeczką masła, 5 dag twarożku, pomidor.

Drugie śniadanie: 100 ml wywaru warzywnego z rozkłóconym jajkiem.

Obiad: 15 dag piersi indyka umyć i pokroić. Tak samo zrobić z 20 dag pieczarek. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Dosypać zioła, sól i pieprz.

Podwieczorek: 2 brzoskwinie.

Kolacja: 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną, biały ser oraz surówka z cykorii, pomidora i rzodkiewek.

  • Dzień 4

Śniadanie: Tost z ciemnego pieczywa z łyżeczką margaryny, sałata, plaster sera żółtego lub łyżeczka serka topionego. Do tego kiwi i marchewka lub pomidor i papryka.

Drugie śniadanie: Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.

Obiad: 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Posiekać drobno 2 papryki i 1 cebulę. Frykadelki smażyć z warzywami na rozgrzanym oleju.

Podwieczorek: 2 jabłka.

Kolacja: Kromka ciemnego pieczywa z 50 g chudej wędliny i sałatką z papryki, pomidora i cebuli.

  • Dzień 5

Śniadanie: 10 dag twarożku z łyżeczką śmietany, sokiem z cytryny, słodzikiem. Do tego pół pomarańczy i pół jabłka oraz 10 dag malin.

Drugie śniadanie: Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.

Obiad: Szklanka ugotowanego makaronu oraz sałatka z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżek twarożku.

Podwieczorek: 2 delicje.

Kolacja: Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.

  • Dzień 6

Śniadanie: 3 dag płatków czekoladowych, połowa opakowania jogurtu waniliowego, mandarynka.

Drugie śniadanie: Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.

Obiad: Szklanka kaszy gryczanej z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju, szklanka maślanki lub kefiru.

Podwieczorek: 5 kostek czekolady.

Kolacja: Sałatka owocowa z kiwi, plastra ananasa, grejpfruta.

  • Dzień 7

Śniadanie: Pełnoziarnista bułka z łyżeczką masła lub margaryny, 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki i ogórkiem.

Drugie śniadanie: Kromka chleba z masłem i pomidorem.

Obiad: Ugotować w łupince 1 dużego ziemniaka. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżeczkę oliwy, 1 łyżkę octu winnego, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100 g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie.

Podwieczorek: 3 kulki lodów owocowych.

Kolacja: Sałatka z tuńczykiem (120 g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 łyżki kukurydzy, 2 liście kapusty pekińskiej).

5. Muesli Birchera

Przepis na poranną i wieczorną surówkę z jabłek (czyli muesli Birchera): 1 kopiastą łyżkę płatków owsianych należy zalać 3 łyżkami niegazowanej wody mineralnej i odstawić na 12 godzin. Po upływie wyznaczonego czasu dolać łyżkę słodkiego skondensowanego mleka, sok z 1/2 cytryny, dosypać łyżkę tartych orzechów i 2 średnie jabłka starte na tarce razem z ogryzkiem i ze skórką.

Wariacje surówkowe:

  • jeśli jabłka nie są naszymi ulubionymi owocami, można je zastąpić rodzynkami, daktylami, figami, morelami, brzoskwiniami, bananami;
  • owoce mogą być świeże lub suszone. W tym drugim wypadku przed spożyciem należy je namoczyć w mleku lub w wodzie;
  • zamiast skondensowanego mleka można dodać kefiru, śmietanki, jogurtu naturalnego, maślanki albo zwykłego mleka (może być kozie) z miodem;
  • jeśli znudzą nam się płatki owsiane, można je zastąpić np. jęczmiennymi czy kukurydzianymi – najważniejsze, by były z całego ziarna;
  • zamiast soku z cytryny można użyć soku z dowolnego kwaśnego owocu, a orzechy zastąpić migdałami;
  • jeśli nie chcemy się bawić w przygotowywanie muesli, można skorzystać z kupnego, ale jest ono mniej zdrowe.

Dieta Birchera to świetny sposób na odchudzanie oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. W przypadku niedokładnego stosowania się do zasad diety, może niestety doprowadzić do efektu jo-jo. Niektóre jej zalecenia są bardzo korzystne także dla osób nieodchudzających się.

Następny artykuł: Dieta Colette Lefort
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze