Potrawka z kurczaka - składniki, sposób przygotowania, wartości odżywcze
Danie wybitnie niskokaloryczne, niskotłuszczowe i łatwostrawne. Pierś z kurczaka to w zasadzie samo pełnowartościowe białko zwierzęce. Marchewka to beta-karoten wpływający na poprawę wzroku i złoty koloryt skóry. Natka pietruszki to z kolei zastrzyk witaminy C i żelaza, więc szczególnie polecana osobom z tendencjami do anemii i zaburzeń odporności. Pierś z kurczaka prawie zawsze występuje w każdej diecie odchudzającej.
W tym artykule:
Składniki potrawki z kurczaka
Aby przygotować potrawkę z kurczaka, potrzebne będą następujące składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 1-1,5 marchewki,
- sól, pieprz, zielona pietruszka.
- opcjonalnie można dodać inne przyprawy oraz warzywa, które lubisz
Sposób przygotowania
Przygotowanie potrawki z kurczaka zaczynamy od pokrojenia na kawałeczki i podsmażenia na teflonowej patelni bez tłuszczu piersi z kurczaka. Gdy z mięsa wyjdzie sos, wrzucamy pokrojoną marchewkę, całość doprawiamy do smaku. Wlewamy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem pół godziny. Można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Potrawka z kurczaka jest łatwym, samacznym i szybkim do wykonania daniem.
Wartości odżywcze potrawki
Ta potrawa może być spożywana nawet przez niemowlęta po 5. miesiącu życia. Zastosowanie znajdzie również w diecie osób starszych, w skutecznej diecie odchudzającej oraz w chorobach przewodu pokarmowego. W związku z tym, że potrawka z kurczaka to danie nie tylko bardzo niskokaloryczne ale także zdrowe i szybkie w przygotowaniu to powinna częściej gościć na polskich stałach. Potrawka z kurczaka jest zdrowa i pożywna. Jedna porcja potrawki z kurczaka zawiera następujące wartości odżywcze:
Zobacz także:
Dania z kurczaka
W kuchni polskiej kurczak jest jednym z najczęściej przyrządzanych mięs. Jest zdrowy i zawiera dużo wartości odżywczych. Oprócz potrawki z kurczakiem można wyczarować wiele innych dań. Znaną potrawą jest zapiekanka z kurczakiem. Możemy dodać także warzywa. Wszystko zapiec serem i mamy pyszne danie. Pierś z kurczaka dodawana jest do wszelkiego rodzaju sosów. Można także wykonać zapiekankę z ziemniakami i kurczakiem. Kuchnia polska daje wiele możliwości do wykorzystania kurczaka. Pierś z kurczaka można gotować, piec, smażyć. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Jednym z dań jest właśnie potrawka z kurczaka.
Ile kalorii ma surowa potrawka z kurczaka?
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 251 kcal | 213 kcal |
| Białko | 17,48 g | 14,86 g |
| Węglowodany | 0,19 g | 0,16 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 19,52 g | 16,59 g |
| Tłuszcze nasycone | 5,48 g | 4,66 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 7,82 g | 6,65 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 4,27 g | 3,63 g |
| Cholesterol | 87,0 mg | 74,0 mg |
| Witamina C | 3,10 mg | 2,64 mg |
| Równoważnik folianów | 37,0 µg | 31,5 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,11 mg | 0,09 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,25 mg | 0,21 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,38 mg | 5,43 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,13 mg | 0,96 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,35 mg | 0,30 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 37,0 µg | 31,5 µg |
| Witamina B4 - cholina | 0 mg | 0 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 1,26 µg | 1,07 µg |
| Witamina A | 1,102 i.u. | 937 i.u. |
| Witamina A | 331 µg RAE | 281 µg RAE |
| Retinol | 331 µg | 281 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0 mg | 0 mg |
| Witamina D | 0 µg | 0 µg |
| Witamina D | 0 i.u. | 0 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 10,00 mg | 8,50 mg |
| Żelazo | 1,51 mg | 1,28 mg |
| Magnez | 20,0 mg | 17,00 mg |
| Fosfor | 173 mg | 147 mg |
| Potas | 204 mg | 173 mg |
| Sód | 71,0 mg | 60,4 mg |
| Cynk | 1,37 mg | 1,17 mg |
| Miedź | 0,09 mg | 0,08 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,03 mg |
| Selen | 12,50 µg | 10,63 µg |
| Woda | 62,5 g | 53,1 g |
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.