Trwa ładowanie...

Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki

Okra czyli inaczej ketmia piżmowa to warzywo niezwykle popularne na południu Stanów Zjednoczonych oraz w Indiach. Okra może być przygotowana na grillu, podana na surowo, ugotowana lub uduszona. Jak działa na nasz organizm? Dlaczego robi się tak popularna?

Zobacz film: "Produkty z Polski obniżające poziom cholesterolu"

spis treści

1. Właściwości okry

Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych. Okra jest polecana przy leczeniu wielu schorzeń od cukrzycy po choroby nerek

100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g tłuszczu oraz spora dawka witaminy C, folianu i magnezu.

Bez względu na to, czy spożywamy okrę gotowaną, smażoną czy piklowaną, możemy korzystać z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.

Cena okry to ok 5 zł za 100 g. Można ją znaleźć w dużych marketach.

2. Okra w leczeniu astmy

Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C, takich jak okra (100 g surowej okry zaspokaja 38 proc. dziennego zapotrzebowania), może pomóc łagodzić objawy astmy.

Właściwości okry
Właściwości okry [6 zdjęć]

Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych:...

zobacz galerię

Badania opublikowane w czasopiśmie "Thorax” pokazały, że jedzenie owoców cytrusowych niweluje świszczący oddech u dzieci cierpiących na astmę. Okazało się, że aby uzyskać podobny efekt, wystarczyło zjadać cytrusy 1–2 razy w tygodniu. Okra w niczym nie ustępuje cytrynom czy pomarańczom, dlatego może mieć podobny wpływ na organizm.

3. Wpływ okry na cholesterol

Okra nie tylko zapewnia zdrowie układu trawiennego, ale również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi w związku z wysoką zawartością błonnika. Okra pomaga obniżać cholesterol, ponieważ zastępuje wysokotłuszczowe produkty w w diecie – warzywo to nie zawiera cholesterolu i ma niewielkie ilości tłuszczu.

4. Leczenie cukrzycy

Rozpuszczalny błonnik pomaga diabetykom ze względu na zdolność do stabilizacji poziomu glukozy – wpływa na wchłanianie cukru w jelitach. W badaniach z 2011 roku naukowcy podawali szczurom roztwór z okry. Okazało się, że okra pomaga zmniejszać wchłanianie glukozy, co z kolei obniża poziom cukru we krwi.

5. Wpływ okry na układ odpornościowy

Okra jest bogactwa w witaminę C i antyoksydanty, co dobrze służy układowi odporności. Witamina C stymuluje układ immunologiczny, aby wytworzyć więcej białych krwinek, które z kolei pomagają w walce z obcymi patogenami w organizmie.

6. Regularne jedzenie okry dobroczynne dla nerek

Regularne jedzenie okry może być pomocne w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie okry zmniejsza kliniczne objawy uszkodzenia nerek bardziej niż u osób, które były na diecie przeznaczonej dla diabetyków. To niezwykle ważne, ponieważ niemal połowa przypadków chorób nerek wynika z cukrzycy.

7. Surowa okra (róża chińska) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 100 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 33,0 kcal 33,0 kcal
Białko 1,93 g 1,93 g
Węglowodany 7,45 g 7,45 g
Cukier 1,48 g 1,48 g
Błonnik 3,20 g 3,20 g
Tłuszcz 0,19 g 0,19 g
Tłuszcze nasycone 0,03 g 0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,02 g 0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,03 g 0,03 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 23,0 mg 23,0 mg
Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki
Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki (Shutterstock)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.