Kumkwat – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie
Kumkwat to zdecydowanie najmniejszy owoc z dostępnych cytrusów. Jest jednak doskonałą skarbnicą wartości odżywczych. Jakie właściwości ma kumkwat? Skąd pochodzi kumkwat? Jak jeść kumkwat?
1. Co to jest kumkwat
Kumkwat jest cytrusem wywodzącym się z Chin. Wyróżnia się 6 gatunków kumkwatu. To niewielki owoc przypominający mandarynkę. Jest jednak mniejszy i podłużny. Kumkwat ma bardzo cienką skórę.
Kumkwat jest wiecznie zielonym drzewem. Kwiat kumkwatu jest biały i bardzo pachnący. Popularne odmiany kumkwatu to kumkwat japoński oraz kumkwat perłowy. Kumkwat jest kwaskowaty i bardzo aromatyczny.
Kumkwat występuje w Chinach, ale można go spotkać także w Ameryce Północnej i Południowej. Kumkwat można znaleźć także nad Morzem Śródziemnym, głównie na Korfu.
Cena kumkwatu to ok. 30 zł za kilogram.
2. Wartości odżywcze kumkwatu
Kumkwat jest doskonałym źródłem witaminy C i betakarotenu. Ponadto kumkwat zawiera tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę A oraz witaminę E. Kumkwat to także dobre źródło składników mineralnych takich jak potas i wapń. Inne minerały to żelazo, magnez, fosfor, sód oraz cynk.
3. Właściwości zdrowotne
Stwierdzono liczne właściwości zdrowotne kumkwatu. Kumkwat jest skarbnicą witaminy C, która doskonale wpływa na skórę. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem i neutralizuje wolne rodniki. Dzięki jej skóra nie starzeje się, zmarszczki są zahamowane. Dzięki witaminie C wzrasta produkcja kolagenu. Dzięki kumkwatowi skóra jest chroniona przed szkodliwym działaniem promieni UV. Zapobiega powstawaniu przebarwień podczas opalania.
Kumkwat wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry związanych z trądzikiem. Kumkwat chroni także przed chorobami oczu takimi jak jaskra, zaćma oraz kurza ślepota.
Kumkwat ma także działanie przeciwnowotworowe. Jego główne działanie w tym zakresie to niedopuszczenie do produkcji komórek rakowych.
Kumkwat zapobiega miażdżycy oraz wzmacnia układ odpornościowy. Kumkwat polecany jest szczególnie w ziemie ponieważ zapobiega powstawaniu przeziębienia.
Kumkwat ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywamy przez osoby chorujące na cukrzycę. Ponadto jest polecany osobom walczącym z otyłością. 100 g kumkwatu zawiera tylko 70 kalorii.
Kumkwat jest polecany także kobietom w ciąży, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, które zapobiegają powstawaniu infekcji
4. Skórka kumkwatu
Kumkwat można spożywać na surowo lub przetworzony. Ze względu na cienką skórkę można go jeść razem ze skórą. Co ciekawe skórka kumkwatu jest niejednokrotnie bardziej słodka niż miąższ. Można też przygotować także dżemy i konfitury z kumkwatu.
Kumkwat został do Europy sprowadzony przez Roberta Fortune. Do owocowania kumkwat potrzebuje wysokich temperatur. Jednak z powodzeniem jest uprawiany jako roślina ozdobna.
5. Ile kalorii ma surowy kumkwat?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 19 g (1 owoc, bez odpadów) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 71,0 kcal | 13,49 kcal |
Białko | 1,88 g | 0,36 g |
Węglowodany | 15,90 g | 3,02 g |
Cukier | 9,36 g | 1,78 g |
Błonnik | 6,50 g | 1,24 g |
Tłuszcz | 0,86 g | 0,16 g |
Tłuszcze nasycone | 0,10 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,15 g | 0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 43,9 mg | 8,34 mg |