Kałamarnica (kalmary) - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy

Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, uznawany za jeden z owoców morza. Kalmary występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Bałtyckim, Północnym i Śródziemnym, a także wzdłuż wybrzeży zachodniej Europy oraz Afryki. Kałamarnice są niezwykle zdrowym i niskokalorycznym produktem, źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jaki wpływ na zdrowie mają kalmary?

Kałamarnica (kalmary) jest zaliczana do owoców morza.Kałamarnica (kalmary) jest zaliczana do owoców morza.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest kałamarnica?

Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, zaliczany do owoców morza. Posiada dziesięć macek, w wodzie jest w stanie przebyć długie dystanse, za pomocą specjalnego otworu gwałtownie wyrzuca wodę.

Kałamarnica ma lekko słodki, ale wyczuwalnie morski smak. Konsystencja kalmarów jest nieco gumowata, ale na skutek marynowania i odpowiedniej obróbki termicznej zachwyca smakiem.

Kałamarnica a zdrowie

Kałamarnica jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem, cechuje go duża zawartość wody i niewielka ilość tłuszczu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także pełnowartościowe białko (ok. 18 g na 100 g).

Surowa kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (30 g, bez ości)
Wartość energetyczna92,0 kcal26,1 kcal
Białko15,58 g4,42 g
Węglowodany3,08 g0,87 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz1,38 g0,39 g
Tłuszcze nasycone0,36 g0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone0,11 g0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone0,52 g0,15 g
Cholesterol233 mg66,1 mg
Witamina C4,70 mg1,33 mg
Równoważnik folianów5,00 µg1,42 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,41 mg0,12 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,18 mg0,62 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,50 mg0,14 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg1,42 µg
Witamina B4 - cholina65,0 mg18,43 mg
Witamina B12 - kobalamina1,30 µg0,37 µg
Witamina A33,0 i.u.9,36 i.u.
Witamina A10,00 µg RAE2,84 µg RAE
Retinol10,00 µg2,84 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E1,20 mg0,34 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń32,0 mg9,07 mg
Żelazo0,68 mg0,19 mg
Magnez33,0 mg9,36 mg
Fosfor221 mg62,7 mg
Potas246 mg69,7 mg
Sód44,0 mg12,47 mg
Cynk1,53 mg0,43 mg
Miedź1,89 mg0,54 mg
Mangan0,04 mg0,01 mg
Selen44,8 µg12,70 µg
Woda78,6 g22,3 g

Smażona kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna175 kcal149 kcal
Białko17,94 g15,25 g
Węglowodany7,79 g6,62 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz7,48 g6,36 g
Tłuszcze nasycone1,88 g1,60 g
Tłuszcze jednonienasycone2,75 g2,34 g
Tłuszcze wielonienasycone2,14 g1,82 g
Cholesterol260 mg221 mg
Witamina C4,20 mg3,57 mg
Równoważnik folianów20,0 µg17,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,05 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,46 mg0,39 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,60 mg2,21 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,51 mg0,43 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,06 mg0,05 mg
Witamina B9 - kwas foliowy14,00 µg11,90 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina1,23 µg1,05 µg
Witamina A35,0 i.u.29,8 i.u.
Witamina A11,00 µg RAE9,35 µg RAE
Retinol11,00 µg9,35 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0 mg0 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń39,0 mg33,2 mg
Żelazo1,01 mg0,86 mg
Magnez38,0 mg32,3 mg
Fosfor251 mg213 mg
Potas279 mg237 mg
Sód306 mg260 mg
Cynk1,74 mg1,48 mg
Miedź2,11 mg1,80 mg
Mangan0,07 mg0,06 mg
Selen51,8 µg44,0 µg
Woda64,5 g54,9 g

Białko jest niezbędne do budowy komórek organizmu, a także produkcji enzymów i hormonów. Kalmary są też źródłem jodu, żelaza, fosforu, wapnia i manganu.

Oddziałują pozytywnie na mięśnie, pracę serca, redukują obrzęki i delikatnie zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi. Obecna w składzie miedź wspiera produkcję hemoglobiny i kolagenu, a fosfor kontroluje pH krwi.

Cynk natomiast wspiera gojenie ran, uczestniczy w procesach układu odpornościowego, a magnez sprzyja kondycji kości, zębów i mięśni.

Jest też składnikiem niezbędnym do prawidłowego działania układu nerwowego. Witaminy z kolei wspierają przyswajalność żelaza, pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów, a także podnoszą odporność organizmu.

Co ciekawe, kałamarnica praktycznie nie zawiera tłuszczu. Informacja ta powinna zainteresować szczególnie osoby, walczące z nadprogramowymi kilogramami.

Przepis na kałamarnicę w winie

Składniki:

  • 400 g mrożonej kałamarnicy,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 125 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • posiekany koperek,
  • starty imbir,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Rozmrażamy kałamarnice, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy każdą na 6 kawałków. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wino, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, koperek i imbir.

Mieszamy dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści. Kalmary zanurzamy w powstałej marynacie na około godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzewamy olej na patelni i smażymy owoce morze na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Przepis na krążki z kałamarnicy

Składniki:

  • 500 g kałamarnicy,
  • 6 łyżek mąkl pszennej,
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Kałamarnice dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w krążki o grubości 1 centymetra. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. W pojemniku mieszamy dwa rodzaje mąki i obtaczamy w niej krążki.

Delikatnie otrzepujemy kałamarnicę z nadmiaru panierki i wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy 3 minuty bez obracania, a następnie wyciągamy krążki na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Całość oprószamy solą, podajemy z wielowarzywną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka