Persymona – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, wybór owocu
Persymona to owoc, który jest źródłem witamin i składników mineralnych. Swoim wyglądem przypomina żółtego pomidora i może występować w wieku odcieniach tego koloru. Poza doskonałym źródłem składników odżywczych persymona ma również wartości lecznicze. Jakie witaminy zawiera Persymona? Jak wygląda Persymona? Jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma Persymona?
1. Wartości odżywcze persymony
Persymona to owoc, który pochodzi z Japonii i Chin, i to właśnie w tych krajach po raz pierwszy odkryto jej korzystne działanie dla zdrowia człowieka. Kształtem persymona przypomina żółty pomidor. Od spodniej strony posiada cztery listki. Owoce persymony występują w wielu odcieniach żółtego, aż do pomarańczowoczerwonego. Dojrzały owoc w konsystencji przypomina galaretkę.
Persymona zawiera duże ilości witaminy A, witaminy C, a także wykazuje działanie przeciwutleniające. Owoc persymony zawiera tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, witaminę A, witaminę E, witaminę K, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i sód.
2. Właściwości lecznicze persymony
Persymona jest nie tylko źródłem cennych witamin i składników mineralnych, ale jest również pomocny lekarstwem w wielu dolegliwościach. Na przykład w medycynie chińskiej napój z gotowanych liści persymony obniża ciśnienie, leczy nowotwory, a także zmniejsza krzepliwość krwi.
Ostatnie badania wskazują, że wyciąg z persymony może przyczynić się do spowolnienia rozwoju komórek białaczki, a także może prowadzić do ich likwidacji. Efekty zauważono już po trzech dniach stosowania kuracji z wyciągu z persymony. Komórki białaczki były wyraźnie uszkodzone. Persymona obniża również poziom cholesterolu LDL, trójglicerydów oraz nadtlenków lipidowych. Zawarta w persymonie prowitamina A, czyli beta-karoten poprawia wzrok i pozwala widzieć w półmroku. Badania wykazały również, że persymona zapobiega powstawaniu zaćmy oraz uszkodzeniom soczewki.
3. Jak wybrać najlepszy owoc
Persymona jest najlepsza, gdy osiągnie pełną dojrzałość. Dobrze jest wybrać owoc okrągły, o gładkiej i połyskującej skórce, mięsisty. Należy również zwrócić uwagę, czy owoc ma zielone liście. Nie należy kupować persymony bez liści. Dojrzałe owoce należy na bieżąco spożywać, gdyż jeżeli będą zbyt długo leżeć – spleśnieją. Warto również pamiętać, aby dojrzałe owoce persymony przechowywać w lodówce.
Zobacz też
Skórka persymony nie nadaje się do jedzenia. Można owoc jeść jak kiwi, czyli wydrążyć środek lub obrać i pokroić, na przykład w cząstki. Persymona może być składnikiem sałatki lub spożywana samodzielnie. Tak i tak smakuje wyjątkowo, a jej składniki odżywcze korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
4. Ile kalorii ma surowa persymona japońska
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 168 g (1 owoc) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 70,0 kcal | 118 kcal |
Białko | 0,58 g | 0,97 g |
Węglowodany | 18,59 g | 31,2 g |
Cukier | 12,53 g | 21,1 g |
Błonnik | 3,60 g | 6,05 g |
Tłuszcz | 0,19 g | 0,32 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,04 g | 0,06 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,04 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 7,50 mg | 12,60 mg |