Tosty francuskie - kalorie i wartości odżywcze, przepisy, sposób podania
Tosty francuskie to potrawa, składająca się jedynie z trzech składników - chleba, jajek i mleka. Zanurzenie kromek w cieście i usmażenie na złoty kolor pozwala na wykorzystanie czerstwego pieczywa i podanie go w wersji wytrawnej lub słodkiej. Tosty francuskie to szybki przepis na pyszne śniadanie lub kolację, który można podać z dowolnymi dodatkami. Jak zrobić tosty francuskie?
1. Czym są tosty francuskie?
Tosty francuskie (French toasts, tosty świętej Teresy, grzanki w jajku, chleb w jajku) to szybka potrawa, przygotowywana wyłącznie z chleba, mleka i jajek.
Pozwala na wykorzystanie dowolnego rodzaju pieczywa - tostowego, pszennego, bułek czy chałki. Usmażenie w cieście sprawia, że nawet czerstwe pieczywo staje się miękkie i smaczne.
Znaleziono wzmianki o tostach francuskich, pochodzące z IV wieku, ale wówczas chleb moczono w mleku, bez użycia jajek. W XIV wieku w Niemczech potrawę tę określano Biednym Rycerzem, a w XV-wiecznej Anglii do grzanek używano wyłącznie czerstwego pieczywa.
Przepis z 1660 roku zaleca namoczenie chleba w winie, cukrze i soku pomarańczowym. Współcześnie chleb w jajku polega na zanurzeniu kromek w rozmieszanych jajkach z dodatkiem mleka lub śmietany. Następnie pieczywo smaży się na złoto z obu stron na oleju lub maśle.
Tosty francuskie występują w dwóch podstawowych wersjach - na słodko i słono. W pierwszym wariancie do masy dodaje się cukier wanilinowy lub cynamon, a po usmażeniu kromki dekoruje się świeżymi owocami, posypuje cukrem pudrem, polewa syropem klonowym lub miodem.
Wiele osób smaruje je dodatkowo kremem czekoladowym, masłem orzechowym lub konfiturą owocową. Grzanki w jajku na słono smaży się z dodatkiem soli, a także innych przypraw, na przykład pieprzu, ziół prowansalskich czy słodkiej papryki. Podaje się je z jajkiem sadzonym, bekonem, szynką i pomidorem lub z keczupem i majonezem, w zależności od preferencji.
2. Kalorie i wartości odżywcze tostów francuskich
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 229 kcal | 64,9 kcal |
Białko | 7,70 g | 2,18 g |
Węglowodany | 25,0 g | 7,09 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 10,80 g | 3,06 g |
Tłuszcze nasycone | 2,72 g | 0,77 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,52 g | 1,28 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,59 g | 0,74 g |
Cholesterol | 116 mg | 32,9 mg |
Witamina C | 0,30 mg | 0,09 mg |
3. Przepis na tosty francuskie na słono
Składniki:
- 4 kromki dowolnego pieczywa,
- 2 jajka,
- 50 ml mleka,
- sól,
- olej do smażenia,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie mieszamy jajka z mlekiem i dodajemy odrobinę soli. Na patelni rozgrzewamy olej, moczymy kromkę pieczywa w powstałym cieście i smażymy na średniej mocy palnika do zarumienienia.
Zdejmujemy pieczywo na ręcznik papierowy i podajemy z dowolnymi dodatkami, na przykład z jajkiem sadzonym, warzywną sałatką lub keczupem.
Dobrym pomysłem jest przygotowanie również tostów francuskich z nadzieniem, wówczas na jedną kromkę układamy szynkę, ser żółty i plasterek pomidora, przykrywamy drugą kromką. Całość zanurzamy w cieście i smażymy.
4. Przepis na tosty francuskie na słodko
Składniki:
- 6 kromek dowolnego pieczywa (tostowego lub chałki),
- 3 jajka,
- 80 ml mleka,
- 1 łyżka cukru,
- masło do smażenia,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
W misce dokładnie mieszamy jajka, mleko i cukier. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy namoczone z dwóch stron kromki pieczywa na złoty kolor. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, cukru pudru lub syropu klonowego.
Dodatki można nałożyć na gotowe tosty francuskie lub na pieczywo przed namoczeniem w cieście i usmażeniu. W ten sposób uzyskujemy składane tosty francuskie ze słodkim, owocowym lub czekoladowym nadzieniem w środku. Jako krem świetnie sprawdzi się również mascarpone lub masło orzechowe.