Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marek Aleksander Przondo

Kabaczek – charakterystyka, właściwości, potrawy

Avatar placeholder
24.09.2024 15:43
Kabaczek – charakterystyka, właściwości, potrawy
Kabaczek – charakterystyka, właściwości, potrawy (Shutterstock)

Kabaczek ma kształt maczugi i choć przypomina dużego ogórka spokrewniony jest z dynią. Sama nazwa kabaczek oznacza mała dynia. Jakie właściwości ma kabaczek? Czy kabaczek jest zdrowy dla naszego organizmu? Co możemy przygotować z kabaczka?

spis treści

1. Charakterystyka kabaczka

Kabaczek przypomina swoim wyglądem dużego ogórka w kształcie maczugi. Tym czasem, kabaczek jest spokrewniony z dynią. Długość owocu kabaczka może osiągnąć nawet około 40 cm.

Kabaczek ma kolor ciemnozielony. Zdarzają się odmiany w żółtym kolorze. Miąższ kabaczka wyglądem przypomina ogórka, ale miąższ jest twardszy, bardziej zbity i ma inny kolor. Kabaczek może osiągnąć wagę 3 kg.

Kabaczki pomimo swojej masy i wielkości mają mało kalorii, ale za to dużo właściwości odżywczych. Warto zatem włączyć do codziennej diety kabaczka.

Zobacz film: "Smaczny sekret dobrego zdrowia. Polacy nadal nie mają odpowiednich nawyków"

2. Właściwoci kabaczka

Kabaczek to warzywo będące źródłem wielu składników odżywczych. W kabaczku znajduje się witamina C, witamina A, ale również magnez, luteina i wiele przeciwutleniaczy.

Dzięki zawartości cennych antyoksydantów ma działanie neutralizujące wolne rodniki. Organizm ma większą ochronę przed szkodliwymi substancjami, wzmacnia także odporność.

Wspomniana wcześniej witamina A, której ilość jest dominująca w kabaczku, wpływa na skórę i ma działanie przeciwzapalne Kabaczek ma również działanie przeciwzapalne dzięki zawartej w tym warzywie luteinie i beta-karotenie, które zmniejszają wrzody dwunastnicy i wrzody żołądka i korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości
Kabaczek i jego prozdrowotne właściwości [5 zdjęć]

Imponujące korzyści zdrowotne, jakie wynikają ze spożywania kabaczków, biorą się z ich bogactwa związków

zobacz galerię

Nie tyko miąższ kabaczka ma cudowne właściwości. Korzystnie dla naszego zdrowia wpływają pestki kabaczka, które mają działanie antybakteryjne, antygrzybiczne i przeciwpasożytnicze.

Kabaczek przyspiesza również przemianę materii. Ponadto, kabaczek zawiera bardzo duże ilości kwasu foliowego. Śmiało więc mogą go jeść, a nawet jest zalecany, kobiety w ciąży. Kwas foliowy korzystnie wpływa na rozwój układu nerwowego u dzieci.

3. Potrawy z kabaczka

Kabaczek to warzywo bardzo wszechstronne, gdyż nadaje się do spożycia na surowo, po upieczeniu, po ugotowaniu, po uduszeniu, a także po usmażeniu. Dzięki temu z kabaczka możemy przygotować smaczną sałatkę, napój, ale również zupę.

Ciekawą propozycją może być kabaczek faszerowany. Farsz możemy wykonać z połączenia takich warzyw jak pomidor, papryka, ogórek. Osoby, które w diecie nie zapominają o mięsie, mogą skomponować farsz z mięsem mielonym. Do połączenia wszystkich składników warto dodać przecier pomidorowy. Farsz po podsmażeniu należy przełożyć do wydrylowanego kabaczka i zapiec.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Inną propozycją na danie z kabaczkiem może być leczo. W tym przepisie poza warzywami możemy dodać kiełbasę i ulubione przyprawy. Dla osób na diecie wegetariańskiej pozostaje warzywne leczo. Całość należy podsmażyć a następnie poddusić na wolnym ogniu.

Na chłodne dni możemy wykonać sycącą i wartościową zupę z kabaczka. W zupie mogą znaleźć się dowolne warzywa, ale również dynia, która z kabaczkiem dobrze się komponuje. Całość możemy podać w formie kremu po uprzednim zblendowaniu.

4. Ile kalorii ma surowy kabaczek?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 113 g (1 szklanka, plasterki)
Wartość energetyczna 16,00 kcal 18,08 kcal
Białko 1,21 g 1,37 g
Węglowodany 3,35 g 3,79 g
Cukier 2,20 g 2,49 g
Błonnik 1,10 g 1,24 g
Tłuszcz 0,18 g 0,20 g
Tłuszcze nasycone 0,04 g 0,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,02 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,09 g 0,10 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 17,00 mg 19,21 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze