Sorgo – zastosowanie i przepisy
Sorgo w Polsce nadal uprawiane jest bardzo rzadko, ale jego popularność rośnie. Jest to zboże bezglutenowe o wielu walorach prozdrowotnych. Wykorzystuje się je do produkcji kasz, mąk i płatków zbożowych.
Sorgo, zboże należące do rodziny trwa, znane było już w starożytności. Uprawiano go 8 tysięcy lat p.n.e w Egipcie. Lubi klimat tropikalny i podzwrotnikowy, ale w umiarkowanym również dobrze rośnie. Obecnie największe plony sorgo zbiera się w Stanach Zjednoczonych. Stanowi też jedno z głównych źródeł pożywienia w krajach afrykańskich. W Polsce nadal jest to zboże rzadko wybierane przez rolników do uprawy, a szkoda, bo jest rośliną mało wymagającą, odporną na susze i pleśnie. Sorgo ma też wiele różnych zastosowań, nie tylko kulinarnych.
1. Zastosowanie sorgo
Sorgo jest często wykorzystywane w diecie bezglutenowej. Jest bezpieczne dla osób chorych na celiakię. Chętnie sięgają po nie również weganie i wegetarianie. Zawiera duże ilości błonnika, niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. 100 g tego zboża w 1/5 pokrywa zapotrzebowanie na białko. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin z grupy B. Sorgo dostarcza wielu istotnych składników mineralnych, m.in. mangan, żelazo, miedź, potas.
W sorgo znajdują się też lignany, kwasy fenolowe, sterole roślinne i saponiny o właściwościach przeciwutleniajacych. To czyni to zboże cennym składnikiem diety przeciwnowotworowej (zmniejsza ryzyko raka jelita grubego i czerniaka) oraz zapobiegającej chorobom serca. Sorgo wspiera również funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego.
2. Przepisy na sorgo
Znanych jest wiele odmian tego zboża. Sorgo białe, podobnie jak czerwone i pomarańczowe, najczęściej się mieli. Mąka z sorgo może być wykorzystywana do wypieków (warto ją jednak łączyć z mąką kukurydzianą) lub jako zagęszczacz do sosów. Można z niej również przygotować pożywne placki, naleśniki lub pierogi. Ziarna sorgo znaleźć można w mieszankach wielozbożowych, np. batonach lub płatkach śniadaniowych. Gotuje się je również na parze (w tej roli dobrze zastępuje ryż lub ziemniaki).
Z sorgo przygotowuje się również alkohole. Jednym z takich trunków jest gaoliang, rodzaj wódki znanej przede wszystkim w Chinach i Azji Wschodniej. Z kolei liście sorga wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt. Zboże to również jest chętnie stosowane w produkcji biopaliwa i bioetanolu. Stanowi też dobry materiał do wyrobu mioteł i szczotek.
3. Jak gotować sorgo?
Gotowanie sorgo nie jest zadaniem trudnym, ale z pewnością czasochłonnym. Szklankę ziaren należy zalać 750 ml wody i zostawić na co najmniej 10 godzin. Po tym czasie sorgo należy zagotować z dodatkiem soli i oliwy, a po 30 minutach zdjąć z pieca i zostawić pod przykryciem przez 10-15 minut. Można je jeść na ciepło i na zimno. Ma delikatnie słodki smak i przez tę łagodność można go łączyć z wieloma warzywami.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
4. Ile kosztuje sorgo?
Sorgo kupić można w sklepach z ekologiczną żywnością. Coraz częściej spotkać je można również w hipermarketach. Za 0,5 kg ziarna sorgo zapłacić trzeba ok. 5-6 zł.
5. Ile kalorii mają ziarna sorgo
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 192 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 329 kcal | 632 kcal |
Białko | 10,62 g | 20,4 g |
Węglowodany | 72,1 g | 138 g |
Cukier | 2,53 g | 4,86 g |
Błonnik | 6,70 g | 12,86 g |
Tłuszcz | 3,46 g | 6,64 g |
Tłuszcze nasycone | 0,61 g | 1,17 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,13 g | 2,17 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,56 g | 2,99 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |