Szałwia - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Szałwia lakarska pochodzi od łacińskiego słowa "salvere" - "leczyć". Jest stosowana od wieków jako środek bakteriobójczy i ściągający. Szałwią leczono astmę, biegunkę, nieżyty żołądka, łagodzono bolesność miesiączek i bóle gardła. A jakie zastosowania ma szałwia dzisiaj?
1. Właściwości szałwii
Szałwia lekarska ma wiele prozdrowotnych właściwości i dlatego jest szeroko wykorzystywana w lecznictwie. Dodatkowo w liściach szawii znajduje się olejek eteryczny. Dzięki zawartości garbników, kwasów organicznych, karotenu, witaminy A, C, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, magnez, potas, sód, cynk i żelazo w szałwii jest wykorzystywana nie tylko w leczeniu i poprawianiu wyglądu naszego ciała, ale też samopoczucia.
W jednym z badań okazało się, że suszona szałwia lekarska pozytywnie wpłynęła na koncentrację i pamięć u ochotników. Picie herbatki z szałwii ułatwiała im skupienie i uspokajała nerwy. W kilku badaniach nad właściwościami szałwii, również u pacjentów z chorobą Alzheimera, odnotowano poprawę zdolności umysłowych.
Więcej o trawieniu
Badania wskazują, że szałwia lekarska ma właściwości antybakteryjne i działa na wiele różnych odmian bakterii. Właściwości szałwii nie dotyczą jednak działania przeciwgrzybiczego. Obecnie naukowcy są zainteresowani działaniem szałwii na wirusy, takie jak wirus HIV.
Dzięki swoim właściwościom szałwia pomaga na wzdęcia i inne problemy z trawieniem. Napar z szałwii nie tylko wspomaga trawienie, ale również obniża poziom cholesterolu we krwi.
2. Zastosowanie szałwii
Szałwia lekarska jest wykorzystywana w dolegliwościach związanych okresem i menopauzą. Dzieje się tak ze względu na zawartość w szałwii fitoestrogenów, garbników i ojeku eterycznego, które mają działanie rozkurczowe i przeciwzapalne.
Działanie szałwii lekarskiej pomaga również w problemach np. z obfitymi miesiączkami, uderzeniami gorąca, czy bezsennością w czasie menopauzy.
Zioło to jest składnikiem wielu kosmetyków, w tym kremów, balsamów, żeli do mycia ciała. Jest to składnik, np. kremów do cery trądzikowej (szałwia lekarska pomaga poradzić sobie z trądzikiem, łuszczycą i grzybicą) oraz kremów do cery dojrzałej, ponieważ szałwia opóźnia starzenie się skóry.
Suszona szałwia jest stosowana w kuchni jako przyprawa. Szałwię można hodować jako roślinę ozdobną. W przemyśle spożywczym dodatek szałwii ma na celu poprawienie smaku i zapachu produktów. Szałwia jest też używana jako dodatek do mydeł i perfum.
Szałwia lekarska jest również silnym lekiem w walce z zakażeniami i pomaga zwalczyć infekcje. Napar z szałwii jest np. bardzo pomocny w leczeniu owrzodeń jamy ustnej lub krwawiących dziąsłach. Ponadto napar z szałwii ma właściwości wykrztuśne i ściągające, co wspomaga usuwanie wydzieliny z oskrzeli.
Szałwia jest również skutecznym środkiem ograniczającym potliwość, która wynika z nadczynności tarczycy, nerwicy lub gorączki. Warto podkreślić, że napar z szałwii działa już po 2-3 godzinach od jego wypicia i działa przez kolejne 3 dni.
Szałwia do picia wspomaga również układ pokarmowy. Aby przygotować szałwię do picia, potrzebujemy szklanki wrzątku oraz około 1-2 łyżeczek suszonej szałwii. Szklankę przykrywamy talerzykiem i po ok.15 minutach szałwia nadaje się do picia.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Jakie zioła na uderzenia gorąca? - odpowiada lek. Jacek Ławnicki
- Jakie zioła na przeziębienie? - odpowiada mgr Jakub Bieniecki
- Czy mogę wyleczyć się naturalnie ziołami? - odpowiada mgr Ewa Kłodnicka
3. Przeciwwskazania do stosowania
Zioła są zazwyczaj uważane za coś, co może pomóc, a na pewno nie zaszkodzi. Nie zawsze jednak zioła są tak bezpieczne. Szałwia może zaszkodzić w przypadku, gdy bierzemy leki antydepresyjne lub inne leki działające na system nerwowy. Poza tym nadmiar szałwii, nawet leczniczej szałwii, może zaburzyć równowagę organizmu – dlatego używajmy jej z rozsądkiem.
4. Kalorie i wartości odżywcze mielonej szałwii
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 1 g (1 łyżeczka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 315 kcal | 2,21 kcal |
Białko | 10,63 g | 0,07 g |
Węglowodany | 60,7 g | 0,43 g |
Cukier | 1,71 g | 0,01 g |
Błonnik | 40,3 g | 0,28 g |
Tłuszcz | 12,75 g | 0,09 g |
Tłuszcze nasycone | 7,03 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,87 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,76 g | 0,01 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 32,4 mg | 0,23 mg |