Kabaczek – charakterystyka, właściwości, potrawy
Kabaczek ma kształt maczugi i choć przypomina dużego ogórka spokrewniony jest z dynią. Sama nazwa kabaczek oznacza mała dynia. Jakie właściwości ma kabaczek? Czy kabaczek jest zdrowy dla naszego organizmu? Co możemy przygotować z kabaczka?
1. Charakterystyka kabaczka
Kabaczek przypomina swoim wyglądem dużego ogórka w kształcie maczugi. Tym czasem, kabaczek jest spokrewniony z dynią. Długość owocu kabaczka może osiągnąć nawet około 40 cm.
Kabaczek ma kolor ciemnozielony. Zdarzają się odmiany w żółtym kolorze. Miąższ kabaczka wyglądem przypomina ogórka, ale miąższ jest twardszy, bardziej zbity i ma inny kolor. Kabaczek może osiągnąć wagę 3 kg.
Kabaczki pomimo swojej masy i wielkości mają mało kalorii, ale za to dużo właściwości odżywczych. Warto zatem włączyć do codziennej diety kabaczka.
2. Właściwoci kabaczka
Kabaczek to warzywo będące źródłem wielu składników odżywczych. W kabaczku znajduje się witamina C, witamina A, ale również magnez, luteina i wiele przeciwutleniaczy.
Dzięki zawartości cennych antyoksydantów ma działanie neutralizujące wolne rodniki. Organizm ma większą ochronę przed szkodliwymi substancjami, wzmacnia także odporność.
Wspomniana wcześniej witamina A, której ilość jest dominująca w kabaczku, wpływa na skórę i ma działanie przeciwzapalne Kabaczek ma również działanie przeciwzapalne dzięki zawartej w tym warzywie luteinie i beta-karotenie, które zmniejszają wrzody dwunastnicy i wrzody żołądka i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.
Nie tyko miąższ kabaczka ma cudowne właściwości. Korzystnie dla naszego zdrowia wpływają pestki kabaczka, które mają działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwpasożytnicze.
Kabaczek przyspiesza również przemianę materii. Ponadto, kabaczek zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego. Śmiało więc mogą go jeść, a nawet jest zalecany, kobiety w ciąży. Kwas foliowy korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego u dzieci.
3. Potrawy z kabaczka
Kabaczek to warzywo bardzo wszechstronne, gdyż nadaje się do spożycia na surowo, po upieczeniu, po ugotowaniu, po uduszeniu, a także po usmażeniu. Dzięki temu z kabaczka możemy przygotować smaczną sałatkę, napój, ale również zupę.
Ciekawą propozycją może być kabaczek faszerowany. Farsz możemy wykonać z połączenia takich warzyw jak pomidor, papryka, ogórek. Osoby, które w diecie nie zapominają o mięsie, mogą skomponować farsz z mięsem mielonym. Do połączenia wszystkich składników warto dodać przecier pomidorowy. Farsz po podsmażeniu należy przełożyć do wydrylowanego kabaczka i zapiec.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Inną propozycją na danie z kabaczkiem może być leczo. W tym przepisie poza warzywami możemy dodać kiełbasę i ulubione przyprawy. Dla osób na diecie wegetariańskiej pozostaje warzywne leczo. Całość należy podsmażyć a następnie poddusić na wolnym ogniu.
Na chłodne dni możemy wykonać sycącą i wartościową zupę z kabaczka. W zupie mogą znaleźć się dowolne warzywa, ale również dynia, która z kabaczkiem dobrze się komponuje. Całość możemy podać w formie kremu po uprzednim zblendowaniu.
4. Ile kalorii ma surowy kabaczek?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 113 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 16,00 kcal | 18,08 kcal |
Białko | 1,21 g | 1,37 g |
Węglowodany | 3,35 g | 3,79 g |
Cukier | 2,20 g | 2,49 g |
Błonnik | 1,10 g | 1,24 g |
Tłuszcz | 0,18 g | 0,20 g |
Tłuszcze nasycone | 0,04 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,10 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 17,00 mg | 19,21 mg |