Prosty sernik – najczęstsze problemy, sernik pieczony bez spodu, sernik na kruchym spodzie, sernik na zimno
Sernik jest uwielbianym deserem przez wiele osób. Istnieje wiele przepisów na prosty sernik, a dobry sprawdzony przepis na idealny sernik jest celem niejednej gospodyni domowej. Jako że sernik występuje w wielu wersjach, ciężko znaleźć jeden prosty przepis. Dla jednego przepis na prosty sernik to ten na zimno, a dla innego prosty sernik jest upieczony bez spodu. Jednak sernik nie jest tak prosty w przygotowaniu, jak wielu przypuszcza. W czasie przygotowania prostego sernika warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów.
1. Ideał prostego sernika
W każdym nawet bardzo prostym serniku najważniejszy jest ser i jego jakość. Wybór sera wpłynie na smak prostego sernika. Tłusty twaróg sprawi, że sernik będzie miał gładką i wilgotną konsystencję. Jeśli naszym ideałem prostego sernika jest sernik bardziej suchy, powinniśmy sięgnąć po ser chudy. Serek homogenizowany sprawi natomiast, że prosty sernik będzie gładki i kremowy.
Co najważniejsze należy pamiętać, aby przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac ser należy zmielić przynajmniej dwa razy, aby znikły grudki. A jeśli sernik wydaje się zbyt suchy, wówczas wystarczy dodać mleka lub słodkiej śmietanki.
Sernik będzie po upieczeniu płaski, jeśli nie będziemy go zbyt długo miksować. Dzięki temu masa na prosty sernik nie napowietrzy się i nie wyrośnie. Sernik można bardzo łatwo napowietrzyć, a to sprawia, że sernik wyrasta i opada. Płaski sernik upieczemy również w kąpieli wodnej, która dodatkowo zapobiegnie pękaniu sernika. Pęknięty sernik można bardzo łatwo naprawić. Wystarczy polać go polewą.
2. Sernik pieczony bez spodu
Według wielu osób najprostszy przepis to przepis na prosty sernik bez spodu. Kalorie sernika bez ciasta zależą w dużej mierze od składników. Jednak 100 g prostego sernika może mieć ok. 360 kalorii.
Składniki na prosty sernik bez spodu:
- 3 jajka;
- puszka mleka skondensowanego słodzonego;
- 500 g twarogu, zmielonego.
Przygotowanie:
Piekarnik należy rozgrzać do 160 stopni C. Jajka należy zmiksować z mlekiem skondensowanym do uzyskania gładkiej jednolitej masy. Do tak przygotowanej masy należy dodać ser i zmiksować. Ten prosty sernik pieczemy w małej keksówce. Wcześniej należy ją nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do keksówki przelewamy masę. Tak przygotowany prosty sernik pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Warto też wstawić sernik do lodówki, aby dobrze się ściął. Następnie wyciągamy z foremki.
3. Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie to dla wielu osób klasyczny i prosty sernik. Przepis jest jednak już trochę bardziej skomplikowany. Sernik na kruchym spodzie zawiera ok. 270-300 kalorii w 100 g.
Składniki na prosty sernik na kruchym spodzie:
- 0,5 kg sera białego
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 0,5 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g herbatników
Przygotowanie:
Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc przygotujmy je wcześniej. Najpierw jajka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. W międzyczasie roztapiamy masło i studzimy, a herbatniki kruszymy drobno w blenderze. Wlewamy do nich połowę masła, tak aby otrzymać konsystencję mokrego piasku.
Blaszkę wykładamy papierem i wykładamy ją herbatnikami, mocno dociskając je dłonią. Wkładamy ją do zamrażalki i kończymy masę serową.
Startą skórkę i sok z cytryny dodajemy wraz z resztą składników do masy jajecznej. Następnie wolno mieszamy, aby uniknąć napowietrzenia masy.
Przygotowaną masę na prosty sernik wykładamy na schłodzony spód. Uderzamy foremką o blat, aby wyszły pęcherzyki powietrza. Prosty sernik na kruchym spodzie wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160 st. przez 40 minut (po tym czasie środek ma być jeszcze lekko surowy). Sernik studzimy powoli w uchylonym piekarniku najlepiej przez całą noc.
Na koniec wkładamy sernik na godzinę do lodówki. Taki prosty sernik można udekorować polewą lub samymi owocami.
PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT
Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:
- Co na zmniejszenie apetytu na słodycze u dzieci? - odpowiada mgr Ewa Trusewicz
- Czy można jeść budynie, galaretki i sernik przy cukrzycy? - odpowiada mgr Joanna Wasiluk
- Jakie tabletki pomogą powstrzymać apetyt na słodycze? - odpowiada mgr Ewa Trusewicz
4. Sernik na zimno
Prosty sernik na zimno wszystkim kojarzy się z latem. Taki prosty sernik na zimno można dowolnie modyfikować. Prosty sernik w tej postaci zawiera ok. 275 kalorii w 100 g.
Składniki na prosty sernik na zimno:
- 4 jajka (należy bardzo uważać, umyć dokładnie jajka i je sparzyć, ponieważ jajka zostają surowe w serniku, nie gotujemy ich)
- 1 torebka żelatyny
- 1 szklanka cukru
- 3 serki homogenizowane waniliowe
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki masła
- biszkopty
- galaretka owocowa i owoce
Przygotowanie:
Najpierw mleko podgrzewamy z żelatyną (ma się rozpuścić). Masło ucieramy z cukrem i dodajemy do niego kogiel mogiel z samych żółtek. Stopniowo dodajemy serki waniliowe. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną w mleku żelatynę.
Tortownicę wykładamy biszkoptami namoczonymi w mleku i wylewamy na nie masę na prosty sernik. Wkładamy do lodówki. Gdy się zetnie, wykładamy owoce i zalewamy je galaretką i wkładamy sernik znowu do lodówki na ok. 2 godziny.
5. Sernik - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 321 kcal | 91,0 kcal |
Białko | 5,50 g | 1,56 g |
Węglowodany | 25,5 g | 7,23 g |
Cukier | 21,8 g | 6,18 g |
Błonnik | 0,40 g | 0,11 g |
Tłuszcz | 22,5 g | 6,38 g |
Tłuszcze nasycone | 9,92 g | 2,81 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 8,63 g | 2,45 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,60 g | 0,45 g |
Cholesterol | 55,0 mg | 15,59 mg |
Witamina C | 0,40 mg | 0,11 mg |