Kasza manna – właściwości, wartości odżywcze i kalorie, przepis

Kasza manna to popularny i uniwersalny produkt spożywczy wykorzystywany do przygotowywania różnych dań, tak słodkich, jak i wytrawnych. Jest pożywna i lekkostrawna, a i bogata w węglowodany. Jak ją gotować i jeść? Z czym podawać? Czy jest kaloryczna i zdrowa?

Kasza manna to rodzaj kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma delikatny, łagodny smak.Kasza manna to rodzaj kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy zwyczajnej. Ma delikatny, łagodny smak.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest kasza manna?

Kasza manna to rodzaj kaszy otrzymywanej z ziaren pszenicy zwyczajnej. Jest drobna i biała, z żółtawym odcieniem. Ma delikatny, łagodny smak. Otrzymuje się ją poprzez odsiewanie grubszych kaszek w trakcie przemiału ziaren pszenicy na mąkę.

W sklepach można kupić klasyczną kaszę mannę oraz kaszę mannę błyskawiczną (preparowaną). Dostępna jest także kasza manna razowa, kasza manna orkiszowa (z pszenicy orkisz) oraz kasza manna orkiszowa razowa. Czas jej przechowywania od chwili wyprodukowania wynosi pięć miesięcy.

Kasza manna – zastosowanie w kuchni

Kasza manna znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Wykorzystuje się ją do gotowania różnych potraw, zarówno słodkich, jak i słonych.

Z kaszy manny można przygotować:

  • samodzielną potrawę np. kaszę manną z sokiem,
  • zupy, to np. zupa mleczna czy krupnik. Kasza manna traktowana jest jako zagęstnik do zup, a krojona w kostkę może zastępować makaron (np., w rosole czy zupie pomidorowej),
  • kleik, kisiel mleczny, leguminę,
  • deser, np. ciasto z kaszy manny czy budyń z kaszy manny,
  • pieczywo.

Dodaje się ją na przykład do ciasta na chleb lub pizzę, aby poprawić teksturę, Bywa stosowana zamiennie z bułką tartą do posypywania formy do pieczenia ciasta. Dodaje się ją do kotletów, pasztetów czy klusek jako środek zagęszczający.

Popularne są także kaszki dla dzieci, rekonwalescentów osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, ponieważ kasza manna jest lekkostrawna i łatwa do przygotowania. Uwaga! Kasza manna zawiera dużą ilość skrobi i gluten. Nie jest odpowiednia dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 50,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 1,44 g białka,
  • 10,52 g węglowodanów,
  • 0,03 g cukrów,
  • 0,50 g błonnika.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) ma w 100 g 0,21 g tłuszczów, w tym:

  • 0,03 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,11 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) – jakie ma witaminy?

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) to produkt zawierający 0 mg witaminy C,0 µg RAE witaminy A, 0,02 mg witaminy E,0 i.u. witaminy D oraz 0,10 µg witaminy K.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,06 mg witaminy B1,
  • 0,03 mg witaminy B2,
  • 0,52 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,07 mg witaminy B5,
  • 0,01 mg witaminy B6,
  • 12,00 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) ma w sobie:

  • 87,0 mg wapnia,
  • 3,74 mg żelaza,
  • 5,00 mg magnezu,
  • 15,00 mg fosforu,
  • 16,00 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 6,00 mg sodu, 0,13 mg cynku,0,04 mg miedzi, 0 mg manganu i 2,80 µg selenu.

Kasza manna przygotowana z wodą (czas gotowania: 10 minut) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 251 g (240 ml, 1 porcja)
Wartość energetyczna50,0 kcal126 kcal
Białko1,44 g3,61 g
Węglowodany10,52 g26,4 g
Cukier0,03 g0,08 g
Błonnik0,50 g1,26 g
Tłuszcz0,21 g0,53 g
Tłuszcze nasycone0,03 g0,08 g
Tłuszcze jednonienasycone0,03 g0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone0,11 g0,29 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów18,00 µg45,2 µg
Witamina B1 - tiamina0,06 mg0,14 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,52 mg1,31 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,07 mg0,18 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,01 mg0,03 mg
Witamina B9 - kwas foliowy12,00 µg30,1 µg
Witamina B4 - cholina0 mg0 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna2,00 µg5,02 µg
Witamina E0,02 mg0,05 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K0,10 µg0,25 µg
Wapń87,0 mg218 mg
Żelazo3,74 mg9,39 mg
Magnez5,00 mg12,55 mg
Fosfor15,00 mg37,7 mg
Potas16,00 mg40,2 mg
Sód6,00 mg15,06 mg
Cynk0,13 mg0,33 mg
Miedź0,04 mg0,10 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen2,80 µg7,03 µg
Woda87,6 g220 g

Kasza manna - przepis

Jak przygotować kaszę manną na mleku? To bardzo proste. Potrzebne są takie składniki jak:

Podgrzej mleko w garnku, dodając szczyptę soli. Gdy mleko zacznie się gotować, stopniowo wsypuj kaszę manną, nieustannie energicznie mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.

Gotuj kaszę z mlekiem na małym ogniu przez około 5-7 minut, aż zgęstnieje. Na końcu możesz dodać cukier do smaku. Szybsza opcją przygotowania posiłku jest kasza manna błyskawiczna.

Kasza manna na mleku - proporcje

Zazwyczaj na szklankę płynu wsypuje się 2 łyżki kaszy. Kasza manna na mleku rzadka, półpłynna wymaga dodania 1 łyżkę kaszy.

Jak podawać kaszę manną?

Jak można urozmaicić podstawowy przepis na kaszkę mannę? Kasza manna może być podawana z różnymi dodatkami takimi jak na przykład owoce, dżemy, miód czy orzechy, także sosy owocowe czy syropy. Dzięki temu jest smacznym i pożywnym śniadaniem lub deserem.

Do kaszy manny można dodać:

  • świeże owoce - plasterki banana, kawałki jabłka, truskawki, maliny, jagody czy mango, starta skórka z cytryny lub pomarańczy,
  • suszone owoce, takie jak rodzynki, morele, śliwki czy żurawina,
  • kakao, starta czekolada, krem kokosowy, krem czekoladowy,
  • orzechy włoskie, migdały, orzechy nerkowca lub pestki dyni,
  • nasiona chia lub siemię lniane,
  • syrop klonowy, miód, karmel, czekolada, masło orzechowe (wystarczy ją polać w miseczce czy na talerzu), słodki sos, konfitura, syrop,
  • przyprawy, takie jak cynamon, wanilia, kardamon, gałka muszkatołowa lub imbir,

Ugotowaną kaszę manną można też przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cukrem, cynamonem i zapiec w piekarniku (utworzy się chrupiąca warstwa wierzchnia).

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka