Akka Sellowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze owoców Feijoa
Akka Sellowa to wiecznie zielone drzewko lub krzew z rodziny mirtowatych. Zwykle osiąga około 5 metrów wysokości, ma gęstą koronę złożoną z niewielkich liści, różowawe kwiaty i smaczne, żółtozielone owoce. Owoce Akki Sallowej (Feijoa) są bogate w jod i witaminę C, które pozytywnie wpływają na pracę tarczycy, odporność organizmu, kondycję włosów oraz jakość snu. Czym charakteryzuje się Akka Sellowa? Ile kalorii i wartości odżywczych mają owoce Feijoa?
- 1. Co to jest Akka Sellowa?
- 2. Ile składników odżywczych ma owoc Feijoa?
- 3. Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma witaminy?
- 4. Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Owoce Feijoa - kalorie i wartości odżywcze
- 6. Wpływ owoców Akki Sallowej na zdrowie
- 7. Przepis na dżem z owoców Feijoa
1. Co to jest Akka Sellowa?
Akka Sellowa (fejhoa, feijoa, acca seplowa) to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych, występujący w postaci wiecznie zielonego krzewu lub niewielkiego drzewka.
Akka wywodzi się z Urugwaju, Brazylii i Urugwaju, natomiast obecnie jej plantacje znajdują się w wielu miejscach na świecie ze względu na jadalne owoce i znoszenie temperatur nawet poniżej 10 stopni Celsjusza.
Nie bez znaczenia jest również dekoracyjny wygląd rośliny, która osiąga około 5 metrów wysokości i ma gęstą, okrągłą koronę małych listków, pokrytych srebrzystą warstwą od spodu. Drzewko jest najczęściej spotykane na Krymie, w Gruzji, Algierze, Kalifornii, w południowej Francji, Azerbejdżanie i na Florydzie.
Akka ma różowawe kwiaty z czerwonymi pręcikami, które nie pojawiają się licznie, ale są dość duże i niezwykle smaczne, szczególnie z dodatkiem świeżych warzyw w sałatce.
Owoce Akki Sallowej, określane mianem owoców Feijoa, osiągają długość 5-7 centymetrów, są żółtawozielone, lekko kwaśne, przypominają w smaku ananasa i truskawki, mają też wyraźny aromat. Dość gruba, jadalna skórka skrywa kremowy, delikatny miąższ o kwaskowato-słodkim smaku.
Owoce Feijoa można spożywać na surowo lub wykorzystać do przygotowania dżemów, galaretek, soków, kompotów, win czy sosów do deserów. Świeże można przechowywać przez maksymalnie 30-40 dni, później tracą walory smakowe.
2. Ile składników odżywczych ma owoc Feijoa?
Surowa akka sellowa (owoc) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 61,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 0,71 g białka,
- 15,21 g węglowodanów,
- 8,20 g cukrów,
- 6,40 g błonnika.
Surowa akka sellowa (owoc) ma w 100 g 0,42 g tłuszczów, w tym:
- 0,10 g tłuszczów nasyconych,
- 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,14 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
3. Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma witaminy?
Surowa akka sellowa (owoc) to produkt zawierający 32,9 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,16 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 3,50 µg witaminy K.
Surowa akka sellowa (owoc) zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,01 mg witaminy B1,
- 0,02 mg witaminy B2,
- 0,30 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,23 mg witaminy B5,
- 0,07 mg witaminy B6,
- 23,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
4. Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa akka sellowa (owoc) ma w sobie:
- 17,00 mg wapnia,
- 0,14 mg żelaza,
- 9,00 mg magnezu,
- 19,00 mg fosforu,
- 172 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,06 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,08 mg manganu i 0 µg selenu.
5. Owoce Feijoa - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 243 g (1 szklanka, mus) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 61,0 kcal | 148 kcal |
Białko | 0,71 g | 1,73 g |
Węglowodany | 15,21 g | 37,0 g |
Cukier | 8,20 g | 19,93 g |
Błonnik | 6,40 g | 15,55 g |
Tłuszcz | 0,42 g | 1,02 g |
Tłuszcze nasycone | 0,10 g | 0,25 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,06 g | 0,14 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,14 g | 0,33 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 32,9 mg | 79,9 mg |
6. Wpływ owoców Akki Sallowej na zdrowie
Owoce Akki są niezwykle wartościowym źródłem rozpuszczalnych w wodzie związków jodu (2-10 mg na 1 kg). Z tego względu często powinny po nie sięgać osoby, zmagające się z chorobami tarczycy, a przede wszystkim niedoczynnością tego narządu.
Dodatkowo produkt dostarcza organizmowi witaminy C w podobnej ilości jak owoce cytrusowe. Dzięki temu możliwe jest uzupełnienie niedoborów tego składnika, a także wzmocnienie organizmu i poprawa odporności przed wieloma chorobami, a przede wszystkim przed przeziębieniem i grypą.
Owoce Feijoa przyspieszają metabolizm, redukują osłabienie, apatię, powstrzymują tycie i zapobiegają schorzeniom, wywoływanym przez stres i napięcie. Dodatkowo są traktowane jako naturalny środek na wypadanie włosów i problemy ze snem.
7. Przepis na dżem z owoców Feijoa
Składniki:
- 800 g owoców Feijoa,
- 300 ml miodu akacjowego,
- sok z 1 cytryny.
Przygotowanie:
Owoce Feijoa należy umieścić w robocie kuchennym i zmielić na gładką masę. Czynność tą można wykonać również za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa.
Następnym krokiem jest dodanie do musu soku z cytryny i miodu. Dobrym pomysłem będzie dodanie na początku ok. 200 ml miodu, wymieszanie całości i spróbowanie dżemu, ponieważ może okazać się on już wystarczająco słodki. Uzyskaną masę umieszczamy w wysterylizowanych, szczelnych słoikach i trzymamy w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.