Bób po sycylijsku - przepis i zastosowanie w kuchni
Bób po sycylijsku to włoski sposób na przygotowanie rośliny strączkowej. Bób w tej wersji zdobył wielu zwolenników, niektórzy traktują go jako dodatek do dania, inni jako samodzielną potrawę. Bób po sycylijsku to połączenie oregano, czosnku i dobrej jakości oliwy z oliwek. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zdecydowanie warty spróbowania.
1. Dlaczego warto jeść bób?
Bób cieszy się dużą popularnością i można go kupić niemalże przez cały rok, choć najsmaczniejszy jest na przełomie czerwca i lipca.
Można wykorzystać go do przyrządzenia dań mięsnych, jak również wegetariańskich i wegańskich. Często spożywany jest też samodzielnie, w formie przekąski lub lekkiej kolacji.
Bób to niezwykle wartościowa roślina strączkowa, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dostarcza organizmowi dużą ilość kwasu foliowego, dzięki czemu wspiera leczenie anemii i przeciwdziała wystąpieniu wad płodu.
Dodatkowo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i sprawność ruchową w chorobie Parkinsona. Regularne spożycie bobu zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję i nowotwór.
Roślina ta jest doskonałym źródłem białka, więc może stanowić zdrowy zamiennik produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian. Pomimo charakterystycznego zapachu, bób powinien często znajdować się na naszych talerzach.
2. Przepis na bób po sycylijsku
Składniki:
- 0,5 kg bobu,
- 0,5 szklanki wody,
- 250 ml oliwy z oliwek,
- pół łyżki soli,
- 1 łyżka oregano,
- 1 ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Oregano wsypujemy do niewielkiego naczynia i zalewamy odrobiną gorącej wody, żeby stało się miękkie. Bób myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie przez około 15-18 minut.
Odcedzamy go i lekko nacinamy skórkę na każdym ziarenku. W osobnej miseczce łączymy wodę, oliwę z oliwek, sól oraz oregano. Dodajemy czosnek (w całości lub przeciśnięty przez praskę). Bób dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy na około 2 godziny, aż przejdzie smakiem i aromatem.
3. Zastosowanie bobu po sycylijsku
Bób po sycylijsku może stanowić samodzielne danie lub bazę do dalszego wykorzystania w kuchni. Można spożywać go na ciepło lub zimno, a także zmielić na gładką pastę do świeżego pieczywa.
Bób po sycylijsku można podsmażyć z makaronem lub ryżem, dodając cebulę lub świeży szczypiorek. Świetnie smakuje również w połączeniu z boczkiem, wieprzowiną, parmezanem, szpinakiem czy orzeszkami pinii.
W wersji na szybko można połączyć roślinę z szynką, serem feta lub tofu w opcji wegetariańskiej. Warto pamiętać, że bób dobrze komponuje się również z innymi strączkami, na przykład fasolką szparagową lub groszkiem.
Ciekawy smak ma również bób po sycylijsku z pomidorkami koktajlowymi, jabłkiem, kurkami lub miętą. Można wykorzystać go również jako farsz do pierogów, dodatek do klusek kładzionych czy śląskich.
4. Kalorie i wartości odżywcze ugotowanego bobu
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 170 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 110 kcal | 187 kcal |
Białko | 7,60 g | 12,92 g |
Węglowodany | 19,65 g | 33,4 g |
Cukier | 1,82 g | 3,09 g |
Błonnik | 5,40 g | 9,18 g |
Tłuszcz | 0,40 g | 0,68 g |
Tłuszcze nasycone | 0,07 g | 0,11 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,08 g | 0,13 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,16 g | 0,28 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,30 mg | 0,51 mg |