Dieta Kwaśniewskiego - produkty zalecane, produkty niewskazane, wady
Dieta optymalna wg dr. J. Kwaśniewskiego zalecana jest jako dieta lecznicza oraz odchudzająca. Podstawa diety Kwaśniewskiego polega na zachowaniu tzw. złotego stosunku białka, tłuszczów i węglowodanów, który w diecie wynosi 1 : 2,5-3,5 : 0,5-0,8 (20,8% : 62,5% : 16,7%).
1. Dieta Kwaśniewskiego - produkty zalecane
W diecie Kwaśniewskiego zaleca się spożywanie następujących produktów:
- jaja – powyżej 4 sztuk na dzień;
- sery żółte, oscypki, pleśniowe, twarogowe pełnotłuste;
- mleko 3,2% i więcej oraz śmietana i śmietanka 30% do 0,5 litra na dobę;
- mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe (kaczka, gęś);
- podroby wieprzowe i drobiowe – wątróbka, serca, nerki;
- wędliny – kaszanki, salcesony, pasztety, boczek, bekon, karkówka, parówki;
- galarety mięsne i tłuste rosoły;
- tłuste ryby – łosoś, tuńczyk, makrela, węgorz, śledź, szproty;
- tłuszcze zwierzęce – smalec, słonina, masło;
- oleje roślinne – oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, margaryna kubkowa;
- orzechy, słonecznik;
- majonez.
Czytaj więcej
Spośród węglowodanów dopuszcza się spożycie 1 ziemniaka (frytki), który dostarcza około 10 g cukru, a także warzyw oraz grzybów leśnych i pieczarek do 300 g/dobę.
W celu oczyszczania organizmu i wypłukiwania produktów przemiany materii należy pić około 2,5 litrów wody dziennie – woda źródlana, niegazowana, bez dodatku cukru. Dozwolone jest również spożywanie kawy i herbaty bez cukru.
2. Dieta Kwaśniewskiego - produkty niewskazane
- Do produktów zabronionych w diecie Kwaśniewskiego należą:
- pieczywo – wszystkie rodzaje;
- ciasta, ciastka;
- kasze;
- groch, fasola, soczewica, soja;
- ziemniaki;
- miód;
- cukier, cukierki, czekolada;
- owoce;
- kisiele, budynie;
- słodzone napoje.
3. Dieta Kwaśniewskiego - wady
Dieta wg dr. Kwaśniewskiego może wpływać niekorzystnie na zdrowie. Jest to dieta bardzo kaloryczna, gdyż człowiek spożywa tyle kalorii, na ile ma ochotę, pod warunkiem że zachowuje zasadę „złotej proporcji”.
Dieta dr. Kwaśniewskiego jest rodzajem diety ketogennej. W wyniku niedoboru węglowodanów tłuszcze metabolizowane są do ciał ketonowych (np. acetooctan, aceton, beta-hydroksymaślan), które zakwaszają organizm oraz zmniejszają pobudliwość komórek nerwowych.
Dr Kwaśniewski uważa, że dietę opracowaną przez niego można bez obaw stosować przez całe życie.
4. Dieta Kwaśniewskiego - szkodliwość
Stosowanie diety Kwaśniewskiego wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy oraz schorzeń nerek i neurologicznych.
Rozwój miażdżycy wynika ze zwiększenia spożycia tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu. Z kolei nadmierne spożycie białka wpływa niekorzystnie
na pracę nerek. Ponadto wzrasta stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi, co doprowadza do zaostrzenia przebiegu dny moczanowej, zwiększa powstawanie blaszek miażdżycowych w tętnicach oraz zwiększenia ryzyka
rozwoju nadciśnienia tętniczego.
Co więcej we krwi wzrasta także stężenie homocysteiny, substancji zwiększającej ryzyko wystąpienia schorzeń neurologicznych, takich jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.
Dieta Kwaśniewskiego jest uboga w witaminy, w tym witaminę C, która wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Jej niedobór sprzyja rozwojowi nowotworów. Z kolei nadmiar witaminy A jest przyczyną hiperwitaminozy A która objawia się hepatomegalią oraz ogólnym osłabieniem.
Jednakże zbyt mała ilość błonnika w diecie przyczynia się do wystąpienia zaparć, schorzeń jelit, w tym nowotworów. Występuje również zbyt niska dawka witamin rozpuszczalnych w wodzie, zwłaszcza witamin z grupy B i C. Ponadto stwierdza się także niedobór potasu, wapnia i magnezu, co niekorzystnie wpływa na tkankę kostną, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju osteoporozy.
Zbyt duża dawka cholesterolu i tłuszczu zwierzęcego prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, miażdżycy.
Dieta dr. Kwaśniewskiego jest bogato tłuszczowa oraz nisko węglowodanowa. Podstawę diety stanowią mięso oraz oleje. Długotrwałe stosowanie diety Kwaśniewskiego może negatywnie wpływać na zdrowie.