Cukinia – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Cukinia zwana także kabaczkiem to zdrowe, niskokaloryczne warzywo. Jest cennym źródłem witamin oraz składników mineralnych. W Polsce uprawę cukinii rozpoczęto w latach 70. ubiegłego wieku, obecnie jest podstawowym składnikiem w wielu potrawach. Cukinia świetnie sprawdza się w sosach, zupach krem, koktajlach, a nawet w deserach.
- 1. Co to jest cukinia?
- 2. Wartości odżywcze cukinii
- 3. Właściwości lecznicze cukinii
- 4. Przeciwwskazania do spożywania cukinii
- 5. Zastosowanie cukinii
- 6. Przepisy na zdrowe koktajle z cukinią
- 6.1. Koktajl z cukinii i awokado na obniżenie cholesterolu
- 6.2. Koktajl odtruwający i oczyszczający organizm
- 7. Wartości odżywcze surowej cukinii ze skórką
- 8. Składniki odżywcze surowej cukinii baby
- 9. Surowa cukinia baby – jakie ma witaminy?
- 10. Surowa cukinia baby – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 11. Kalorie i wartości odżywcze surowej cukinii baby
1. Co to jest cukinia?
Cukinia zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej i Meksyku, a do Polski trafiła z Włoch. W języku włoskim „zucchina” to mała dynia. Wyróżnia się kilkanaście odmian cukinii, które różnią się nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Każda z nich ma inną nazwę, na przykład: Astra, Atena, Ambasador, Nimba, Greta, Soraya lub Zuchino.
2. Wartości odżywcze cukinii
Cukinia jest lekkostrawna oraz zasobna w wiele cennych składników mineralnych, takich jak:
- potas,
- magnez,
- żelazo,
- witaminę C,
- witaminę K,
- witaminę PP,
- witaminę B1.
Jest to jedno z pierwszych warzyw jakie można podawać małym dzieciom. W 100 g cukinii znajduje się:
- 21 kcal,
- 2,71 g białka,
- 3,11 g węglowodanów,
- 1,1 g błonnika.
3. Właściwości lecznicze cukinii
Cukinia ma następujące właściwości lecznicze:
- odkwasza organizm (właściwości alkalizujące),
- wspiera odchudzanie,
- przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie,
- ma działanie przeciwnowotworowe,
- chroni oczy - zawarta w warzywie zeaksantyna i luteina zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej lub chorób siatkówki,
- pomaga w walce z cukrzycą (niski indeks glikemiczny sprawia, że poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie),
- pomaga przy wrzodach żołądka,
- wzmacnia krzepliwość krwi,
- poprawia pracę mózgu,
- redukuje stres.
4. Przeciwwskazania do spożywania cukinii
Cukinii nie powinny spożywać osoby, u których występują:
- wrzody żołądka,
- choroby układu pokarmowego,
- biegunka
- stany zapalne woreczka żółciowego,
- choroby nerek.
5. Zastosowanie cukinii
Cukinia ma delikatny, przyjemny smak, dzięki czemu świetnie sprawdza się w kuchni. Może być podawana na surowo, smażona, duszona lub gotowana. Z cukinii przygotowuje się sałatki, zupy, drugie dania, a nawet desery. Jest ona świetną alternatywą dla mniej zdrowych przekąsek.
Z cukinii można przyrządzić dietetyczne ciastka, frytki lub leczo. Kwiaty cukinii również mogą być spożywane. W Polskich sklepach dość trudno je kupić, ale zawsze można zerwać z własnego ogródka lub kupić u ogrodnika.
Wiele zastosowań cukinii można znaleźć także w kosmetyce. W postaci soku odżywia i nawilża suchą, starzejącą się skórę. Należy pamiętać, że sok z cukinii nie sprawdzi się przy cerze tłustej lub mieszanej.
Cukinia w formie maseczki pomoże w odbudowie suchych, łamliwych włosów. W przypadku walki z wypryskami, trądzikiem i egzemą warto wypróbować z kolei napary z kwiatów cukinii, które radzą sobie z różnymi zmianami skórnymi.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
6. Przepisy na zdrowe koktajle z cukinią
6.1. Koktajl z cukinii i awokado na obniżenie cholesterolu
Składniki:
- 1 mała cukinia
- ½ awokado
- 2 pomarańcze
- ½ cytryny
Przygotowanie:
Obieramy cukinię i pomarańczę, następnie kroimy na kawałki. Z połowy cytryny wyciskamy sok. Kolejnym krokiem jest wybranie miąższu z awokado. Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
6.2. Koktajl odtruwający i oczyszczający organizm
Składniki:
- 1 cukinia,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 pietruszka,
- kurkuma.
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i kroimy na kawałki, po czym wyciskamy z niej sok za pomocą sokowirówki. Do soku dodajemy sok z cytryny, szczyptę kurkumy i posiekaną natkę pietruszki. Dla dekoracji po wierzchu posypujemy kurkumą.
7. Wartości odżywcze surowej cukinii ze skórką
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 124 g (1 szklanka, pokrojona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 17,00 kcal | 21,1 kcal |
Białko | 1,21 g | 1,50 g |
Węglowodany | 3,11 g | 3,86 g |
Cukier | 2,50 g | 3,10 g |
Błonnik | 1,00 g | 1,24 g |
Tłuszcz | 0,32 g | 0,40 g |
Tłuszcze nasycone | 0,08 g | 0,10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,09 g | 0,11 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 17,90 mg | 22,2 mg |
8. Składniki odżywcze surowej cukinii baby
Surowa cukinia baby w 100 gramach posiada wartość energetyczną 21,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 2,71 g białka,
- 3,11 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 1,10 g błonnika.
Surowa cukinia baby ma w 100 g 0,40 g tłuszczów, w tym:
- 0,08 g tłuszczów nasyconych,
- 0,03 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
9. Surowa cukinia baby – jakie ma witaminy?
Surowa cukinia baby to produkt zawierający 34,1 mg witaminy C, 25,0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa cukinia baby zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,04 mg witaminy B2,
- 0,71 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,37 mg witaminy B5,
- 0,14 mg witaminy B6,
- 20,0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
10. Surowa cukinia baby – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa cukinia baby ma w sobie:
- 21,0 mg wapnia,
- 0,79 mg żelaza,
- 33,0 mg magnezu,
- 93,0 mg fosforu,
- 459 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 3,00 mg sodu, 0,83 mg cynku, 0,10 mg miedzi, 0,20 mg manganu i 0,30 µg selenu.
11. Kalorie i wartości odżywcze surowej cukinii baby
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 16 g (1 duża) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 21,0 kcal | 3,36 kcal |
Białko | 2,71 g | 0,43 g |
Węglowodany | 3,11 g | 0,50 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 1,10 g | 0,18 g |
Tłuszcz | 0,40 g | 0,06 g |
Tłuszcze nasycone | 0,08 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,03 g | 0,01 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 34,1 mg | 5,46 mg |