Trwa ładowanie...

Dieta młodości – zasady diety anty-aging

Avatar placeholder
24.05.2024 16:04
Dieta anti-aging to nie tylko dobrze zbilansowany jadłospis, ale także codzienna dawka ruchu.
Dieta anti-aging to nie tylko dobrze zbilansowany jadłospis, ale także codzienna dawka ruchu. (Adobe Stock)

Dieta młodości, czyli dieta anty-aging, to sposób odżywiania, którego celem jest opóźnianie procesów starzenia i ograniczenie widoczności jego oznak. Jakie produkty spożywać, aby zachować młody wygląd, a których unikać?

spis treści

1. Dieta młodości - produkty opóźniające proces starzenia

Dieta młodości, czyli dieta anty-aging czy dieta przeciwstarzeniowa, jest sposobem żywienia, który może opóźnić starzenie się organizmu. Jak to możliwe?

Starzenie się organizmu jest naturalne. Istnieją jednak czynniki przyspieszające ten proces. To głównie oksydacyjne uszkodzenia DNA, za co odpowiada nadmiar wolnych rodników. Ich aktywność prowadzi do zaburzenia równowagi i powstawania stresu oksydacyjnego.

Odpowiadać za to może tak nadwaga i otyłość, nieleczona niedoczynność tarczycy czy cukrzyca, przewlekły stres, palenie papierosów czy brak snu oraz czasu na odpoczynek, jak i błędy dietetyczne:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"
  • spożywanie wysoko przetworzonych produktów,
  • dieta uboga w witaminy A, E i C oraz minerały, takie jak selen czy cynk,
  • nadużywanie alkoholu.

To dlatego odpowiednio modyfikując dietę i dbając o przestrzeganie właściwych nawyków żywieniowych można mieć wpływ na spowolnienie objawów starzenia się.

2. Dieta młodości – zasady

Najważniejsze zasady diety przeciwstarzeniowej to komponowanie posiłków w myśl zdrowego talerza”. Oznacza to, że połowę porcji powinny stanowić warzywa i owoce, ¼ produkty białkowe, a ¼ produkty zbożowe. Należy zadbać o dodatek zdrowych tłuszczów, roślinnych olejów (nierafinowanych), na przykład oliwy z oliwek, ale i nasion oraz orzechów.

Nie mniej istotne w diecie anty-aging jest regularne spożywanie małych porcji posiłków i nieprzejadanie się oraz utrzymanie optymalnej masy ciała, a co za tym idzie jej stopniowa redukcja w przypadku nadwagi czy otyłości z zastrzeżeniem, żeby spadek masy ciała był powolny. To wyklucza rygorystyczne, bardzo niskokaloryczne diety.

Opóźnieniu procesów starzenia się sprzyja regularnie podejmowana aktywność fizyczna i inne elementy składające się na higieniczny tryb życia (unikanie stresu czy dbanie o optymalną ilość regenerującego snu).

3. Dieta młodości - produkty wskazane

Jakie produkty jeść w diecie przeciwstarzeniowej? Tak naprawdę ważne jest dostarczanie organizmowi wszystkich substancji odżywczych: białka, węglowodanów, zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Które są najważniejsze? Gdzie ich szukać?

Jakie są najlepsze produkty opóźniające proces starzenia? W diecie młodości odnajdują się zwłaszcza te, które są zasobne w:

  • białko – chude gatunki mięs, ryby, chudy nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych i ich przetwory,
  • węglowodany i błonnik pokarmowy – produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa i owoce,
  • tłuszcze – olej rzepakowy, olej słonecznikowy, oliwa extra vergine, orzechy, pestki, nasiona, awokado,
  • NNKT – olej rzepakowy, olej słonecznikowy, oliwa extra vergine, tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, sardela).

Gdzie szukać witamin i minerałów, które są kluczowe dla zachowania młodości? Najlepsze źródła to:

  • witamina A – żółtka jaja, sery, tran, wątroba,
  • witamina B2 – pełnoziarniste produkty zbożowe, drożdże, wątroba, zielone warzywa, owoce, nabiał, jaja,
  • witamina B5 – otręby pszenne, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, drożdże, jaja, chude mięso, orzechy,
  • witamina B6 – drożdże, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nabiał, jaja, wieprzowina, kiełki pszenicy, otręby pszenne,
  • witamina B12 – mięso, nabiał, jaja,
  • witamina E – pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa liściaste, orzechy, jaja, oleje roślinne, kiełki i zarodki zbożowe,
  • witamina C – warzywa kapustne, papryka, pomidory, owoce jagodowe, cytrusy, owoce dzikiej róży, porzeczka, zielona pietruszka,
  • cynk – pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, mięso, nabiał,
  • selen – pełnoziarniste produkty zbożowe, otręby, kiełki zbożowe, ryby morskie,
  • potas – pomidory, ziemniaki, banany, porzeczki, pełnoziarniste produkty zbożowe, marchew, zielona pietruszka,
  • żelazo – mięso, ryby, żółtka jaj, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, wątroba,
  • siarka – wołowina, jaja, ryby, mleko, kapusta, kalafior, cebula, groch,
  • miedź – zielone warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy,
  • magnez – kasza gryczana, kakao, soja, fasola, orzechy, brokuły, morele,
  • krzem – płatki owsiane, kasza jęczmienna.

4. Dieta młodości – czego unikać?

W diecie przeciwstarzeniowej anty-aging należy unikać:

  • dań smażonych i grillowanych, żywności wysoko przetworzonej, typu fast food, dań instant,
  • nadmiaru dodatku cukru oraz soli, słodyczy, słonych przekąsek typu chipsy, krakersy, słodkich napojów gazowanych,
  • nadmiaru produktów zbożowych z białej mąki (pieczywo, makaron, ciasta),
  • nadmiaru spożywanego alkoholu.

5. Dieta anty-aging a suplementy diety

Dieta anty-aging powinna być różnorodna i dobrze zbilansowana. Jeśli chodzi o suplementy diety, warto je rozważyć po konsultacji z lekarzem w sytuacji, gdy konieczne jest uzupełnienie braków konkretnych substancji.

Korzystne działanie na wygląd mają suplementach zawierające krzem i koenzym Q10, witaminy z grupy B, selen, cynk czy witamin A, E, C.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze