10 zdrowotnych właściwości guawy
Guawa (nazywana też gruszlą) to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Jeśli uda ci się go spróbować, na pewno oczaruje cię jego słodko-kwaśny smak oraz intensywny zapach przypominający aromat gałki muszkatołowej. Walory smakowe to jednak nie wszystko, ponieważ guawy kryją wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia.
- 1. Poprawa odporności
- 2. Obniżenie ryzyka nowotworów
- 3. Działanie przeciwzmarszczkowe
- 4. Poprawa zdrowia serca
- 5. Obniżenie poziomu cukru
- 6. Zwalczanie zaparć
- 7. Poprawa jakości widzenia
- 8. Korzyści dla kobiet w ciąży
- 9. Sposób na relaks
- 10. Pożywienie dla mózgu
- 11. Ile kalorii ma surowa gujawa pospolita?
1. Poprawa odporności
Guawa to świetne źródło witaminy C, ponieważ zawiera jej nawet 4 razy więcej niż pomarańcza. Jeden średniej wielkości owoc to podwójna dawka dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Warto jeść go zwłaszcza zimą, gdy organizm potrzebuje wzmocnienia i większej niż zwykle porcji cennych składników.
Owoce te mają również właściwości przeciwzapalne, dlatego pozwalają uniknąć sezonowych infekcji.
2. Obniżenie ryzyka nowotworów
Gruszle zawierają mnóstwo substancji, które chronią organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Są źródłem wielu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników. Ekstrakty z guawy wykorzystuje się w profilaktyce raka piersi, prostaty, płuc i jelita grubego.
3. Działanie przeciwzmarszczkowe
Wolne rodniki to najwięksi wrogowie pięknej i młodej skóry – powodują zmarszczki, kurze łapki i utratę jędrności. Guawy są źródłem antyoksydantów, takich jak witamina A, witamina C czy beta-karoten, które chronią skórę przed działaniem wolnych rodników. Jeśli chcemy się ustrzec przed przedwczesnym starzeniem, powinniśmy jeść te owoce jak najczęściej.
4. Poprawa zdrowia serca
Substancje zawarte w guawach pomagają zachować równowagę pomiędzy potasem a sodem w organizmie, dzięki czemu regulują ciśnienie u osób z nadciśnieniem. Dodatkowo obniżają poziom trójglicerydów i złego cholesterolu, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób serca.
5. Obniżenie poziomu cukru
Osoby z cukrzycą powinny zwrócić szczególną uwagę na te egzotyczne owoce. Sok z guawy znacząco obniża poziom cukru we krwi. Badania potwierdziły, że gruszle zarówno poprawiają stan zdrowia cukrzyków, jak również zapobiegają pojawieniu się tej choroby.
Poza tym guawy zawierają błonnik pokarmowy i mają niski indeks glikemiczny, co pozwala utrzymywać stabilny poziom cukru we krwi.
6. Zwalczanie zaparć
Jeden owoc guawy pokrywa 12 proc. dziennego zapotrzebowania na błonnik. Substancja ta jest odpowiedzialna za prawidłową pracę układu trawiennego. Wystarczy jeść jedną gruszlę dziennie, by oczyścić przewód pokarmowy i pozbyć się problemu zaparć.
7. Poprawa jakości widzenia
Guawy nie są tak bogate w witaminę A, jak marchewki, ale wciąż zapewniają dużą dawkę tej odpowiedzialnej za dobry wzrok substancji. Niedobór witaminy A to najczęstsza przyczyna kurzej ślepoty oraz problemów z widzeniem.
8. Korzyści dla kobiet w ciąży
Czy wiesz, że guawy są źródłem kwasu foliowego? Właśnie z tego powodu są polecane kobietom w ciąży. Kwas foliowy wpływa na rozwój układu nerwowego u płodu oraz chroni dziecko przed wystąpieniem wad rozwojowych.
9. Sposób na relaks
Magnez znajdujący się w gruszlach pomaga zrelaksować się twojemu umysłowi i mięśniom. Jeśli czujesz się zestresowany i zmęczony, włącz do swojej codziennej diety te egzotyczne owoce. Ich zapach i smak pozwoli ci zapomnieć na chwilę o problemach.
10. Pożywienie dla mózgu
Dbałość o zdrowie mózgu powinna być dla nas priorytetem, a dzięki odpowiedniej diecie możemy zadbać o jego kondycję. Gruszla jest źródłem witaminy B3 i B6, które poprawiają krążenie krwi oraz działają uspokajająco na komórki nerwowe.
Guawa to niezwykły owoc o świetnych właściwościach. Warto go skosztować przy najbliższej okazji, zarówno dla smaku, jak i prozdrowotnych korzyści.
Trenujesz? Dowiedz się na naszym forum, jakie owoce można jeść przed wysiłkiem fizycznym.
11. Ile kalorii ma surowa gujawa pospolita?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 165 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 68,0 kcal | 112 kcal |
Białko | 2,55 g | 4,21 g |
Węglowodany | 14,32 g | 23,6 g |
Cukier | 8,92 g | 14,72 g |
Błonnik | 5,40 g | 8,91 g |
Tłuszcz | 0,95 g | 1,57 g |
Tłuszcze nasycone | 0,27 g | 0,45 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,14 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,40 g | 0,66 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 228 mg | 377 mg |