Kałamarnica (kalmary) - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy
Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, uznawany za jeden z owoców morza. Kalmary występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Bałtyckim, Północnym i Śródziemnym, a także wzdłuż wybrzeży zachodniej Europy oraz Afryki. Kałamarnice są niezwykle zdrowym i niskokalorycznym produktem, źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jaki wpływ na zdrowie mają kalmary?
W tym artykule:
Co to jest kałamarnica?
Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, zaliczany do owoców morza. Posiada dziesięć macek, w wodzie jest w stanie przebyć długie dystanse, za pomocą specjalnego otworu gwałtownie wyrzuca wodę.
Kałamarnica ma lekko słodki, ale wyczuwalnie morski smak. Konsystencja kalmarów jest nieco gumowata, ale na skutek marynowania i odpowiedniej obróbki termicznej zachwyca smakiem.
Kałamarnica a zdrowie
Kałamarnica jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem, cechuje go duża zawartość wody i niewielka ilość tłuszczu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także pełnowartościowe białko (ok. 18 g na 100 g).
Surowa kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 28 g (30 g, bez ości) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 92,0 kcal | 26,1 kcal |
| Białko | 15,58 g | 4,42 g |
| Węglowodany | 3,08 g | 0,87 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 1,38 g | 0,39 g |
| Tłuszcze nasycone | 0,36 g | 0,10 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 0,11 g | 0,03 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 0,52 g | 0,15 g |
| Cholesterol | 233 mg | 66,1 mg |
| Witamina C | 4,70 mg | 1,33 mg |
| Równoważnik folianów | 5,00 µg | 1,42 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,02 mg | 0,01 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,41 mg | 0,12 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,18 mg | 0,62 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,50 mg | 0,14 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,06 mg | 0,02 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 5,00 µg | 1,42 µg |
| Witamina B4 - cholina | 65,0 mg | 18,43 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,30 µg | 0,37 µg |
| Witamina A | 33,0 i.u. | 9,36 i.u. |
| Witamina A | 10,00 µg RAE | 2,84 µg RAE |
| Retinol | 10,00 µg | 2,84 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 1,20 mg | 0,34 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 32,0 mg | 9,07 mg |
| Żelazo | 0,68 mg | 0,19 mg |
| Magnez | 33,0 mg | 9,36 mg |
| Fosfor | 221 mg | 62,7 mg |
| Potas | 246 mg | 69,7 mg |
| Sód | 44,0 mg | 12,47 mg |
| Cynk | 1,53 mg | 0,43 mg |
| Miedź | 1,89 mg | 0,54 mg |
| Mangan | 0,04 mg | 0,01 mg |
| Selen | 44,8 µg | 12,70 µg |
| Woda | 78,6 g | 22,3 g |
Smażona kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 175 kcal | 149 kcal |
| Białko | 17,94 g | 15,25 g |
| Węglowodany | 7,79 g | 6,62 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 7,48 g | 6,36 g |
| Tłuszcze nasycone | 1,88 g | 1,60 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 2,75 g | 2,34 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 2,14 g | 1,82 g |
| Cholesterol | 260 mg | 221 mg |
| Witamina C | 4,20 mg | 3,57 mg |
| Równoważnik folianów | 20,0 µg | 17,00 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,46 mg | 0,39 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 2,60 mg | 2,21 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,51 mg | 0,43 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,06 mg | 0,05 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 14,00 µg | 11,90 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,23 µg | 1,05 µg |
| Witamina A | 35,0 i.u. | 29,8 i.u. |
| Witamina A | 11,00 µg RAE | 9,35 µg RAE |
| Retinol | 11,00 µg | 9,35 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 39,0 mg | 33,2 mg |
| Żelazo | 1,01 mg | 0,86 mg |
| Magnez | 38,0 mg | 32,3 mg |
| Fosfor | 251 mg | 213 mg |
| Potas | 279 mg | 237 mg |
| Sód | 306 mg | 260 mg |
| Cynk | 1,74 mg | 1,48 mg |
| Miedź | 2,11 mg | 1,80 mg |
| Mangan | 0,07 mg | 0,06 mg |
| Selen | 51,8 µg | 44,0 µg |
| Woda | 64,5 g | 54,9 g |
Białko jest niezbędne do budowy komórek organizmu, a także produkcji enzymów i hormonów. Kalmary są też źródłem jodu, żelaza, fosforu, wapnia i manganu.
Oddziałują pozytywnie na mięśnie, pracę serca, redukują obrzęki i delikatnie zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi. Obecna w składzie miedź wspiera produkcję hemoglobiny i kolagenu, a fosfor kontroluje pH krwi.
Cynk natomiast wspiera gojenie ran, uczestniczy w procesach układu odpornościowego, a magnez sprzyja kondycji kości, zębów i mięśni.
Jest też składnikiem niezbędnym do prawidłowego działania układu nerwowego. Witaminy z kolei wspierają przyswajalność żelaza, pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów, a także podnoszą odporność organizmu.
Co ciekawe, kałamarnica praktycznie nie zawiera tłuszczu. Informacja ta powinna zainteresować szczególnie osoby, walczące z nadprogramowymi kilogramami.
Przepis na kałamarnicę w winie
Składniki:
- 400 g mrożonej kałamarnicy,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 125 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- sok z połowy cytryny,
- posiekany koperek,
- starty imbir,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy kałamarnice, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy każdą na 6 kawałków. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wino, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, koperek i imbir.
Mieszamy dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści. Kalmary zanurzamy w powstałej marynacie na około godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzewamy olej na patelni i smażymy owoce morze na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przepis na krążki z kałamarnicy
Składniki:
- 500 g kałamarnicy,
- 6 łyżek mąkl pszennej,
- 3 łyżki skrobii kukurydzianej,
- olej do smażenia,
- sól.
Kałamarnice dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w krążki o grubości 1 centymetra. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. W pojemniku mieszamy dwa rodzaje mąki i obtaczamy w niej krążki.
Delikatnie otrzepujemy kałamarnicę z nadmiaru panierki i wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy 3 minuty bez obracania, a następnie wyciągamy krążki na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Całość oprószamy solą, podajemy z wielowarzywną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.