Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Cebula - rodzaje, wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie. Cebula jako naturalne lekarstwo na nadciśnienie

Cebula to warzywo o wszechstronnych właściwościach leczniczych.
Cebula to warzywo o wszechstronnych właściwościach leczniczych. (Shutterstock)

Cebula znana jest ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu. To warzywo stanowi jeden z podstawowych elementów diety śródziemnomorskiej, ale jest również bardzo popularne w wielu innych rejonach świata, w tym także w Polsce. Pasuje do wielu potraw oraz charakteryzuje się także wieloma prozdrowotnymi właściwościami. Wszystkie rodzaje cebuli wspierają zdrowie, działają bakteriobójczo i poprawiają odporność. Jeśli cierpisz na nadciśnienie koniecznie dodaj to warzywo do swojej diety. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego warzywa?

spis treści

1. Rodzaje cebuli

Cebula czerwona ma piękny fioletowo-bordowy kolor. Charakteryzuje ją dużo delikatniejszy smak, dlatego jest częstym dodatkiem do sałatek, szczególnie w diecie śródziemnomorskiej.

Cebula cukrowa ma bardzo delikatny smak i aromat, dlatego często jest zjadana na surowo. Z kolei cebula dymka jest sprzedawana razem ze szczypiorem, to idealny dodatek do mięs pieczonych. Świetnie nadaje się również do marynowania, warto jednak unikać jednak jej smażenia, ponieważ może mieć wówczas gorzki smak.

Cebula szalotka to inaczej czosnek askaloński. W kuchni najczęściej wykorzystuje się ją do wykonania sosu z czerwonego wina. Cechą charakterystyczną szalotek jest lekko różowy kolor po obraniu.

Zobacz film: "Jak przechowywać cebulę?"
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby
Cebula - warzywo, które zwalcza choroby [8 zdjęć]

Cebula jest jednym z najstarszych znanych człowiekowi warzyw, jednak nie zawsze docenianym. To błąd,

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze cebuli

Cebula zawiera glikozydy, w tym najważniejszy: dwusiarczek alilo-propylowy. To właśnie ten składnik jest odpowiedzialny za większość właściwości leczniczych. Poza tym cebula zawiera wiele enzymów, na przykład fermenty, które usprawniają trawienie i metabolizm.

Poza tym ma w składzie wiele cennych składników mineralnych, takich jak:

3. Właściwości lecznicze cebuli

Sok z cebuli działa jak prawdziwy antybiotyk. Niszczy bakterie, które powodują infekcje skóry, w tym gronkowca złocistego.

Dzięki swoim właściwościom cebula jest używana do leczenia ran, czyraków, ropni, oparzeń, pęknięć skóry i trądziku.

Cebula ma działanie przeciwzapalne i wykrztuśne, ponieważ ułatwia pozbywanie się wydzieliny zalegającej w gardle, upłynniając ją.

Jest idealnym lekiem na wszelkiego rodzaju infekcje górnych dróg oddechowych: zapalenie gardła, zatok przynosowych, zapalenie krtani czy zapalenie oskrzeli. Bulion cebulowy odblokowuje gardło i jest bardzo skuteczny w leczeniu anginy i zapalenia migdałków.

W przypadku pozostałych dolegliwości dróg oddechowych najlepszym sposobem jest tradycyjny syrop z cebuli z dodatkiem miodu lub cytryny.

Do wykonania syropu z cebuli potrzebujemy głębokiego talerza, 1 cebuli i kilku łyżek cukru lub miodu. Cebulę kroimy w plasterki i następnie dodajemy cukier. Po kilku godzinach syrop z cebuli jest gotowy. To doskonały, naturalny sposób, dzięki któremu można pozbyć się kaszlu.

3.1. Rak żołądka

Przede wszystkim czerwona cebula to potężne źródło związku znanego jako kwercetyna. To bioflawonoid, który odpowiada za usuwanie z organizmu wolnych rodników.

Oprócz właściwości przeciwutleniających wykazuje też działanie przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i antybakteryjne. Zwiększa naszą odporność, chroniąc przed przeziębieniem i grypą, a według National Cancer Institute o 50 procent zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka.

3.2. Choroby układu krwionośnego

Czerwona cebula to bogate źródło siarki, czyli składnika, który bierze udział w wytwarzaniu cysteiny w naszym organizmie. Ta z kolei pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i detoksykacji organizmu. Badania argentyńskich naukowców pokazały też, że związki siarki mają silne właściwości hamujące powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

3.3. Cukrzyca

Czerwona odmiana cebuli powinna też na stałe zagościć w diecie osób zmagających się z cukrzycą i insulinoopornością, a to ze względu na wysoką zawartość chromu i niski indeks glikemiczny.

Chrom znany jest jako związek obniżający poziom glukozy we krwi i biorący udział w metabolizowaniu tłuszczu, węglowodanów i białka. Jego niedobór może prowadzić do rozwoju problemów z gospodarką cukrową. Hormon roślinny (glukokinina) zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy u osób predysponowanych.

3.4. Wysoki poziom złego cholesterolu

Wysoki poziom złego cholesterolu może powodować wiele problemów zdrowotnych takich jak choroby sercowo-naczyniowe. Gdy w naszym organizmie jest zbyt dużo lipoprotein LDL, odkładają się one w obrębie naczyń krwionośnych, a następnie tworzą blaszki miażdżycowe. Odkładanie się blaszki miażdżycowej prowadzi może skutkować miażdżycą lub chorobą niedokrwienną serca. By uniknąć podobnych problemów, warto jeść jak najczęściej surową cebulę.

W składzie warzywa występują cenne organiczne związki nazywane flawonoidami. Zapobiegają przywieraniu krwi i cholesterolu do ścian tętnic. Zawarta w cebuli kwercetyna również może pomóc w podniesieniu poziomu "dobrego" cholesterolu (HDL) we krwi.

4. Cebula jako naturalne lekarstwo na nadciśnienie tętnicze

Cebula wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Okazuje się, że jest ona doskonałym, a przy tym naturalnym środkiem na nadciśnienie tętnicze. Nadciśnienie może nie dawać objawów przez lata. Jednak niekontrolowane wysokie ciśnienie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób, takich jak zawał serca czy udar mózgu. Na szczęście stan ten łatwo wykryć.

Z nadciśnieniem tętniczym zmagają się zazwyczaj osoby z nadwagą. Nadciśnienie może być też wywołane chorobą, np. chorobą nerek, schorzeniem nadnerczy, marskością wątroby, schorzeniem płuc.

Ciśnienie krwi określane jest zarówno przez ilość krwi, którą pompuje serce oraz przez opór przepływu krwi w tętnicach. Im więcej krwi płynie z serca oraz im węższe tętnice, tym wyższe ciśnienie.

W składzie cebuli występują związki, które skutecznie obniżają ciśnienie. Jednym z takich związków jest allicyna. Ten siarkoorganiczny związek chemiczny, fitoncyd wykazuje silne działanie bakteriobójcze. Uznawana jest również za niezwykle cenną substancję aktywną biologicznie.

W składzie cebuli znajduje się również dużo błonnika, który poprawia stężenie lipidów we krwi i podobnie jak allicyna - reguluje poziom ciśnienia tętniczego. Warto spożywać warzywo w formie surowej, ponieważ po obróbce termicznej traci ono swoje prozdrowotne właściwości.

Przy wysokim ciśnieniu lekarz dobierze odpowiednie leki, ale sami możemy probówać je zbić poprzez zdrowy tryb życia i odpowiednią dietę.

5. Zastosowanie cebuli

Cebula może być stosowana w dwojaki sposób: zewnętrznie i wewnętrznie. Można ją jeść lub stosować jako kompres na skórę. Surowa cebula jest skutecznym lekiem, zjadanie jednej dziennie daje nam gwarancję zdrowia.

Innym sposobem jest przyrządzanie syropów z cebuli z dodatkiem miodu, soku z cytryny, z marchwi lub z pomidorów.

Cebula gotowana jest najgorzej tolerowana i najmniej skuteczna. Dobrze jest natomiast pić wywar z cebuli, który zawiera w sobie dużą ilość składników aktywnych. Okłady z cebuli stosowane na skórę mają natomiast silne działanie antybiotyczne.

Cebula w kuchni ma nieograniczone zastosowanie. W postaci granulowanej jest wykorzystywana do sosów, zup, potraw z mięs (wołowina, wieprzowina, dziczyzna), twarogu czy sałatek.

Cebula to także świetny dodatek do potraw smażonych. Nadaje potrawom niepowtarzany aromat i niecodzienny smak. Cebula jest uważana za warzywo pikantne, ale jest bardzo uniwersalna i znana w kuchni na całym świecie.

6. Ile kalorii ma surowa cebula cukrowa?

Surowa cebula cukrowa w 100 gramach posiada wartość energetyczną 32,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,80 g białka,
  • 7,55 g węglowodanów,
  • 5,02 g cukrów,
  • 0,90 g błonnika.

Surowa cebula cukrowa ma w 100 g 0,08 g tłuszczów, w tym:

  • 0 g tłuszczów nasyconych,
  • 0 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

7. Surowa cebula cukrowa – jakie ma witaminy?

Surowa cebula cukrowa to produkt zawierający 4,80 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,02 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,30 µg witaminy K.

Surowa cebula cukrowa zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,04 mg witaminy B1,
  • 0,02 mg witaminy B2,
  • 0,13 mg witaminy B3,
  • 5,50 mg witaminy B4,
  • 0,10 mg witaminy B5,
  • 0,13 mg witaminy B6,
  • 23,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

8. Surowa cebula cukrowa – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa cebula cukrowa ma w sobie:

  • 20,0 mg wapnia,
  • 0,26 mg żelaza,
  • 9,00 mg magnezu,
  • 27,0 mg fosforu,
  • 119 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 8,00 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,08 mg manganu i 0,50 µg selenu.

9. Wartości odżywcze surowej cebuli cukrowej

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 148 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 32,0 kcal 47,4 kcal
Białko 0,80 g 1,18 g
Węglowodany 7,55 g 11,17 g
Cukier 5,02 g 7,43 g
Błonnik 0,90 g 1,33 g
Tłuszcz 0,08 g 0,12 g
Tłuszcze nasycone 0 g 0 g
Tłuszcze jednonienasycone 0 g 0 g
Tłuszcze wielonienasycone 0 g 0 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,80 mg 7,10 mg

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Następny artykuł: Czosnek
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze