Trwa ładowanie...

Tosty francuskie - kalorie i wartości odżywcze, przepisy, sposób podania

 Paula Jakubasik
19.10.2021 13:15
Tosty francuskie mogą być serwowane na słodko i słono.
Tosty francuskie mogą być serwowane na słodko i słono. (adobestock)

Tosty francuskie to potrawa, składająca się jedynie z trzech składników - chleba, jajek i mleka. Zanurzenie kromek w cieście i usmażenie na złoty kolor pozwala na wykorzystanie czerstwego pieczywa i podanie go w wersji wytrawnej lub słodkiej. Tosty francuskie to szybki przepis na pyszne śniadanie lub kolację, który można podać z dowolnymi dodatkami. Jak zrobić tosty francuskie?

spis treści

1. Czym są tosty francuskie?

Tosty francuskie (French toasts, tosty świętej Teresy, grzanki w jajku, chleb w jajku) to szybka potrawa, przygotowywana wyłącznie z chleba, mleka i jajek.

Pozwala na wykorzystanie dowolnego rodzaju pieczywa - tostowego, pszennego, bułek czy chałki. Usmażenie w cieście sprawia, że nawet czerstwe pieczywo staje się miękkie i smaczne.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Znaleziono wzmianki o tostach francuskich, pochodzące z IV wieku, ale wówczas chleb moczono w mleku, bez użycia jajek. W XIV wieku w Niemczech potrawę tę określano Biednym Rycerzem, a w XV-wiecznej Anglii do grzanek używano wyłącznie czerstwego pieczywa.

Przepis z 1660 roku zaleca namoczenie chleba w winie, cukrze i soku pomarańczowym. Współcześnie chleb w jajku polega na zanurzeniu kromek w rozmieszanych jajkach z dodatkiem mleka lub śmietany. Następnie pieczywo smaży się na złoto z obu stron na oleju lub maśle.

Tosty francuskie występują w dwóch podstawowych wersjach - na słodko i słono. W pierwszym wariancie do masy dodaje się cukier wanilinowy lub cynamon, a po usmażeniu kromki dekoruje się świeżymi owocami, posypuje cukrem pudrem, polewa syropem klonowym lub miodem.

Wiele osób smaruje je dodatkowo kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub konfiturą owocową. Grzanki w jajku na słono smaży się z dodatkiem soli, a także innych przypraw, na przykład pieprzu, ziół prowansalskich czy słodkiej papryki. Podaje się je z jajkiem sadzonym, bekonem, szynką i pomidorem lub z keczupem i majonezem, w zależności od preferencji.

2. Kalorie i wartości odżywcze tostów francuskich

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 229 kcal 64,9 kcal
Białko 7,70 g 2,18 g
Węglowodany 25,0 g 7,09 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 10,80 g 3,06 g
Tłuszcze nasycone 2,72 g 0,77 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,52 g 1,28 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,59 g 0,74 g
Cholesterol 116 mg 32,9 mg
Witamina C 0,30 mg 0,09 mg

3. Przepis na tosty francuskie na słono

Składniki:

  • 4 kromki dowolnego pieczywa,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i dodajemy odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, moczymy kromkę pieczywa w powstałym cieście i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia.

Zdejmujemy pieczywo na ręcznik papierowy i podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład z jajkiem sadzonym, warzywną sałatką lub keczupem.

Dobrym pomysłem jest przygotowanie również tostów francuskich z nadzieniem, wówczas na jedną kromkę układamy szynkę, ser żółty i plasterek pomidora, przykrywamy drugą kromką. Całość zanurzamy w cieście i smażymy.

4. Przepis na tosty francuskie na słodko

Składniki:

  • 6 kromek dowolnego pieczywa (tostowego lub chałki),
  • 3 jajka,
  • 80 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • masło do smażenia,
  • ulubione dodatki.

Sposób przygotowania:

W misce dokładnie mieszamy jajka, mleko i cukier. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy namoczone z dwóch stron kromki pieczywa na złoty kolor. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, cukru pudru lub syropu klonowego.

Dodatki można nałożyć na gotowe tosty francuskie lub na pieczywo przed namoczeniem w cieście i usmażeniu. W ten sposób uzyskujemy składane tosty francuskie ze słodkim, owocowym lub czekoladowym nadzieniem w środku. Jako krem świetnie sprawdzi się również mascarpone lub masło orzechowe.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze