Kapusta pekińska – właściwości i zastosowanie
Kapusta pekińska jest niedroga, łatwo dostępna i można z niej przygotować mnóstwo smaczych dań. Co więcej, to warzywo pełne witamin i składników mineralnych. Warto włączyć je do swojego menu.
1. Wartości odżywcze kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska jest produktem niskokalorycznym. W 100 g tego warzywa znajduje się jedynie 40 kcal.
Znajduje się w niej tyle samo witaminy C, co w cytrynie - 30-36 mg na 100 g. Dodatkowo w kapuście pekińskiej znajdziemy też witaminę A, witaminy z grupy B, a także rutynę i beta-karoten.
To bogactwo minerałów takich jak: wapń, potas i magnez.
Wewnętrzne liście kapusty pekińskiej zawierają najwięcej witaminy C, zaś zewnętrzne - żelaza i kwasu foliowego.
Leczniczą substancją w kapuście pekińskiej są sole potasowe, siarka i witamina U, inaczej nazywana sulfonianem metioniny. Warzywo bardzo dobrze wpływa na wzrok, serce, układ kostno-stawowy, układ nerwowy i procesy trawienne.
Wspomaga również pracę układu odpornościowego, pomaga w walce z przeziębieniami i infekcjami.
2. Sok z kapusty pekińskiej
Sok z kapusty pekińskiej posiada wiele zdrowotnych właściwości. Wzmacnia odporność organizmu, zwalcza obrzęki związane z nadmierną ilości płynów, a także pomaga w walce z anemią.
Soku z kapusty pekińskiej powinny pić osoby zmagające się z problemami wątrobowymi.
Z kolei okłady z soku z kapusty pekińskiej bądź liści (podobnie jak z kapusty czerwonej lub białej) są polecane przy zwichnięciach, bólach reumatycznych i neurologicznych.
Wywar z ugotowanego warzywa może poprawić wygląd skóry, paznokci i włosów. Płukanie gardła sokiem oczyszcza jamę ustną, a także łagodzi stany zapalne.
3. Okłady z kapusty
Do przygotowania okładu z kapusty pekińskiej będziesz potrzebować kilku liści, które należy rozbić tłuczkiem. Następnie połóż liście na kaloryferze i odczekaj kilka minut. Ciepłe okłady z kapusty pekińskiej należy przyłożyć do bolącego miejsca i obowiązać bandażem.
Okład trzymamy na bolącym miejscu ok. 15 minut (aż straci ciepło). Taką kurację można powtarzać wielokrotnie.
Duża zawartość siarki w liściach kapusty pekińskiej sprawia, że warzywo znalazło zastosowanie również w kosmetyce.
Okłady na twarz zapewniają regenerację i oczyszczają skórę, poprawiają krążenie, a także absorbują tłuszcze z tkanki podskórnej.
Zobacz także
4. Ile kalorii ma gotowana kapusta pekińska
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 109 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 12,00 kcal | 13,08 kcal |
Białko | 1,10 g | 1,20 g |
Węglowodany | 2,23 g | 2,43 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,17 g | 0,19 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 3,20 mg | 3,49 mg |
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl