Marakuja - charakterystyka i pochodzenie, zastosowanie
Marakuja, zwana passiflorą, granadillą purpurową lub po prostu super owocem z Amazonii, to bogactwo składników minerałów i witamin. Stosowana jest między innymi w lecznictwie, kosmetyce oraz w kuchni.
1. Pochoczenie marakui
Marakuja, której nazwa w języku indiańskim znaczy "coś do zjedzenia jednym haustem”, to egzotyczny owoc męczennicy jadalnej – passiflory edulis - rośliny z rodziny męczennicowatych. Marakuja pochodzi z Ameryki Południowej (Paragwaj, Brazylia, Argentyna). Uprawiana jest w krajach tropikalnych oraz w Nowej Zelandii, Afryce, Azji, na Hawajach i Galapagos.
Marakuja jest okrągła, wyglądem przypomina śliwkę. Zależnie od odmiany ma pomarańczowo-brązową lub fioletową skórkę, pomarańczowo-czerwony lub fioletowy galaretowaty i kleisty miąższ, w którym znajdują się jadalne pestki. Marakuja fioletowa jest słodka, natomiast marakuja pomarańczowa kwaśna.
Marakuja to bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, A, E, K, B6, niacynę, kwas foliowy, sód, cynk, żelazo, wapń, potas, magnez oraz fosfor.
2. Zastosowanie marakui
Marakuję stosuje się w kuchni, kosmetyce oraz w medycynie naturalnej.
Rdzenne plemiona obu Ameryk od wieków doceniały właściwości lecznicze marakui. Do dziś stosują ją jako środek prozdrowotny na wiele dolegliwości. W Brazylii nasiona marakui stosuje się jako środek nasenny, a w Portoryko spożywa się ją, aby obniżyć ciśnienie krwi.
W Amazonii marakuję zjada się, by wzmocnić serce oraz jako remedium na kaszel. Marakuja wykazuje również działanie przeciwzapalne, stosowana jest w pomocniczym leczeniu ran i urazów. Nasiona passiflory obniżają cholesterol. Owoce marakui są także stosowane jako środek uspokajający, a jej sok wykorzystywany jest jako w celu poprawienia trawienia. Marakuja wspomaga wzrok i odporność organizmu, poprawia pamięć i koncentrację, jest również bogata w błonnik.
W kosmetyce wykorzystuje się głównie olej pozyskiwany z marakui, który ma przyjemny i delikatny zapach oraz szybko się wchłania, nie pozostawiając na skórze tzw. tłustego filmu. Z uwagi na swoje właściwości zmiękczające, odmładzające i regenerujące stosowany jest w pielęgnacji skóry. Spowalnia starzenie skóry, poprawia koloryt, pomaga niwelować przebarwienia oraz reguluje wydzielanie sebum. Olej z marakui stosowany jest również do pielęgnacji włosów zniszczonych i suchych. Łagodzi także bóle mięśni, działa relaksująco i odprężająco, co czyni go doskonałym olejkiem do masażu.
Zobacz także:
Marakuja, charakteryzująca się słodko-kwaśnym smakiem, to doskonała samodzielna przekąska. Wystarczy przeciąć owoc na pół i łyżką wydrążyć miąższ. W kuchni marakuja jest również idealnym dodatkiem do koktajli, jogurtów, ciast, deserów oraz lodów. Marakuja nadaje się również do przyrządzania galaretek, dżemów oraz marmolady. Stosuje się ją jako dodatek do dań z kurczaka, wieprzowiny i ryb oraz sałatek.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.
3. Ile kalorii ma surowa fioletowa marakuja
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 236 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 97,0 kcal | 229 kcal |
Białko | 2,20 g | 5,19 g |
Węglowodany | 23,4 g | 55,2 g |
Cukier | 11,20 g | 26,4 g |
Błonnik | 10,40 g | 24,5 g |
Tłuszcz | 0,70 g | 1,65 g |
Tłuszcze nasycone | 0,06 g | 0,14 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,20 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,41 g | 0,97 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 30,0 mg | 70,8 mg |