Trwa ładowanie...

Kumkwat – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie

Avatar placeholder
12.04.2021 09:02
Kumkwat – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Kumkwat – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie (Flickr)

Kumkwat to zdecydowanie najmniejszy owoc z dostępnych cytrusów. Jest jednak doskonałą skarbnicą wartości odżywczych. Jakie właściwości ma kumkwat? Skąd pochodzi kumkwat? Jak jeść kumkwat?

spis treści

1. Co to jest kumkwat

Kumkwat jest cytrusem wywodzącym się z Chin. Wyróżnia się 6 gatunków kumkwatu. To niewielki owoc przypominający mandarynkę. Jest jednak mniejszy i podłużny. Kumkwat ma bardzo cienką skórę.

Kumkwat jest wiecznie zielonym drzewem. Kwiat kumkwatu jest biały i bardzo pachnący. Popularne odmiany kumkwatu to kumkwat japoński oraz kumkwat perłowy. Kumkwat jest kwaskowaty i bardzo aromatyczny.

Kumkwat występuje w Chinach, ale można go spotkać także w Ameryce Północnej i Południowej. Kumkwat można znaleźć także nad Morzem Śródziemnym, głównie na Korfu.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Owoce w diecie"

Cena kumkwatu to ok. 30 zł za kilogram.

Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią

zobacz galerię

2. Wartości odżywcze kumkwatu

Kumkwat jest doskonałym źródłem witaminy C i betakarotenu. Ponadto kumkwat zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę A oraz witaminę E. Kumkwat to także dobre źródło składników mineralnych takich jak potas i wapń. Inne minerały to żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk.

3. Właściwości zdrowotne

Stwierdzono liczne właściwości zdrowotne kumkwatu. Kumkwat jest skarbnicą witaminy C, która doskonale wpływa na skórę. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki. Dzięki jej skóra nie starzeje się, zmarszczki są zahamowane. Dzięki witaminie C wzrasta produkcja kolagenu. Dzięki kumkwatowi skóra jest chroniona przed szkodliwym działaniem promieni UV. Zapobiega powstawaniu przebarwień podczas opalania.

Kumkwat wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry związanych z trądzikiem. Kumkwat chroni także przed chorobami oczu takimi jak jaskra, zaćma oraz kurza ślepota.

Kumkwat ma także działanie przeciwnowotworowe. Jego główne działanie w tym zakresie to niedopuszczenie do produkcji komórek rakowych.

Kumkwat zapobiega miażdżycy oraz wzmacnia układ odpornościowy. Kumkwat polecany jest szczególnie w ziemie ponieważ zapobiega powstawaniu przeziębienia.

Kumkwat ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywamy przez osoby chorujące na cukrzycę. Ponadto jest polecany osobom walczącym z otyłością. 100 g kumkwatu zawiera tylko 70 kalorii.

Kumkwat jest polecany także kobietom w ciąży, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, które zapobiegają powstawaniu infekcji

4. Skórka kumkwatu

Kumkwat można spożywać na surowo lub przetworzony. Ze względu na cienką skórkę można go jeść razem ze skórą. Co ciekawe skórka kumkwatu jest niejednokrotnie bardziej słodka niż miąższ. Można też przygotować także dżemy i konfitury z kumkwatu.

Kumkwat został do Europy sprowadzony przez Roberta Fortune. Do owocowania kumkwat potrzebuje wysokich temperatur. Jednak z powodzeniem jest uprawiany jako roślina ozdobna.

5. Ile kalorii ma surowy kumkwat?

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 19 g (1 owoc, bez odpadów)
Wartość energetyczna 71,0 kcal 13,49 kcal
Białko 1,88 g 0,36 g
Węglowodany 15,90 g 3,02 g
Cukier 9,36 g 1,78 g
Błonnik 6,50 g 1,24 g
Tłuszcz 0,86 g 0,16 g
Tłuszcze nasycone 0,10 g 0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,15 g 0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,17 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 43,9 mg 8,34 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze