Pasternak - witaminy i mikroelementy, dobry dla jelit, dobry na serce, przeziębienie, zastosowanie w kosmetyce, zastosowanie w kuchni
W przeszłości często gościł na naszych stołach. Teraz jest zapomnianym warzywem. Mowa o pasternaku, który z wyglądu przypomina pietruszkę, ale jest od niej słodszy. Ze względu na bogactwo składników odżywczych pomaga na wiele dolegliwości. Warto więc, by wrócił do naszej codziennej diety.
Pasternak należy do rodziny warzyw selerowatych. Jest rośliną dwuletnią. Jego jadalna część to szary korzeń, do złudzenia przypominajacy pietruszkę. Liście pasternaku nie są wykorzystywane w kuchni, gdyż zawierają fototoksyczne substancje.
Uprawiany jest w wielu miejscach świata. Lubi wilgotne tereny, spotkać go można w rowach. W dawnych wiekach był rośliną bardzo popularną i wykorzystywaną w kuchni na co dzień. Z czasem zastąpiono go ziemniakami. W smaku jest słodki i delikatny, nie tak jak „spokrewniona” z nim pietruszka.
1. Co to jest pasternak
Pasternak jest rośliną bogatą w witaminy, szczególnie w witaminę C. 100 gramów zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania. Zawiera witaminę A, która korzystnie wpływa na nasz wzrok, a także witaminy z grupy B usprawniające układ nerwowy. Pasternak to również źródło węglowodanów, białka, błonnika, a także potasu, żelaza i wapnia.
2. Pasternak dobry na jelita
Warzywo reguluje metabolizm i usprawnia pracę jelit. Pobudza także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu organizm lepiej trawi pokarmy. Warzywo poleca się osobom, które stosują dietę. Jest niskokaloryczne - 100 gramów to tylko 75 kcal. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika, jest rośliną dość sycącą. Pasternak ma także właściwości rozkurczające, więc pomoże przy dolegliwościach żołądkowych czy bolesnych miesiączkach.
3. Potas w pasternaku
Pasternak zawiera dość dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Ma więc zbawienny wpływ na serce. Zapobiega chorobom układu krążenia.
4. Maść z pasternaku
Słodkie warzywo jest źródłem olejków eterycznych i zawiera sporo witaminy C . Dlatego może być wykorzystywane w leczeniu przeziębienia i grypy. Nasze babcie przyrządzały napar z pasternaku czy maść z pasternaku, który świetnie łagodził stany zapalne układu oddechowego.
Przeczytaj także
- Cierpi na nią co piąta kobieta i co dziesiąty mężczyzna - jeden składnik decyduje o skuteczności terapii
- Jedna z najczęściej diagnozowanych chorób skóry u dzieci - jak zmienia życie?
- 7 prostych sposobów na wzmocnienie odporności - znasz je wszystkie?
- Super produkt na płodność. Pomaga nawet w beznadziejnych przypadkach
- Produkt, który podnosi ryzyko raka piersi o 50 proc. Jemy go codziennie
5. Wyciąg z pasternaku
Roślina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym. Znana jest z właściwości regenerujących naskórek, często jest składnikiem kremów. Wyciąg z pasternaku wpływa także na porost włosów i lepsze ukrwienie skóry głowy. Włosy stają się gęste i mocniejsze. Roślina ta wykorzystywana jest w leczeniu łuszczycy i bielactwa. Ksantotoksyna i bergapten – to składniki obecne w pasternaku, które wzmagają wytwarzanie melaniny, czyli barwnika naszej skóry.
6. Składnik surówki
Świetnie sprawdzi się jako składnik surówki. Do pokrojonego pasternaka dodajemy jabłko, chrzan i drobno pokrojoną cebulkę. Całość polewamy delikatnie olejem.
Zobacz także:
Z warzywa można przyrządzić zupę-krem. Potrzebujemy warzywnego bulionu, 4 pasternaki, ziemniaki, cebulę i przyprawy: sól, pieprz. Po ugotowaniu i zmiksowaniu można posypać zupę pestkami dyni. Zupa krem z pasternaku gotowa.
Pasternak można także upiec. Pokrojone warzywo smarujemy miodem i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 - 220 st. To świetna i niskokaloryczna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków.
7. Ile kalorii ma surowy pasternak
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 133 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 75,0 kcal | 99,75 kcal |
Białko | 1,20 g | 1,60 g |
Węglowodany | 17,99 g | 23,9 g |
Cukier | 4,80 g | 6,38 g |
Błonnik | 4,90 g | 6,52 g |
Tłuszcz | 0,30 g | 0,40 g |
Tłuszcze nasycone | 0,05 g | 0,07 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,11 g | 0,15 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,05 g | 0,06 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 17,00 mg | 22,6 mg |