Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Dieta na trądzik młodzieńczy, pospolity i różowaty. Produkty zalecane i przeciwwskazane w trądziku

Avatar placeholder
15.07.2021 15:14
Dieta a trądzik zalecana jest wszystkim osobom, które borykają się z problematyczną cerą
Dieta a trądzik zalecana jest wszystkim osobom, które borykają się z problematyczną cerą (Pixabay)

Dieta a trądzik zalecana jest wszystkim osobom, które borykają się z problematyczną cerą. Trądzik, wbrew powszechnej opinii, nie występuje tylko u nastolatków. Osoby po dwudziestce, a nawet po trzydziestce często mają z nim kłopot. Aby się go pozbyć, stosuje się głównie leczenie dermatologiczne. Jednak pomocna w walce z nim jest także odpowiednia, zdrowa dieta. Jakie produkty jeść, aby uporać się z trądzikiem, a czego lepiej unikać? Jak wygląda dieta na trądzik klasyczny, a jak na młodzieńczy i różowaty?

spis treści

1. Produkty niezdrowe dla cery trądzikowej

Dieta na trądzik, jak każda dieta, jest rygorystyczna i wymaga wielu zmian żywieniowych. Podstawowa zasada dobrej diety na trądzik to unikanie wysokoprzetworzonych produktów. Odstawiamy kolorowe, słodkie napoje, słone przekąski i żywność z długim terminem przydatności.

Nie spożywamy również słodyczy, a w szczególności czekolady, gdyż cera trądzikowa za nią nie przepada. Należy ograniczyć też spożywanie smażonych potraw. Zwierzęce tłuszcze zastąpmy roślinnymi, czyli koniec ze smalcem, masłem – w zamian stosujemy oliwę z oliwek i margarynę.

Tym samym rezygnujemy z wszelkiego rodzaju fast foodów. Spośród nabiału i produktów mlecznych powinniśmy wybierać te najchudsze. Sól i ostre przyprawy mogą powodować trądzik, dlatego warto zastąpić je świeżymi ziołami.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Jak często przeprowadzać dietę oczyszczającą?"

Ponadto należy ograniczyć białe pieczywo i makarony pszenne. Lepiej wybierać pełnoziarniste produkty – ciemne pieczywo i makarony gryczane. Alkohol i papierosy także są szkodliwe, ponieważ w organizmie gererują powstawanie dużych ilości wolnych rodników, które wywierają negatywny wpływ na skórę.

Amerykański Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej spróbował odpowiedzieć napytanie, czy to, co jemy, wpływa na pojawienie się trądziku. W tym celu dokonano dokładnego przeglądu literatury, z której wyodrębniono 21 badań obserwacyjnych i 6 badań klinicznych.

Z badań wynikało, że spożywanie mleka krowiego może sprzyjać zaostrzaniu się trądziku. Jednak dowody na związek między tymi dwoma elementami były słabe. Inne badania wykazały, że ryzyko występowania trądziku jest związane z dietą bogatą w cukry złożone, szczególnie u osób z podatnym systemem hormonalnym.

Tymczasem wpływ kwasów omega 3, antyoksydantów, cynku, witaminy A i błonnika na trądzik wciąż pozostaje niejasny. Dobre badania interwencyjne (doświadczenia) na ten temat są bardzo rzadkie. W rzeczywistości bowiem niezwykle rzadko testuje się różne diety na osobach dotkniętych trądzikiem.

Mimo wszystko naukowcy z uniwersytetu w Chicago są zgodni, że nie można dłużej ignorować ewentualnego wpływu spożywanych pokarmów na ryzyko występowania trądziku, a dermatolodzy powinni wiedzieć, co mogą doradzić pacjentom w takiej sytuacji.

1.1. Przyprawy a trądzik

Niestety, osoby ze skórą trądzikową nie powinny spożywać dań przyprawionych na ostro. Właśnie takie przyprawy powodują, że skóra wydziela więcej sebum. Działanie pobudzające wydzielanie sebum mają także wysoko jodowana sól, krewetki oraz sushi. Osoby leczące zmiany trądzikowe powinny unikać spożywania tych potraw.

1.2. Mikotoksyny a dieta trądzikowa

Trądzik nasilają też mikotoksyny (toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów) obecne w nieświeżych (lub niskiej jakości) orzeszkach oraz w importowanych owocach, które były źle przechowywane.

Jeżeli mamy wybór, to zawsze kupujmy owoce krajowe. Owoce i warzywa przed obróbką lub spożyciem trzeba dokładnie umyć w ciepłej wodzie.

W jadłospisie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminę A, która normalizuje wydzielanie sebum (łój skórny). Witamina powstaje w naszym organizmie z beta-karotenu, należy więc jeść pokarmy w niego obfitujące, czyli większość czerwonych i pomarańczowych warzyw (np. czerwona i żółta papryka, pomidory, marchewki i inne).

Do diety trądzikowej należy włączyć dużo warzyw zielonych, takich jak szpinak czy brokuły, gdyż obfitują w witaminę B6, która działa na naszą skórę tonizująco, jednocześnie zmniejszając liczbę wyprysków.

1.3. Cukry, nadwaga i trądzik

W 2007 roku przeprowadzono kolejne badanie, tym razem na dwóch grupach osób dotkniętych trądzikiem. Pierwsza przez 12 tygodni przestrzegała diety ubogiej w węglowodany (cukry), druga natomiast – diety bogatej w cukry.

Wyniki tego eksperymentu potwierdziły, że osoby spożywające mniej cukru miały mniejsze problemy z trądzikiem, obniżył się również ich poziom androgenów. Co więcej, badani stosujący tę dietę zrzucili przy okazji kilka kilogramów, natomiast ci spożywający duże ilości cukrów przybrali na wadze.

Nadwaga również może mieć wpływ na powstawanie trądziku. Powoduje wzrost produkcji androgenów, które oddziałują na gruczoły łojowe i przyczyniają się do zwiększenia produkcji sebum. Skóra staje bardziej tłusta, co sprzyja pojawianiu się trądziku i wyprysków.

1.4. Wpływ soli na cerę trądzikową

Sól w diecie, zwłaszcza stołowa jodowana, może powodować powstawanie trądziku u osób ze skłonnościami do zmian skórnych i zmianami trądzikowymi. Lepiej jest zatem używać do gotowania soli morskiej niż jodowanej. Należy pamiętać, że olbrzymie ilości soli, która szkodzi naszej cerze, znajdują się też w niezdrowej żywności.

Jedna paczka chipsów dostarcza organizmowi kilkakrotnie większą dawkę soli niż wynosi dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. W zdecydowanej większości do przygotowania posiłków i przekąsek zaliczanych do niezdrowej żywności używa się soli jodowanej, a nie morskiej, dlatego trzeba uważać na to, co się je.

1.5. Dlaczego jod wpływa negatywnie na cerę trądzikową?

Jod znajdujący się w spożywanym jedzeniu oraz suplementach diety podrażnia pory skórne, które zaczynają wtedy wydzielać więcej łoju. Cera staje się więc bardziej tłusta, co sprzyja rozwojowi bakterii.

Natomiast zwalczanie trądziku (np. trądziku pospolitego) zazwyczaj opiera się na osuszaniu skóry i powstających krostek. Wyeliminowanie dużych ilości soli z diety może zatem sprzyjać leczeniu trądziku, a z pewnością wpłynie korzystnie na zdrowie całego organizmu.

1.6. Jak obniżyć spożywanie soli?

Jak zwykle, łatwiej jest powiedzieć, niż zrobić, skoro większość produktów dostępnych na sklepowych półkach zawiera sól w większej lub mniejszej ilości. Warto też zauważyć, że jod znajduje się również w takich „niewinnych” produktach, jak mleko, ser czy jogurty.

Sód natomiast jest składnikiem wielu owoców i warzyw, nie wspominając o pieczywie, rybach czy mięsie. Nie zmienia to faktu, że gotując wszystkie te produkty, dodajemy do nich sól.

Aby zminimalizować spożywanie soli w diecie, najlepiej jest kupować świeże, nieprzetworzone produkty, tj. świeże ryby, mięso, warzywa, a nie te częściowo przygotowane, w puszkach lub mrożone, gdzie sól dodawana jest jako środek konserwujący.

Ponadto postarajmy się znaleźć przyprawy i zioła, które mogłyby nam zastąpić sól w gotowaniu. Na początku może być ciężko, ale szybko przyzwyczaicie się do jedzenia ryżu, makaronu czy ziemniaków gotowanych bez soli. Takie posiłki są o wiele zdrowsze.

2. Produkty zalecane w diecie na trądzik

Dieta na trądzik pozwala zjadać wszystko, co naturalne, a im bardziej bogate w witaminy, cynk i błonnik, tym lepiej. Wybierając produkty, warto zwrócić uwagę, by były one świeże i dobrej jakości. Witaminy A i E, jak od dawna wiadomo, sprzyjają urodzie, dlatego z chęcią zjadajmy:

Dzięki temu nasza skóra nabierze koloru, będzie wyglądać zdrowiej i stanie się mocniejsza. Świetnym źródłem witaminy E są oleje roślinne, oliwa z oliwek, ziarna słonecznika. Ponadto produkty te zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry. Ich niedobór w diecie powoduję, że skóra jest sucha, łuszcząca oraz pojawiają się na niej wypryski.

Witaminy z grupy B: B1, B2, PP – łagodzą schorzenia skórne. Ich źródłem są orzechy, rośliny strączkowe, pestki, wątróbka, drób, ziemniaki, pełnoziarniste pieczywo, jaja, drożdże. Jeśli jesteś wegetarianinem, to sięgnij po soję i kiełki.

Dieta przeciwtrądzikowa powinna zawierać dużo cynku. Działa on leczniczo na trądzik i ułatwia gojenie się ranek. Niedobór cynku w organizmie może pogłębiać zmiany skórne. Mnóstwo tego pierwiastka zawierają owoce morze (wśród nich głównie małże i ostrygi), rośliny strączkowe, ryby, kasze, drób, słonecznik, jaja, żytnie pieczywo.

Jak powszechnie wiadomo, niemal w każdej diecie zalecany jest błonnik. Gdy problemów przysparza ci trądzik, również warto się zadbać o jego odpowiednią ilość w diecie. Przede wszystkim pomaga on w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Duże jego ilości znajdują się w:

Przede wszystkim najważniejsze są produkty bogate w witaminę A, która przyczynia się do uregulowania wydzielania sebum. Nadmiar sebum powoduje blokowanie się porów oraz powstawanie podskórnych zaskórników. Nasz organizm zamienia witaminę A w beta-karoten. Witamina A znajduje się we wszystkich czerwonych i pomarańczowych warzywach, dlatego warto jeść pomidory, paprykę, buraki, czerwone, marchew, rzodkiewkę. Źródłami witaminy A są również wątróbka, nabiał i jaja.

Kolejną cenną witaminą dla cery z trądzikiem jest witamina B6 znajdująca się w zielonych liściastych warzywach: sałacie, kapuście, szpinaku. Witamina B6 wpływa tonizująco na skórę i zmniejsza liczbę wyprysków.

Warto spożywać produkty z witaminą E, ponieważ chroni ona skórę przed działaniem wolnych rodników, zanieczyszczeniami środowiska, wpływem negatywnego promieniowania słonecznego oraz ma działanie przeciwzapalne. Witamina E znajduje się przede wszystkim w szpinaku i awokado oraz w wątróbce wieprzowej.

Dietę warto uzupełnić o cynk. Można go znaleźć w wątróbce, kaszy gryczanej, pestkach dyni, ziarnach słonecznika oraz razowym pieczywie.

Dieta dobra na cerę powinna być oparta na spożywaniu dużych ilości świeżych lub lekko ugotowanych warzyw, szczególnie naciowych, bogatych w podstawowe minerały śladowe. Złożone węglowodany występujące w ziemniakach, ryżu i pełnoziarnistym pieczywie sprzyjają oczyszczaniu organizmu od nagromadzonych toksyn.

Produkty bogate w witaminę A, tj. brokuły czy morele, pomogą utrzymać trądzik w ryzach tak samo, jak czerwone mięso i pełne ziarno, które są źródłem cynku.

Należy także pamiętać o przestrzeganiu kilku zasad:

  • Unikaj żywności przetworzonej, tłuszczów nasyconych, cukru oraz tłustych potraw.
  • Jedz owoce, warzywa, orzechy, ziarna, produkty pełnoziarniste, zdrowe tłuszcze i białko.
  • Nie zapominaj o kwasach omega 3 i omega 6. Znajdziesz je w awokado, orzechach włoskich i soi.
  • Wprowadź do diety jeżyny, winogrona i zieloną herbatę.
  • Regularnie spożywaj pomarańcze, czerwoną paprykę oraz brokuły – zawarta w nich witamina C dobrze wpływa na cerę trądzikową.
  • W twojej diecie nie powinno zabraknąć ziaren słonecznika oraz migdałów – mają dużo witaminy E, która chroni skórę przed promieniowaniem słonecznym.
  • Przyjmuj suplementy cynku i żelaza.
  • Zrezygnuj ze słodyczy na rzecz gorzkiej czekolady – zawarty w niej przeciwutleniacz pomaga skórze odzyskać zdrowy wygląd i wzmacnia ją w kontakcie ze słońcem.
  • Jedz szparagi i ogórki – mają dużo wody, która pomaga wypłukać z organizmu toksyny.
  • Pij przynajmniej 8 szklanek wody dziennie.
  • Ogranicz spożycie węglowodanów.
  • Nie pij alkoholu.

2.1. Co pić w diecie na trądzik?

Problemem wielu z nas jest nieodpowiednia podaż płynów. Zapominamy, że w czasie upałów konieczne jest uzupełnianie strat wynikających z utraty wody wraz z potem. Woda jest niezbędna dla wielu procesów metabolicznych – także dla procesu usuwania toksyn.

Zgodnie z zaleceniami WHO ilość spożywanej wody powinna kształtować się na poziomie 30 ml/kg mc./d. Straty wody mogą zwiększać napoje alkoholowe, ponieważ hamują działanie wazopresyny – hormonu regulującego proces wydalania moczu. Podobny wpływ wywiera kofeina (jednak w literaturze można znaleźć sprzeczne wyniki badań dotyczące tego efektu).

Najnowsze polskie normy wody (pochodzącej zarówno z napojów, jak i produktów spożywczych) dla osób dorosłych kształtują się na następujących poziomach:

  • dla kobiet > 19. roku życia 2700 ml/dobę,
  • dla mężczyzn > 19. roku życia 3700 ml/dobę,
  • dla kobiet ciężarnych (II i III trymestr) 3000 ml/dobę,
  • dla kobiet w okresie laktacji 3800 ml/dobę.

(Na podstawie: Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. „Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych”, PZWL 2008)

Wartości te ulegają podwyższeniu m.in. w przypadku wysokich temperatur, zwiększonej aktywności fizycznej czy przebywania na dużych wysokościach. Jeśli wypijamy zbyt mało płynów, woda „ucieka” z komórek do przestrzeni pozakomórkowej.

Dochodzi do odwodnienia, które objawia się m.in. zaczerwienieniem skóry. Najlepsza będzie woda niegazowana, średniozmineralizowana, a w przypadku dużej utraty płynów wraz z potem – wysokozmineralizowana. Warto pić także świeże soki warzywne i owocowe.

Niestety, niewiele osób korzysta z sokowirówki – wolimy kupować soki na bazie koncentratu. Nie jest to dobry pomysł, tym bardziej że w większości przypadków są one dosładzane.

2.2. Beta-karoten na trądzik

Beta-karoten nadaje skórze piękny i zdrowy wygląd. Obecnie bardzo modny jest w postaci suplementów diety, ale tak naprawdę można go dostarczyć z dietą. W składnik ten obfitują: pestki dyni, żółtka jaj, wątróbka cielęca i wołowa, masło, muesli z owocami suszonymi.

Najwięcej beta-karotenu zawierają jednak warzywa:

  • boćwina,
  • brokuły,
  • brukselka,
  • cykoria,
  • dynia,
  • fasola szparagowa,
  • groszek zielony,
  • jarmuż,
  • kalarepa,
  • koper ogrodowy,
  • marchew,
  • papryka czerwona,
  • liście pietruszki,
  • pomidor,
  • por,
  • sałata,
  • szczaw,
  • szczypiorek,
  • szpinak.

W ten sposób widać, jak istotne jest spożywanie dużych ilości warzyw, które powinny być elementem każdego posiłku.

Beta-karoten znajduje się także w keczupie, dlatego zamiast kalorycznego majonezu można wykorzystać go jako dodatek do kanapek. Z owoców prawdziwą „skarbnicą” tego składnika są: brzoskwinie, melony, morele oraz morele suszone (pięć razy więcej beta-karotenu niż w morelach świeżych). W porównaniu z warzywami są to jednak wartości mniejsze.

Jeśli nie lubimy surowych warzyw czy owoców, można wypić sok na bazie wyżej wymienionych składników.

2.3. Węglowodany złożone w diecie na trądzik

Większość z nas jako podstawę do kanapek wykorzystuje białe pieczywo. Niestety, jest ono mało wartościowe pod względem składników odżywczych, gdyż powstaje z tzw. oczyszczonej mąki, która zawiera mniej błonnika, Fe, Ca, F, K czy witamin z grupy B.

To istotne, gdyż właśnie niedobory witaminy B2 powodują nadmierne wydzielanie łoju przez skórę (źródła: mleko, jaja, gruboziarniste produkty zbożowe, drożdże). Im ciemniejszej mąki użyto do wypieku, tym lepiej dla twojego zdrowia... i skóry.

Warto jednak sprawdzać etykiety, gdyż niektóre produkty z pobliskiej piekarni swoje ciemne zabarwienie zawdzięczają dodatkowi karmelu.

Zdrową podstawą każdej kanapki będzie także pieczywo typu graham czy zawierające w swoim składzie dodatek ziaren i nasion: lnu, sezamu, słonecznika, dyni czy np. orzechów. Źródłem węglowodanów złożonych są również gruboziarniste kasze, ryż brązowy czy płatki owsiane.

2.4. Antyoksydanty i kwasy tłuszczowe

W diecie osoby dbającej o stan cery nie powinno zabraknąć witamin o działaniu antyoksydacyjnym. Do „przeciwutleniaczy” należą witaminy: A, C, E. Na rynku można spotkać wiele suplementów, ale dobrze wiedzieć, że składniki te zawarte są w wielu produktach spożywczych.

Witamina A występuje w mleku i maśle, śmietanie, wątróbce, margarynie (wzbogacanej w tę witaminę) oraz żółtku jaja. Warzywa i owoce, takie jak marchew, morele, fasolka szparagowa, dynia czy brzoskwinie, są źródłem prowitaminy A, która ulega przekształceniu do witaminy A. Witamina C znajduje się w natce pietruszki, papryce, warzywach kapustnych czy owocach cytrusowych. Wśród źródeł witaminy E wymienia się oleje roślinne, gruboziarniste produkty zbożowe, żółtko jaja oraz pełnotłuste mleko.

W przypadku osób z trądzikiem nieodzowny wydaje się udział w diecie tłustych ryb morskich, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

Kwasy te znane są z hamującego wpływu na stan zapalny. W kwasy WNKT omega-3 obfitują następujące ryby: śledź, makrela, tuńczyk, sardynki, łosoś. Poza rybami morskimi dobrym źródłem kwasów omega-3 są nasiona lnu, olej lniany, rzepakowy, olej z wiesiołka czy ogórecznika (dostępne także w formie kapsułek).

2.5. Białko a trądzik

W zdrowej diecie na trądzik powinno się znaleźć białko z chudego drobiu, ryb i chudej wołowiny. Włącz do diety soczewicę i różne odmiany fasoli, a twoja skóra będzie gładsza. Białko znajdziesz także w jajach, produktach sojowych oraz niskotłuszczowych produktach mlecznych.

2.6. Cynk, mangan i selen na trądzik

Na stan cery pozytywny wpływ wywiera cynk. By zwiększyć jego podaż, do diety warto włączyć takie produkty, jak owoce morza, jaja, warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych czy produkty zbożowe. Problemy skórne mogą pojawiać się także przy niedoborach manganu, aczkolwiek jest to rzadko spotykany problem.

Mangan występuje w suchych nasionach roślin strączkowych, otrębach pszennych, orzechach, herbacie. Warto zwrócić uwagę na podaż selenu z dietą. Spore jego ilości zawarte są w otrębach, kiełkach zbożowych oraz rybach morskich.

2.7. Cera trądzikowa a indeks glikemiczny

Nowe badania wskazują również na istotną rolę produktów o niskim indeksie glikemicznym w profilaktyce powstawania zmian trądzikowych.

Produkty o niskim indeksie glikemicznym (indeks glikemiczny, IG – to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.

Oblicza się go, dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 g węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu) powodują wolne wydzielanie glukozy, a więc i insuliny do krwioobiegu.

Po 12 tygodniach przestrzegania diety niskoglikemicznej u mężczyzn z trądzikiem zaobserwowano znaczącą poprawę stanu skóry (zmniejszyła się liczba wykwitów, zaskórników zamkniętych itp.) w porównaniu do tych uczestników badań, którzy przestrzegali zaleceń tradycyjnej diety.

2.8. Bratek na trądzik

Najlepiej stosować napar z bratka dwa razy dziennie, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. W większości sklepów zielarskich, aptek bądź sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy herbatkę z bratka, którą wystarczy zalać gorącą wodą, aby po trzech minutach mieć gotowy, zaparzony napój.

Wśród innych „babcinych” sposobów pozbywania się zmian trądzikowych powszechne jest m.in.:

  • picie wyciągu z drożdży,
  • przemywanie skóry wodą z sokiem z cytryny,
  • stosowanie naparów z rumianku, maseczek z miodu, drożdży i mleka,
  • używanie do mycia twarzy mydła siarkowego.

Wymienione powyżej przykłady domowych sposobów walki z trądzikiem nie mają żadnego naukowego potwierdzenia. Dotychczasowe badania kliniczne nie udowodniły pozytywnego wpływu tych związków na zmiany trądzikowe. Często natomiast obserwuje się efekty uboczne pod postacią podrażnienia i wysuszenia skóry, a nawet zaostrzenia zmian trądzikowych.

2.9. Czekolada a trądzik

W latach 40. naukowcy twierdzili, że czekolada powoduje trądzik. W latach 70. inne badania całkowicie odrzuciły to założenie. Jednak prawdziwość tych ostatnich badań jest podważana, a to dlatego, że nie zostały one prawidłowo przeprowadzone z naukowego punktu widzenia.

Otóż eksperyment polegał na wykluczeniu części pokarmów z diety badanych. W związku z tym nie potwierdzono wpływu spożywania niektórych pokarmów na trądzik, ale nie wykluczono również, że takie powiązanie może być przyczyną trądziku.

Na podstawie powyższych badań szybko (może zbyt szybko) ogłoszono, że dieta nie ma nic wspólnego z powstawaniem pryszczy. Tymczasem dermatolodzy kontynuowali zbieranie informacji o osobistych doświadczeniach swoich pacjentów, którzy twierdzili coś zupełnie odwrotnego.

Co więcej, potwierdzono, że wśród prymitywnych populacji (np. w Nowej Gwinei czy w Paragwaju) trądzik nie występuje w ogóle lub pojawia się bardzo rzadko. Według naukowców taki stan rzeczy wynika z faktu, że ich dieta jest uboga w szybkie cukry (zawarte w czekoladzie i słodyczach), przez co ich ciała produkują mniej insuliny do regulowania poziomu cukru we krwi i w konsekwencji poziom androgenów (hormonów męskich sprzyjających występowaniu trądziku) jest u nich niższy.

2.10. Zastosowanie soli do pielęgnacji cery trądzikowej

Sól posiada wiele właściwości, które można wykorzystać do walki z trądzikiem. Sekretem jej wykorzystania jest nie spożywanie soli, a używanie jej do pielęgnacji cery trądzikowej. Posiada bowiem właściwości wchłaniania wilgoci, zatem stosowana jako składnik maseczki na twarz może wchłonąć nadmiar sebum i przyczynić się do osuszenia skóry.

Przykładem takiej domowej maseczki jest zmieszanie soli, cukru i oliwy z oliwek, które nakładamy na twarz na kilka minut. Nie wolno trzymać jej na twarzy dłużej ze względu na mogące wystąpić podrażnienia.

3. Dieta przy trądziku młodzieńczym

Dieta antytrądzikowa to przede wszystkim unikanie wszystkiego tego, co może powodować zwiększenie produkcji łoju. Negatywnie na trądzik młodzieńczy działa spożywanie mięsa zwierząt, którym wstrzykiwane były hormony.

Obecnie takie hormony można znaleźć w mleku, drobiu, wołowinie i wieprzowinie. Sprawiają one, że organizm młodej osoby produkuje więcej testosteronu, który powoduje zaostrzenie objawów. Na zwiększoną produkcję łoju wpływ ma także spożywanie produktów bogatych w tłuszcze. Należą do nich: słodycze, chipsy, frytki, majonez, czekolada.

Aby zachować odpowiednią równowagę hormonalną warto jeść:

Dieta na trądzik to przede wszystkim zdrowa dieta. Młodzi ludzie często jedzą tłuste dania typu fast food i przetworzone produkty pełne konserwantów, co pogarsza stan ich cery. Z tego względu, aby łagodzić objawy trądziku młodzieńczego, warto zmienić swoje nawyki żywieniowe.

4. Ttrądzik różowaty

Trądzik różowaty przebiega z okresami remisji i zaostrzeń. Może przybierać kilka form, do których zaliczana jest postać:

  • rumieniowo-teleangiektatyczna, charakteryzująca się występowaniem w środkowej części twarzy nawracającego lub utrwalonego rumienia;
  • grudkowo-krostkowa, charakteryzująca się występowaniem grudek i krost w obrębie rumienia, zazwyczaj w środkowych częściach twarzy. Grudki są zwykle małe, czerwone, o kopulastym kształcie;
  • guzkowa, charakteryzująca się postępującym pogrubieniem skóry oraz występowaniem guzków w obrębie nosa, szczęki, czoła, policzków, rzadziej uszu. Ta jest dość rzadka i utożsamiana z tzw. nosem alkoholika;
  • oczna, obejmująca dolegliwości narządu wzroku i charakteryzująca się łzawieniem i uczuciem kłucia oczu, uczucia ciała obcego, odczucia piasku w oczach, a także pieczenia, suchości, swędzenia i nadwrażliwości na światło słoneczne.

Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać, stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5–2 l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk (wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).

Każdy typ może mieć przebieg łagodny, umiarkowany lub ciężki. Często występują objawy wtórne w postaci pieczenia, kłucia oraz występowania ognisk rumieniowo-zapalnych z obecnością krost i grudek. W wielu przypadkach trądzik różowaty może obejmować skórę uszu, szyi, a nawet dekoltu.

4.1. Dieta przy trądziku różowatym

Dieta również odgrywa ważną rolę w leczeniu trądziku różowatego. Produkty, których należy unikać przy trądziku różowatym:

  • sery żółte,
  • czekolada,
  • kakao,
  • wątróbka,
  • ostre przyprawy (chili, curry, pieprz),
  • sosy: winegret, pomidorowy, sojowy.

Do napojów, które nasilają trądzik zaliczane są: mocna kawa, herbata, alkohole (piwo, wino, gin, wódka). Z kolei w diecie należy zwiększyć ilość substancji odżywczych, które korzystnie wpływają na stan skóry, przyspieszają jej regenerację oraz zwiększają odporność organizmu. Należą do nich:

  • witamina A, obecna w marchewce, dyni, morelach, nektarynkach, czarnej porzeczce, maśle,
  • witamina C, zawarta w czarnej porzeczce, czerwonej papryce, owocach cytrusowych,
  • witamina E, w dużych ilościach występuje w nasionach słonecznika, sezamu oraz olejach (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z ogórecznika czy wiesiołka).

Ponadto należy zwiększyć częstość spożywania galaretek owocowych (żelatyna wieprzowa), gdyż zawierają szereg aminokwasów wchodzących w skład włókien kolagenowych, które występują w skórze.

W diecie na trądzik różowaty należy również zwiększyć zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w dużych ilościach zawarte są w rybach morskich (dorsz, łosoś bałtycki, morszczuk) oraz oliwie z oliwek, słoneczniku, orzechach włoskich i laskowych. Poprawiają one wygląd skóry oraz zwiększają odporność organizmu.

Dieta na trądzik różowaty powinna uwzględniać indywidualne potrzeby danej osoby. Jeśli cierpisz na tę dolegliwość, staraj się zwracać uwagę na to, które produkty łagodzą objawy, a po których zauważasz pogorszenie swojego stanu. Tych właśnie potraw musisz się wystrzegać.

Następny artykuł: Dieta na trądzik młodzieńczy
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze