Truskawki - ile mają kalorii, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Truskawki mrożone, a może świeże? Okazuje się, że pozytywny wpływ na zdrowie wykazują zarówno te dostępne w sprzedaży przez większą część sezonu letniego, jak i te mrożone. W mrożonkach występuje niemal taka sama ilość substancji odżywczych co w owocach świeżych.
- 1. Czym są truskawki?
- 2. Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie truskawek?
- 3. Kto nie powinien jeść truskawek?
- 4. Jak wybierać i przechowywać truskawki, aby były jak najdłużej świeże?
- 5. Mrożone truskawki bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 6. Mrożone truskawki bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?
- 7. Mrożone truskawki bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 8. Mrożone truskawki bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze
1. Czym są truskawki?
Truskawki to owoce cenione za walory smakowe i właściwości prozdrowotne. Największą popularność zdobyły takie odmiany jak: Honeoye, Elkat, Polka, Pandora, Senga Sengana, Kent czy Florence. Kształt truskawki jest zazwyczaj stożkowy lub sercowaty. Owoce rozpoznać można po ich intensywnej, czerwonej barwie, choć istnieją również odmiany o kolorze różowym, pomarańczowym czy nawet białym.
Smak truskawki jest cechą gatunkową. O tym, jak smakuje dana odmiana, decyduje zawartość cukru, witamin, minerałów. Również poziom kwasowości jest w tym wypadku istotny.
2. Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie truskawek?
Truskawki stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zawarta w owocach witamina C stymuluje syntezę kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, redukuje wysokie ciśnienie tętnicze krwi, działa antyzapalnie i spowalnia procesy starzenia.
Witamina A, jako silny antyoksydant, wykazuje działanie antykancerogenne. Uczestniczy w procesie produkcji erytrocytów, zwanych czerwonymi krwinkami, a także wpływa pozytywnie na funkcjonowanie narządu wzrokowego.
W truskawkach występuje też witamina B3 (niacyna), która poprawia działanie układu nerwowego oraz układu hormonalnego. Smaczne owoce stanowią cenne źródło witaminy B6 (pirydoksyny), która wspiera układ immunologiczny, wspomagając tworzenie przeciwciał niezbędnych do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Występujący w truskawkach fosfor stanowi ważny element budulcowy kości i zębów. Wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
Cynk, który także występuje w owocach poprawia działanie układu immunologicznego poprzez regulację funkcji komórek odpornościowych. Stymuluje produkcję kolagenu i przyspiesza regenerację tkanek. Odpowiedni poziom cynku pomaga utrzymać nienaganny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Potas wpływa na prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych. Pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W truskawkach występuje też magnez, który jest jednym ze składników budulcowych kości. Niedobór tego pierwiastka może skutkować przemęczeniem, zawrotami głowy, problemami z koncentracją oraz szybszym starzeniem się układu kostnego.
3. Kto nie powinien jeść truskawek?
Z jedzenia truskawek zrezygnować powinny przede wszystkim osoby z uczuleniem na te owoce. Objawy alergii na truskawki mogą obejmować obrzęk błon śluzowych, mrowienie warg, zaczerwienienie naskórka, dolegliwości bólowe brzucha, rozwolnienie, pokrzywkę, plamy uczuleniowe na skórze, świąd skóry, wymioty, problemy z oddychaniem.
Innym przeciwwskazaniem do spożywania truskawek jest alergia na salicylany. Związki te obecne są również w soczewicy, kalafiorach, wiśniach, pomidorach, arbuzach, malinach, drożdżach, brązowym ryżu, mące kukurydzianej i mące sojowej. Uczulenie na salicylany może objawiać się w postaci bąbli pokrzywkowych, swędzenia skóry, biegunek, nudności, obrzęku warg i języka czy alergicznego nieżyty nosa.
Osoby przyjmujące beta-blokery powinny zrezygnować ze spożywania truskawek. Leki beta-adrenolityczne zwiększają poziom potasu we krwi, a pierwiastek ten występuje także w truskawkach. Połączenie beta-blokerów i truskawek może skutkować zatem podwyższonym poziomem potasu w organizmie.
4. Jak wybierać i przechowywać truskawki, aby były jak najdłużej świeże?
Warto kupować truskawki, które nie mają na sobie zielonych, białozielonych czy żółtych plamek. Tego rodzaju zmiany świadczą o tym, że owoce nie zdążyły dojrzeć. Niedojrzałe, białozielone owoce spożyte w nadmiarze mogą doprowadzić do problemów gastrycznych np. wymiotów, biegunki, dolegliwości bólowych brzucha.
Ponadto nie należy kupować truskawek spleśniałych. Zjedzenie zainfekowanych szarą pleśnią owoców może zakończyć się zatruciem pokarmowym. Bóle brzucha, nudności i wymioty to nie jedyne problemy, które mogą pojawić się wskutek spożycia takich owoców. W skrajnych przypadkach zatrucie może skutkować zawrotami głowy, a nawet utratą przytomności.
Dojrzałe, zdrowe truskawki mają jasnoczerwoną barwę i są błyszczące. Oprócz tego, pięknie pachną. Jak przechowywać truskawki? Przechowywanie truskawek w lodówce to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy by długo zachowały swoją świeżość.
5. Mrożone truskawki bez dodatku cukru – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Mrożone truskawki bez dodatku cukru w 100 gramach posiada wartość energetyczną 35,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,43 g białka,
- 9,13 g węglowodanów,
- 4,56 g cukrów,
- 2,10 g błonnika.
Mrożone truskawki bez dodatku cukru ma w 100 g 0,11 g tłuszczów, w tym:
- 0,01 g tłuszczów nasyconych,
- 0,02 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,05 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
6. Mrożone truskawki bez dodatku cukru – jakie ma witaminy?
Mrożone truskawki bez dodatku cukru to produkt zawierający 41,2 mg witaminy C, 2,00 µg RAE witaminy A, 0,29 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 2,20 µg witaminy K.
Mrożone truskawki bez dodatku cukru zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,02 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,46 mg witaminy B3,
- 5,70 mg witaminy B4,
- 0,11 mg witaminy B5,
- 0,03 mg witaminy B6,
- 17,00 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
7. Mrożone truskawki bez dodatku cukru – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Mrożone truskawki bez dodatku cukru ma w sobie:
- 16,00 mg wapnia,
- 0,75 mg żelaza,
- 11,00 mg magnezu,
- 13,00 mg fosforu,
- 148 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 2,00 mg sodu, 0,13 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,29 mg manganu i 0,70 µg selenu.
8. Mrożone truskawki bez dodatku cukru - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 221 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 35,0 kcal | 77,4 kcal |
Białko | 0,43 g | 0,95 g |
Węglowodany | 9,13 g | 20,2 g |
Cukier | 4,56 g | 10,08 g |
Błonnik | 2,10 g | 4,64 g |
Tłuszcz | 0,11 g | 0,24 g |
Tłuszcze nasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,12 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 41,2 mg | 91,1 mg |