Trwa ładowanie...

Akka Sellowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze owoców Feijoa

Akka Sellowa to wiecznie zielone drzewko lub krzew z rodziny mirtowatych. Zwykle osiąga około 5 metrów wysokości, ma gęstą koronę złożoną z niewielkich liści, różowawe kwiaty i smaczne, żółtozielone owoce. Owoce Akki Sallowej (Feijoa) są bogate w jod i witaminę C, które pozytywnie wpływają na pracę tarczycy, odporność organizmu, kondycję włosów oraz jakość snu. Czym charakteryzuje się Akka Sellowa? Ile kalorii i wartości odżywczych mają owoce Feijoa?

Zobacz film: "Warzywa i owoce idealne podczas diety"

spis treści

1. Co to jest Akka Sellowa?

Akka Sellowa (fejhoa, feijoa, acca seplowa) to gatunek rośliny z rodziny mirtowatych, występujący w postaci wiecznie zielonego krzewu lub niewielkiego drzewka.

Akka wywodzi się z Urugwaju, Brazylii i Urugwaju, natomiast obecnie jej plantacje znajdują się w wielu miejscach na świecie ze względu na jadalne owoce i znoszenie temperatur nawet poniżej 10 stopni Celsjusza.

Nie bez znaczenia jest również dekoracyjny wygląd rośliny, która osiąga około 5 metrów wysokości i ma gęstą, okrągłą koronę małych listków, pokrytych srebrzystą warstwą od spodu. Drzewko jest najczęściej spotykane na Krymie, w Gruzji, Algierze, Kalifornii, w południowej Francji, Azerbejdżanie i na Florydzie.

Akka ma różowawe kwiaty z czerwonymi pręcikami, które nie pojawiają się licznie, ale są dość duże i niezwykle smaczne, szczególnie z dodatkiem świeżych warzyw w sałatce.

Owoce Akki Sallowej, określane mianem owoców Feijoa, osiągają długość 5-7 centymetrów, są żółtawozielone, lekko kwaśne, przypominają w smaku ananasa i truskawki, mają też wyraźny aromat. Dość gruba, jadalna skórka skrywa kremowy, delikatny miąższ o kwaskowato-słodkim smaku.

Owoce Feijoa można spożywać na surowo lub wykorzystać do przygotowania dżemów, galaretek, soków, kompotów, win czy sosów do deserów. Świeże można przechowywać przez maksymalnie 30-40 dni, później tracą walory smakowe.

2. Ile składników odżywczych ma owoc Feijoa?

Surowa akka sellowa (owoc) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 61,0 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 0,71 g białka,
  • 15,21 g węglowodanów,
  • 8,20 g cukrów,
  • 6,40 g błonnika.

Surowa akka sellowa (owoc) ma w 100 g 0,42 g tłuszczów, w tym:

  • 0,10 g tłuszczów nasyconych,
  • 0,06 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 0,14 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 0 mg cholesterolu.

3. Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma witaminy?

Surowa akka sellowa (owoc) to produkt zawierający 32,9 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0,16 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 3,50 µg witaminy K.

Surowa akka sellowa (owoc) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,01 mg witaminy B1,
  • 0,02 mg witaminy B2,
  • 0,30 mg witaminy B3,
  • 0 mg witaminy B4,
  • 0,23 mg witaminy B5,
  • 0,07 mg witaminy B6,
  • 23,0 µg witaminy B9,
  • 0 µg witaminy B12.

4. Surowa akka sellowa (owoc) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Surowa akka sellowa (owoc) ma w sobie:

  • 17,00 mg wapnia,
  • 0,14 mg żelaza,
  • 9,00 mg magnezu,
  • 19,00 mg fosforu,
  • 172 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,06 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,08 mg manganu i 0 µg selenu.

5. Owoce Feijoa - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 243 g (1 szklanka, mus)
Wartość energetyczna 61,0 kcal 148 kcal
Białko 0,71 g 1,73 g
Węglowodany 15,21 g 37,0 g
Cukier 8,20 g 19,93 g
Błonnik 6,40 g 15,55 g
Tłuszcz 0,42 g 1,02 g
Tłuszcze nasycone 0,10 g 0,25 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,06 g 0,14 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,14 g 0,33 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 32,9 mg 79,9 mg

6. Wpływ owoców Akki Sallowej na zdrowie

Owoce Akki są niezwykle wartościowym źródłem rozpuszczalnych w wodzie związków jodu (2-10 mg na 1 kg). Z tego względu często powinny po nie sięgać osoby, zmagające się z chorobami tarczycy, a przede wszystkim niedoczynnością tego narządu.

Dodatkowo produkt dostarcza organizmowi witaminy C w podobnej ilości jak owoce cytrusowe. Dzięki temu możliwe jest uzupełnienie niedoborów tego składnika, a także wzmocnienie organizmu i poprawa odporności przed wieloma chorobami, a przede wszystkim przed przeziębieniem i grypą.

Owoce Feijoa przyspieszają metabolizm, redukują osłabienie, apatię, powstrzymują tycie i zapobiegają schorzeniom, wywoływanym przez stres i napięcie. Dodatkowo są traktowane jako naturalny środek na wypadanie włosów i problemy ze snem.

7. Przepis na dżem z owoców Feijoa

Składniki:

  • 800 g owoców Feijoa,
  • 300 ml miodu akacjowego,
  • sok z 1 cytryny.

Przygotowanie:

Owoce Feijoa należy umieścić w robocie kuchennym i zmielić na gładką masę. Czynność tą można wykonać również za pomocą blendera lub maszynki do mielenia mięsa.

Następnym krokiem jest dodanie do musu soku z cytryny i miodu. Dobrym pomysłem będzie dodanie na początku ok. 200 ml miodu, wymieszanie całości i spróbowanie dżemu, ponieważ może okazać się on już wystarczająco słodki. Uzyskaną masę umieszczamy w wysterylizowanych, szczelnych słoikach i trzymamy w lodówce przez maksymalnie 3 tygodnie.

Zobacz także:

Akka Sellowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze owoców Feijoa
Akka Sellowa - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze owoców Feijoa (adobestock)
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.