Trwa ładowanie...

Kalorie w jabłku - właściwości odżywcze, liczba kalorii, porównanie z innymi owocami

Jabłka to z pewnością jedne z mniej kalorycznych owoców. Z tego powodu są polecane osobom, które zmagają się z nadwagą. Mała liczba kalorii w jabłku to jednak nie jedyne zalety tego znanego wszystkim owocu.

Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"

spis treści

1. Właściwości odżywcze jabłek

Jabłka to owoce, które zna każdy. Są jednym z głównych symboli jesieni. Tak jak wiele jest odmian jabłek, tak wiele jest och wielkości, kolorów skórek, smaków.

W polskiej kuchni jabłka znajdują szerokie zastosowanie – goszczą na stołach jako dodatek do dań głównych, jako przekąski, desery. Ich szerokie zastosowanie z pewnością poniekąd wynika z małej liczby kalorii w jabłkach.

Warto wiedzieć, że kaloryczność jabłka jest uwarunkowana przez jego masę. Duże jabłko ważące 180 gram posiada około 94 kalorie. Takie zaś, które mieści się w dłoni ma tylko 36 kalorii.

Kalorii w jabłku jest na tyle mało, że z pewnością nie zaburzy ono jakości naszego codziennego menu. Najlepsze właściwości jabłka znajdziemy w miąższu i skórce. Znajduje się tam między innymi błonnik rozpuszczalny, błonnik nierozpuszczalny, a także polifenole i przeciwutleniacze.

Jednocześnie substancje te oddziałują na siebie nawzajem wzmacniając dobroczynne działanie jabłka. Ponadto w jabłku znajdują się fito związki wzmacniające pracę układu pokarmowego.

Nie wszyscy wiedzą, że owoc możemy spożywać w całości, co nie wpływa na kaloryczność jabłka. Jabłko ze skórką znakomicie wpływa na procesy przemiany materii.

Wywołuje skurcze jelit poprawiające znacznie wydalanie mas kałowych. W miąższu zawarte są pektyny. Wspólne oddziaływanie na siebie substancji aktywnych sprawia, że procesy wypróżniania przebiegają precyzyjniej.

W związku z tym kontakt toksycznych substancji z tkanką jest dosyć krótki. Można śmiało powiedzieć, że regularne spożywanie jabłek wykazuje działanie przeciwnowotworowe w zakresie raka jelita grubego.

Właściwości odżywcze jabłek bazują przede wszystkim na optymalnej zawartości, który reguluje również poziom cholesterolu we krwi. Zły cholesterol usuwany jest z masami kałowymi.

Błonnik w jabłkach to także znakomita pożywka dla bakterii pro biotycznych. Dzięki jabłkom dobroczynne bakterie pro biotyczne rozmnażają się i tym samym wzmacniają odporność całego organizmu.

Bardzo wielu osób ma problemy z nieregularnym oddawaniem stolca. Dobra kondycja jelit wpływa pozytywnie na ogólne samopoczucie. Regularne spożywanie jabłek to także regulacja poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.

Przeczytaj także

1.1. Polifenole

Niskokaloryczne jabłko jest również źródłem cennych polifenoli – głównie flawonu kwercetyny. Jeżeli chcesz zachować młodość, jędrną skórę i spowolnić procesy starzenia – spożywaj regularnie jabłka.

Polifenole charakteryzują się aktywnością antyoksydacyjną. Jednocześnie hamują agregację płytek krwi, oczyszczają organizm z toksyn i posiadają właściwość przeciwmiażdżycową.

Polifenole zawarte w jabłkach chronią komórki i przeciwdziałają stresowi. Ponadto polifenole zawarte w jabłkach chronią układ krążenia. Dzieje się to przez ich przeciwzapalne działanie.

Kwercetyna działa pozytywnie na witaminy przeciwutleniające. W ten sposób zapobiega ich rozkładowi. Tym samym poprawia prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Polifenole chronią także przed powstaniem zaćmy](https://portal.abczdrowie.pl/zacma), działają przeciwalergicznie i mają działanie odkwaszające organizm.

Jabłko to jeden z niskokalorycznych owoców.
Jabłko to jeden z niskokalorycznych owoców.

2. Ile kalorii jest w jabłku?

Jabłka to nie tylko jedne z najzdrowszych owoców (pomagają głównie na problemy trawienne), ale też jedne z najmniej kalorycznych. Ilość kalorii w jabłku jest niewielka - jeden owoc w 100 gramach dostarcza około 50 kcal.

Choć jabłko spośród wszystkich owoców jest dość niskokaloryczne, trzeba mieć na uwadze, że jest źródłem sporej ilości cukrów prostych, przez co może się przyczynić do powstania niechcianego tłuszczyku. Należy więc pamiętać, by nie spożywać jabłek wieczorem.

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 125 g (1 szklanka, ćwiartki)
Wartość energetyczna 52,0 kcal 65,0 kcal
Białko 0,26 g 0,33 g
Węglowodany 13,81 g 17,26 g
Cukier 10,39 g 12,99 g
Błonnik 2,40 g 3,00 g
Tłuszcz 0,17 g 0,21 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,01 g 0,01 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,05 g 0,06 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 4,60 mg 5,75 mg

2.1. Kalorie w jabłku na tle innych owoców

Jak wypada ilość kalorii w jabłku na tle innych owoców? Poniżej przedstawiamy liczbę kalorii niektórych owoców (w 100 g):

  • ananas – 60 kcal,
  • banan – 120 kcal,
  • brzoskwinia – 45 kcal,
  • gruszka – 57 kcal,
  • maliny – 30 kcal,
  • mandarynki – 45 kcal,
  • morela – 50 kcal,
  • nektarynka – 55 kcal,
  • pomarańcza – 60 kcal,
  • śliwki – 45 kcal,
  • truskawk – 30 kcal,
  • wiśnie – 50 kcal.

Zobacz także:

3. Niskokaloryczna dieta jabłkowa

Dosyć mała liczba kalorii w jabłku oraz prozdrowotne właściwości owocu powodują, że niektórzy decydują się na stosowanie diety jabłkowej. Jest to nie tylko dieta odchudzająca, ale także oczyszczająca.

Jabłka trzeba jeść nieobrane, a najlepiej byłoby spożywać je wraz z gniazdami nasiennymi. Ważne też, by stosując dietę jabłkową, spożywać też inne produkty, by nie wyniszczyć organizmu. Oczywiście dania powinny być jak najmniej kaloryczne.

Kalorie w jabłku - właściwości odżywcze, liczba kalorii, porównanie z innymi owocami
Kalorie w jabłku - właściwości odżywcze, liczba kalorii, porównanie z innymi owocami (Shutterstock)
Dr Anna Brinken
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.