Czarne owoce - aronia, borówka, jagoda, jeżyna, porzeczka, malina
Czarne owoce mają niezwykle cenne właściwości prozdrowotne, które pozytywnie wpływają na kondycję organizmu i przeciwdziałają wielu chorobom. Czarne owoce usuwają toksyny z organizmu, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, zmniejszają napięcie nerwowe i stres, a także powstrzymują procesy starzenia. Dodatkowo zapobiegają cukrzycy, miażdżycy, nadciśnieniu, chorobom układu nerwowego oraz nowotworom. Czym charakteryzują się czarne owoce, ile mają kalorii i wartości odżywczych?
1. Aronia
Aronia obfituje w witaminę C, B2, B3, B9, E oraz P. Okazuje się niezwykle skuteczna w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi, profilaktyce zaćmy, jaskry oraz zwyrodnieniu plamki żółtej.
Aronia jest też uznawana za naturalny środek leczniczy w przypadku chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie, miażdżyca czy nowotwór.
Owoce te są idealne do przygotowania smacznych i cennych dla zdrowia soków, dżemów i nalewek. Dobrym pomysłem jest również dodawanie suszonej aronii do herbaty.
2. Borówka amerykańska
Borówka amerykańska ma silne właściwości przeciwbakteryjne, a za sprawą antyoksydantów i błonnika wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
Dodatkowo borówka zawiera cenne związki fenolowe, garbniki i fosfor. Oddziałuje na kondycję kości i zębów, pamięć, wzrok oraz ciśnienie krwi. Może być też traktowana jako podstawa profilaktyki niektórych chorób nowotworowych.
Borówka amerykańska jest wyjątkowo smaczna na surowo, ale warto dodawać ją również do owsianek, musli, deserów, ciast i babeczek.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 157 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 37,0 kcal | 58,1 kcal |
Białko | 0,40 g | 0,63 g |
Węglowodany | 8,70 g | 13,66 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,10 g | 0,16 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,80 mg | 4,40 mg |
3. Czarny bez
Owoce czarnego bzu to źródło pektyn, garbników, kwasów owocowych, witaminy C i A oraz soli mineralnych. Wykazują one działanie przeciwbólowe, moczopędne, napotne oraz oczyszczające organizm.
Czarny bez jest stosowany do leczenia przeziębienia i grypy, stanów zapalnych żołądka i jelit, a także do przyspieszenia przemiany materii.
Owoce nadają się do spożycia dopiero po obróbce termicznej, bez należy zbierać z obszarów oddalonych od ulic, ze względu na ryzyko zanieczyszczeń.
4. Czarne porzeczki
Czarne porzeczki zawierają witaminę C, PP oraz E. W składzie znajduje się również potas, który oddziałuje na pracę mięśni i mózgu, a także na układ nerwowy.
Medycyna naturalna zaleca stosowanie porzeczek w przypadku anginy, infekcji górnych dróg oddechowych, reumatyzmie, migrenie, problemach żołądkowo-jelitowych czy osłabieniu.
Owoce te mogą okazać się przydatne również u osób, zmagających się z anemią, zaćmą, wypadaniem włosów, chorobami nerek czy zapaleniem gruczołu krokowego.
Czarne porzeczki najlepiej jeść na surowo, ale nadają się również do zamrożenia i wykorzystania w postaci przetworów, takich jak soki i dżemy.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 112 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 63,0 kcal | 70,6 kcal |
Białko | 1,40 g | 1,57 g |
Węglowodany | 15,38 g | 17,23 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,41 g | 0,46 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,04 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,18 g | 0,20 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 181 mg | 203 mg |
5. Jagoda kamczacka
Owoce jagody kamczackiej to naturalne źródło witamin z grupy B, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, flawonoidów oraz witaminy C. Wykazują właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi i zmniejszające ryzyko wystąpienia zawału serca.
Są też uznawane za czynnik profilaktyczny w przypadku anemii, jaskry oraz chorób układu pokarmowego. Jagoda kamczacka wykazuje także właściwości antyseptyczne, antywirusowe i antybakteryjne. Jagody mają słodko-kwaśny smak, można spożywać je na surowo, przeznaczyć na przetwory, zamrozić lub ususzyć.
6. Jeżyna
Jeżyna to owoc ceniony w medycynie naturalnej, ze względu na redukowanie dolegliwości wywołanych przez PMS i menopauzę, a także zapobieganie chorobom oczu.
Jeżyna ma niski indeks glikemiczny, powinna znaleźć się więc w diecie osób chorych na insulinooporność i cukrzycę. Jest też źródłem błonnika pokarmowego, który powstrzymuje przyswajalność niezdrowych tłuszczów i zapobiega chorobom serca.
Owoc ten jest też niezwykle skuteczny w przebiegu odchudzania, ponieważ przyspiesza przemianę materii i zmniejsza uczucie głodu.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 144 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 43,0 kcal | 61,9 kcal |
Białko | 1,39 g | 2,00 g |
Węglowodany | 9,61 g | 13,84 g |
Cukier | 4,88 g | 7,03 g |
Błonnik | 5,30 g | 7,63 g |
Tłuszcz | 0,49 g | 0,71 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,28 g | 0,40 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 21,0 mg | 30,2 mg |
7. Czarna malina
Czarna malina ma pięciokrotnie więcej antocyjanów niż jej czerwony odpowiednik. Dodatkowo jest bogatym źródłem makroelementów, takich jak cynk, wapń, magnez, potas, miedź i żelazo.
Owoc ten ma właściwości przeciwbakteryjne i antynowotworowe, szczególnie w przypadku raka prostaty, jelita grubego czy okrężnicy. Czarna malina obfituje także w związki o działaniu zbliżonym do niesteroidowych leków przeciwzapalnych, takich jak paracetamol czy ibuprofen.