Trwa ładowanie...

Graviola - właściwości lecznicze, przeciwwskazania, skutki uboczne

Graviola jest tropikalnym owocem występującym w krajach Ameryki Południowej oraz na Filipinach. Graviola ma wiele właściwości leczniczych, jest uznawana za lek na raka oraz środek, który niweluje szkodliwe skutki chemioterapii. Czym jest graviola? W jakiej postaci możemy ją nabyć?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Owoce w diecie"

spis treści

1. Czym jest graviola?

Graviola inaczej jest nazywana flaszowcem miękkociernistym. Owoce gravioli rosną na drzewach, które osiągają wysokość 4 metrów. Graviola jest częstym gościem na kuchennych stołach Ameryki Południowej i Karaibów.

Graviola jest używana jako składnik sałatek i napojów, najczęściej jest jedzona na surowo. Na rynku leków i suplementów diety znajdziemy graviolę w różnej postaci. Najczęściej będą to kapsułki lub tabletki, sok z gravioli, wysuszone liście gravioli, a także sproszkowany owoc.

2. Wartości odżywcze gravioli

100 gram owocu graviola ro tylko 66 kcal. W owocu znajdziemy nie tylko węglowodany i białko, ale także tłuszcze i błonnik. Graviola jest źródłem cennych substancji, takich jak:

  • witamina C,
  • witamina B1,
  • witamina B2,
  • witamina B6,
  • witaminę A,
  • witamina E,
  • witamina K,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • sód,
  • cynk.
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się!
Czy znasz rośliny, których owoce spożywasz? Sprawdź się! [10 zdjęć]

Komosa ryżowa uprawiana jest od tysięcy lat na obszarach Ameryki Południowej, a jej nasiona stanowią...

zobacz galerię

3. Właściwości lecznicze gravioli

Kwiaty gravioli są lekiem na dolegliwości związane z drogami oddechowymi. Natomiast owoce pomagają w problemach z układem pokarmowym czy pasożytami. To także dobry lek na gorączkę.

Z kolei nasiona gravioli to sposób na walkę z owadami i pasożytami, które znajdują się na skórze. Korzeń gravioli leczy astmę, kaszel oraz nadciśnienie. Ma on także właściwości uspokajające.

Liście gravioli wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne. Regulują pracę serca, ciśnienia krwi oraz poziom glukozy.

Graviola jest rośliną, nad ciągle trwają badania. Wykazują one także że ma ona zdolność zabijania bakterii, rozluźnia mięśnie, leczy malarię oraz działa przeciwwirusowo. Ponadto łagodzi stan zapalny oraz zmniejsza ból.

Od lat przypisuje się gravioli też działanie antynowotworowe. Naukowcy z Uniwersytetu Purdue w Indianie przeprowadzili badania, z których wynika, że wpływ owocu na organizm jest silniejszy niż chemioterapia przy leczeniu opornego raka piersi.

Uczeni z Uniwersytetu w Kuala Lumpur sprawdzili, że ekstrakt z liści gravioli działa hamująco na namnażanie komórek raka płuc, a także raka jelita grubego.

Inne badania dały obiecujące efekty w hamowaniu wzrostu komórek raka prostaty, trzustki, wątroby i skóry. Do tej pory badania nie były wykonywane na ludziach, z tego względu nie można stosować soku czy wyciągu z gravioli jako leku na raka, rezygnując przy tym z konwencjonalnej terapii.

4. Właściwości soku z gravioli

Sok z gravioli ma wiele zastosowań w medycynie alternatywnej. Używany jest jako środek przeciw pasożytom, przeciwbiegunkowy i przeciwgorączkowy. Podobno wspomaga też pracę wątroby, łagodzi objawy reumatyzmu, działa uspokajająco i obniża ciśnienie.

Oprócz wyżej wspominanych korzyści picie soku z gravioli wpływa pozytywnie także na inne aspekty naszego zdrowia. Przeciwutleniacze zawarte w owocu, w tym witamina C, wspomagają odporność i walkę z infekcjami.

Sok z owoców gravioli ma także działanie moczopędne, wspomaga pracę układu pokarmowego i pomaga usunąć nadmiar toksyn i soli z organizmu. Wstępne badania sugerują też, że sok z gravioli może pomagać chorym na cukrzycę w stabilizacji poziomu cukru we krwi.

5. Przeciwwskazania do stosowania gravioli

  • niskie ciśnienie krwi,
  • stosowanie leków na nadciśnienie,
  • przyjmowanie leków na cukrzycę,
  • choroby nerek,
  • choroby wątroby,
  • ciąża,
  • karmienie piersią,
  • choroba Parkinsona.

6. Skutki uboczne po spożyciu gravioli

Graviola może powodować skutki uboczne:

  • nudności i wymioty,
  • biegunka,
  • bóle głowy.

Objawy te są wynikiem przedawkowania gravioli. Dlatego bardzo istotne jest aby przestrzegać dawek gravioli zaleconych przez producentów.

7. Kalorie i wartości odżywcze gravioli

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 225 g (1 szklanka, pulpa)
Wartość energetyczna 66,0 kcal 149 kcal
Białko 1,00 g 2,25 g
Węglowodany 16,84 g 37,9 g
Cukier 13,54 g 30,5 g
Błonnik 3,30 g 7,43 g
Tłuszcz 0,30 g 0,68 g
Tłuszcze nasycone 0,05 g 0,12 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,09 g 0,20 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,07 g 0,16 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 20,6 mg 46,4 mg
Graviola - właściwości lecznicze, przeciwwskazania, skutki uboczne
Graviola - właściwości lecznicze, przeciwwskazania, skutki uboczne (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.