Potrawka z kurczaka - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze
Danie wybitnie niskokaloryczne, niskotłuszczowe i łatwostrawne. Pierś z kurczaka to w zasadzie samo pełnowartościowe białko zwierzęce. Marchewka to beta-karoten wpływający na poprawę wzroku i złoty koloryt skóry. Natka pietruszki to z kolei zastrzyk witaminy C i żelaza, więc szczególnie polecana osobom z tendencjami do anemii i zaburzeń odporności. Pierś z kurczaka prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej.
1. Składniki potrawki z kurczaka
Aby przygotować potrawkę z kurczaka, potrzebne będą następujące składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1-1,5 marchewki,
- sól, pieprz, zielona pietruszka.
- opcjonalnie można dodać inne przyprawy oraz warzywa, które lubisz
2. Sposób przygotowania
Przygotowanie potrawki z kurczaka zaczynamy od pokrojenia na kawałeczki i podsmażenia na teflonowej patelni bez tłuszczu piersi z kurczaka. Gdy z mięsa wyjdzie sos, wrzucamy pokrojoną marchewkę, całość doprawiamy do smaku. Wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem pół godziny. Można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Potrawka z kurczaka jest łatwym, samacznym i szybkim do wykonania daniem.
3. Wartości odżywcze potrawki
Ta potrawa może być spożywana nawet przez niemowlęta po 5. miesiącu życia. Zastosowanie znajdzie również w diecie osób starszych, w skutecznej diecie odchudzającej oraz w chorobach przewodu pokarmowego. W związku z tym, że potrawka z kurczaka to danie nie tylko bardzo niskokaloryczne ale także zdrowe i szybkie w przygotowaniu to powinna częściej gościć na polskich stałach. Potrawka z kurczaka jest zdrowa i pożywna. Jedna porcja potrawki z kurczaka zawiera następujące wartości odżywcze:
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 112,5 kcal |
Białka | 22 g |
Tłuszcze | 1,4 g |
Cholesterol | 58 mg |
Węglowodany | 4,35 g |
Błonnik | 1,8 g |
Witamina C | 1,7 mg |
Witamina A | 834 µg |
Zobacz także:
4. Dania z kurczaka
W kuchni polskiej kurczak jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs. Jest zdrowy i zawiera dużo wartości odżywczych. Oprócz potrawki z kurczakiem można wyczarować wiele innych dań. Znaną potrawą jest zapiekanka z kurczakiem. Możemy dodać także warzywa. Wszystko zapiec serem i mamy pyszne danie. Pierś z kurczaka dodawana jest do wszelkiego rodzaju sosów. Można także wykonać zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem. Kuchnia polska daje wiele możliwości do wykorzystania kurczaka. Pierś z kurczaka można gotować, piec, smażyć. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Jednym z dań jest właśnie potrawka z kurczaka.
5. Ile kalorii ma surowa potrawka z kurczaka?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 251 kcal | 213 kcal |
Białko | 17,48 g | 14,86 g |
Węglowodany | 0,19 g | 0,16 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 19,52 g | 16,59 g |
Tłuszcze nasycone | 5,48 g | 4,66 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 7,82 g | 6,65 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 4,27 g | 3,63 g |
Cholesterol | 87,0 mg | 74,0 mg |
Witamina C | 3,10 mg | 2,64 mg |