Cebula cukrowa - odmiany, kalorie i wartości odżywcze, właściwości zdrowotne
Cebula cukrowa to odmiana cebuli żółtej, którą charakteryzuje wyjątkowo łagodny, słodkawy smak oraz soczysty, delikatny miąższ. Cebulę cukrową najlepiej spożywać na surowo, ze względu na szereg właściwości prozdrowotnych i wartości odżywcze. Dlaczego wartość jeść cebulę cukrową?
1. Odmiany cebuli cukrowej
Cebula cukrowa to handlowe określenie niektórych odmian cebuli zwyczajnej. Warzywo to charakteryzuje delikatny, słodkawy smak, jasna, cienka skórka oraz biały, soczysty miąższ.
Cebula cukrowa nadaje się do spożycia na surowo, ze względu na łagodny smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, sałatek czy twarożków. Można ją też smażyć, piec, dusić czy marynować.
Rodzaje cebuli cukrowej:
- Alibaba - średnio wczesna odmiana, kuliste, białe cebule do 100 gramów, delikatne i słodkie w smaku, bardzo szybko się psują, najlepiej jeść je bezpośrednio po zakupie,
- Sterling F1 - średnio wczesna odmiana, 7-10 cm cebulki o delikatnym i słodkim miąższu, ma rozbudowane korzenie w porównaniu z pozostałymi odmianami, dość dobrze się przechowuje, odporna na więdnięcie,
- Ailsa Craig - odmiana późna, charakteryzująca się słomkowym kolorem łusek. Cebule tej odmiany mogą ważyć nawet ponad 1 kg, słabo się przechowują, są delikatne w smaku i smaczne,
- Orizaba F1 - duże, zwarte cebule, łuski i miąższ koloru śnieżnobiałego, w smaku łagodna i słodka.
Cebula cukrowa to trwała roślina, ale w Polsce jest uprawiana przez dwa lata. Ma stosunkowo krótkie i słabe korzenie, wymaga niewielkiej ilości wody.
2. Kalorie i wartości odżywcze cebuli cukrowej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 148 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 32,0 kcal | 47,4 kcal |
Białko | 0,80 g | 1,18 g |
Węglowodany | 7,55 g | 11,17 g |
Cukier | 5,02 g | 7,43 g |
Błonnik | 0,90 g | 1,33 g |
Tłuszcz | 0,08 g | 0,12 g |
Tłuszcze nasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0 g | 0 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0 g | 0 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 4,80 mg | 7,10 mg |
3. Właściwości zdrowotne cebuli cukrowej
Cebula bez względu na odmianę słynie przede wszystkim z właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych, które odkrył Ludwik Pasteur w XIX wieku. Od tamtej pory udowodniono silny wpływ warzywa na bakterie Salmonelli czy E. coli.
W związku z tym można uznać, że cebula to sposób na profilaktykę i niwelowanie dolegliwości, związanych z przeziębieniem czy grypą. Warto również zwiększyć spożycie tego produktu w przypadku stanu zapalnego, kaszlu czy kataru.
Cebula cukrowa wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych ze śluzu, zapobiega próchnicy zębów i łagodzi choroby jamy ustnej. Wykazano, że kilka minut żucia surowego warzywa prowadzi do zniszczenia drobnoustrojów chorobotwórczych, zlokalizowanych na ustach, zębach czy gardle.
Warzywo to zawiera błonnik prebiotyczny, który korzystnie wpływa na stan układu pokarmowego i jelit. Właściwość ta jest szczególnie istotna po antybiotykoterapii.
W składzie cebuli cukrowej obecna jest również allicyna, która zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podnosząc wartości dobrego cholesterolu HDL.
Dodatkowo zapobiega występowaniu nadciśnienia, jednocześnie chronią przed chorobą wieńcową, udarem mózgu czy zawałem mięśnia sercowego.
Cebula cukrowa ze względu na zawartość chromu oddziałuje na stężenie glukozy we krwi, co przekłada się na profilaktykę cukrzycy, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Warzywo obfituje dodatkowo w związki, które powstrzymują rozprzestrzenianie się komórek rakowych, zmniejszają ilość wolnych rodników, a także przynoszą ulgę osobom zmagającym się z chorobami reumatycznymi.
Cebula cukrowa skutecznie redukuje zaczerwienie i opuchliznę skóry, spowodowaną na przykład trądzikiem. Natomiast krzem i wapń oddziałują na stan kości i zębów, zmniejszając ryzyko złamania czy urazów. Cebulę można stosować również zewnętrznie, przykładając w miejsca po użądleniach owadów lub smarując wypryski sokiem.