Jackfruit – gdzie kupić, jak jeść i dlaczego warto?
Jackfruit to egzotyczny owoc, który nie jest popularny w Polsce. Warto jednak sięgnąć po ten smaczny azjatycki produkt, ponieważ ma dużo właściwości zdrowotnych.
1. Co to jest jackfruit (dżakfrut)?
Jackfruit to jedyny w swoim rodzaju owoc tropikalny, rozpoznawalny ze względu na niepowtarzalny kształt i wielkość. Obecnie rośnie głównie w tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Owoce jackfruita można spotkać więc w różnych częściach Indii, w Tajlandii, Malezji, w Nepalu, Sri Lance oraz Brazylii. To także narodowy owoc Bangladeszu.
Jackfruit jest uważany za największy owoc drzewny na świecie, o średniej wadze od 3,5 kg do 10 kg. Zewnętrzna część jackfruita nie jest jadalna, ale miąższ i nasiona owocu nadają się do spożycia. Skóra jackfruita pokryta jest charakterystycznymi kolcami, jednak nie są one kłujące, a w trakcie dojrzewania owocu stają się całkowicie miękkie.
Jackfruit ma słodki smak oraz bardzo wyczuwalny i przyjemny owocowy zapach. Dojrzałe owoce jackfruita smakują niczym mango lub brzoskwinia. Wnętrze owocu zawiera pomarańczowo-żółty miąższ. Podzielony jest on na części, które kształtem przypominają "żarówki". Miąższ otacza gładkie i owalne, jasnobrązowe nasiona.
Chociaż jackfruit jest owocem, jego wnętrze przypomina konsystencję kurczaka lub wieprzowiny. Dodatkowo składniki dżakfruta są podobne do tych zawartych w mięsie. Dlatego niedojrzały owoc jackfruita często używany jest przez wegetarian, jako jego substytut.
2. Wartości odżywcze jackfruita
Świeże owoce jackfruita są źródłem białka, cynku, magnezu, manganu, potasu, wapnia i żelaza. Magnez i żelazo pomagają w poprawie jakości snu. Ten pierwiastek zapobiega również anemii, która jest jedną z głównych przyczyn bezsenności.
Potas jest natomiast ważnym składnikiem płynu wewnątrzkomórkowego oraz pomaga kontrolować częstotliwość rytmu serca i ciśnienie krwi. Dzieki temu obniżone zostaje ryzyko zawału serca, udaru mózgu i zaburzeń sercowo-naczyniowych.
Błonnik pokarmowy zawarty w owocach jackfruitu pomaga chronić błonę śluzową okrężnicy poprzez eliminowanie rakotwórczych substancji z jelita grubego. Jackfruit przyczynia też się do polepszenia pracy układu pokarmowego. Słodki owoc nie powoduje bólu brzucha, jedzony nawet w dużych ilościach, a co więcej, ułatwia wypróżnianie się.
Jackfruit jest bogaty w witaminy oraz wolny od tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Świeże owoce dżakfruta zawierają znaczące ilości witaminy A i flawonoidy, takie jak beta-karoten, ksantyna, luteina i beta-kryptoksantyna. Związki te działają na organizm przeciwutleniająco.
Witamina A jest także niezbędna do utrzymania integralności błony śluzowej i skóry. Stwierdzono, że spożywanie naturalnych owoców bogatych w witaminę A, chroni przed rakiem jamy ustnej i płuc. W końcu, dzięki jedzeniu owoców jackfruita, witamina A wpływa na poprawę wzroku oraz zapobiega zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Jackfruit jest jednym z niewielu owoców bogatych w witaminę B complex. Jackfruit zawiera wybitne ilości witaminy B6 (pirydoksyny), ryboflawiny oraz kwasu foliowego. Jest też bogatym źródłem fenoli, niacyny i tiaminy. Te dwa ostatnie składniki leczą zmęczenie, stres i pomagają przy osłabionych mięśniach.
100 g miąższu jackfruita dostarcza tylko 95 kalorii. "Żarówki" zawarte w owocu zawierają cukry proste, takie jak fruktoza i sacharoza, które po spożyciu wyzwalają pozytywną energię i natychmiastowo ożywiają ciało.
3. Jak go jeść?
Jackfruit może być spożywany na surowo, jako samodzielny deser, ale może być też dodawany do lodów, puddingu i sałatek owocowych. Kawałki jackfruita zmieszane ze startym kokosem, miodem oraz plasterkami bananów to jeden z najsmaczniejszych smakołyków powszechnie podawanych na uroczystościach w południowej części Indii.
Wiele osób nie czeka, aż owoce dojrzeją, lecz przygotowują je, gdy są jeszcze stosunkowo małe, niedojrzałe i chrupiące. Jackruit nie jest wówczas tak słodki i ma bardziej mięsistą konsystencję. W Indiach taki owoc dodaje się do pikantnych potraw, takich jak curry oraz do zup i gulaszów.
W Australii sugeruje się serwowanie sosu zrobionego z jackfruita, który podaje się do jagnięciny. Niektórzy marynują też jeszcze niedojrzałe owoce. Jackfruit można również wykorzystać do przygotowywania pasztecików, zapiekanek, kompotów owocowych, dżemów i galaretek.
Nasiona dżakfruta, które zawierają dużo białka, mogą być obierane i gotowane jak w przypadku ziaren roślin strączkowych. W Południowo-Wschodniej Azji są one suszone i mielone na mąkę, którą później wykorzystuje się do pieczenia.
4. Gdzie kupić jackfruita
W Polsce jackfruita można dostać głównie w sklepach orientalnych. Owoc sprzedawany jest w puszkach, w których kawałki jackfruita zanurzone są w słodkiej lub w słonej zalewie. Za jackfruit w takiej postaci zapłacimy od 10 do nawet 200 zł za średnio 550 g tego produktu.
Inną alternatywą są chipsy z suszonych owoców jackfruita, które stanowią smaczną przekąskę. Można je dostać w cenie około 12 zł za 150 g.
W niektórych sklepach z etniczną żywnością kupimy już cały, świeży owoc jackfruita. Za taki produkt zapłacimy około 55 zł za 4000 g.
5. Ile kalorii ma surowy chlebowiec różnolistny?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 165 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 95,0 kcal | 157 kcal |
Białko | 1,72 g | 2,84 g |
Węglowodany | 23,3 g | 38,4 g |
Cukier | 19,08 g | 31,5 g |
Błonnik | 1,50 g | 2,48 g |
Tłuszcz | 0,64 g | 1,06 g |
Tłuszcze nasycone | 0,20 g | 0,32 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,16 g | 0,26 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,16 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 13,70 mg | 22,6 mg |