Trwa ładowanie...

Nachos – przepisy, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
03.06.2024 12:28
Nachos to popularna przekąska przygotowana ze smażonych lub pieczonych, niedużych kawałków tortilli kukurydzianej.
Nachos to popularna przekąska przygotowana ze smażonych lub pieczonych, niedużych kawałków tortilli kukurydzianej. (Adobe Stock)

Nachos to przekąska pochodząca z Meksyku, która składa się z chipsów z tortilli z serem, często podawanych z różnymi dodatkami. Tradycyjne meksykańskie przekąski wypiekane są z mąki kukurydzianej, możliwe jest połączenie mąki kukurydzianej z mąką pszenną. Jakie są ich wartości odżywcze? Z czym je jeść i jak przygotować?

spis treści

1. Co to nachos?

Nachos to popularna przekąska przygotowana ze smażonych lub pieczonych, niedużych kawałków tortilli kukurydzianej (chipsy z tortilli), które są pokryte roztopionym serem. Najczęściej używa się sera cheddar lub innych serów, które się łatwo i szybko topią.

Tortilla jest rodzajem płaskiego, okrągłego placka o średnicy wypiekanego z masy lub mąki kukurydzianej, także z mąki pszennej. Za kolebkę nachos uznaje się Piedras Negras w Meksyku (ojcem przepisu jest Ignacio "Nacho" Anaya, który wymyślił nachos w latach 40. XX wieku). Nachos stały się szybko popularne na całym świecie. Dziś to chętnie przekąska spożywana tak na imprezach, jak i w restauracjach.

2. Nachos – dodatki i sosy

Nachos mogą być podane na różne sposoby, zarówno w prostszej, jak i bardziej skomplikowanej formie, tak na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Chipsy z tortilli mogą być serwowane wyłącznie jako kawałki placka posypanego serem i podgrzewane, aż ser się roztopi, ale i w bardziej złożonych wersjach, to jest z różnymi dodatkami i sosami (mogą stanowić pełnowartościowe danie).

Jakie dodatki pasują do nachos? Mogą to być:

  • mięso (kurczak lub mielona wołowina, wieprzowina lub chorizo),
  • warzywa (świeża lub marynowana papryka jalapeño, oliwki, ugotowane ziemniaki, fasola, ale i salsa z pomidorów, cebuli, jalapeños i kolendry i soku z limonki),
  • guacamole (pasta z awokado z dodatkami takimi jak cebula, czosnek, sok z limonki i kolendra),
  • śmietana i sosy (np. sos czosnkowy).

3. Nachos – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Nachos w 100 gramach posiada wartość energetyczną 472 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 7,10 g białka,
  • 67,8 g węglowodanów,
  • 0,78 g cukrów,
  • 5,40 g błonnika.

Nachos ma w 100 g 20,7 g tłuszczów, w tym:

  • 2,81 g tłuszczów nasyconych,
  • 5,66 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 10,77 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

4. Nachos – jakie ma witaminy?

Nachos to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 3,53 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 20,9 µg witaminy K.

Nachos zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,14 mg witaminy B1,
  • 0,07 mg witaminy B2,
  • 0,84 mg witaminy B3,
  • 19,40 mg witaminy B4,
  • 0,30 mg witaminy B5,
  • 0,18 mg witaminy B6,
  • 12,00 µg witaminy B9,
  • 0,36 µg witaminy B12.

5. Nachos – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Nachos ma w sobie:

  • 106 mg wapnia,
  • 1,52 mg żelaza,
  • 84,0 mg magnezu,
  • 225 mg fosforu,
  • 182 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 328 mg sodu, 1,38 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,39 mg manganu i 4,40 µg selenu.

6. Nachos - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 472 kcal 134 kcal
Białko 7,10 g 2,01 g
Węglowodany 67,8 g 19,22 g
Cukier 0,78 g 0,22 g
Błonnik 5,40 g 1,53 g
Tłuszcz 20,7 g 5,86 g
Tłuszcze nasycone 2,81 g 0,80 g
Tłuszcze jednonienasycone 5,66 g 1,61 g
Tłuszcze wielonienasycone 10,77 g 3,05 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

Czy nachosy są zdrowe?

Czy nachosy są zdrowe? Okazuje się, że raczej niespecjalnie. Wiele jednak zależy od tego, z jakich produktów są wykonane i w towarzystwie jakich składników są podawane.

Nachosy są bogate w kalorie i tłuszcz, mają za to sporo błonnika (ten wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego, wpływa na dłuższe uczucie sytości), a ich wartość odżywczą podnoszą różne zdrowe dodatki (danie będzie dostarczało białka, wapnia i witamin, jeśli z nachosami serwowany będzie ser, mięso i warzywa).

Warto pamiętać, że zarówno domowe nachosy, jak i dodatki, takie jak salsa czy guacamole, są zdrowszą alternatywą dla gotowych nachosów, sosów serowych czy dipów.

7. Jak przygotować nachos w domu?

Jak przygotować nachos w domu? To proste. Na blasze do pieczenia układa się gotową tortillę, pokrywa się ją serem.

Na wierzchu można położyć wybrane dodatki, na przykład pokrojoną w plasterki paprykę jalapeño, ale i inne. Dzięki temu można dostosować danie do własnych preferencji smakowych. Nachos można także przygotować samodzielnie od podstaw, zarówno usmażyć, jak i upiec.

Nachos – przepisy

Aby przygotować nachos smażone, potrzebne są takie składniki jak:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki kukurydzianej,
  • szklanka gorącej wody,
  • olej (20 ml) plus olej do smażenia,
  • sól i papryka mielona ostra do smaku.

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, olej i wodę (partiami). Wyrabiaj ciasto do połączenia składników. Odłóż je na pół godziny, by odpoczęło.

Ciasto (przełożone na blat oprószony mąką) podziel na części i bardzo cienko rozwałkowuj. Ponakłuwaj je widelcem, wykrawaj trójkąty (możesz najpierw pokroić ja na 4-centymetrowe paski, a te z kolei na trójkąty).

Olej rozgrzej w garnku, wrzucaj do niego przygotowane trójkąty z tortilli. Smaż, aż będą miały złoty kolor. Wyjmuj je łyżką cedzakową. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Posyp papryką. Trójkąciki ciasta można też ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 st. C. To opcja zdecydowanie mniej kaloryczna i bardziej zdrowa.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze