Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki

Okra czyli inaczej ketmia piżmowa to warzywo niezwykle popularne na południu Stanów Zjednoczonych oraz w Indiach. Okra może być przygotowana na grillu, podana na surowo, ugotowana lub uduszona. Jak działa na nasz organizm? Dlaczego robi się tak popularna?

Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerkiOkra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Właściwości okry

Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych. Okra jest polecana przy leczeniu wielu schorzeń od cukrzycy po choroby nerek

100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g tłuszczu oraz spora dawka witaminy C, folianu i magnezu.

Bez względu na to, czy spożywamy okrę gotowaną, smażoną czy piklowaną, możemy korzystać z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.

Produkty z Polski obniżające poziom cholesterolu

Cena okry to ok 5 zł za 100 g. Można ją znaleźć w dużych marketach.

Okra w leczeniu astmy

Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C, takich jak okra (100 g surowej okry zaspokaja 38 proc. dziennego zapotrzebowania), może pomóc łagodzić objawy astmy.

Badania opublikowane w czasopiśmie "Thorax” pokazały, że jedzenie owoców cytrusowych niweluje świszczący oddech u dzieci cierpiących na astmę. Okazało się, że aby uzyskać podobny efekt, wystarczyło zjadać cytrusy 1–2 razy w tygodniu. Okra w niczym nie ustępuje cytrynom czy pomarańczom, dlatego może mieć podobny wpływ na organizm.

Wpływ okry na cholesterol

Okra nie tylko zapewnia zdrowie układu trawiennego, ale również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi w związku z wysoką zawartością błonnika. Okra pomaga obniżać cholesterol, ponieważ zastępuje wysokotłuszczowe produkty w w diecie – warzywo to nie zawiera cholesterolu i ma niewielkie ilości tłuszczu.

Leczenie cukrzycy

Rozpuszczalny błonnik pomaga diabetykom ze względu na zdolność do stabilizacji poziomu glukozy – wpływa na wchłanianie cukru w jelitach. W badaniach z 2011 roku naukowcy podawali szczurom roztwór z okry. Okazało się, że okra pomaga zmniejszać wchłanianie glukozy, co z kolei obniża poziom cukru we krwi.

Wpływ okry na układ odpornościowy

Okra jest bogactwa w witaminę C i antyoksydanty, co dobrze służy układowi odporności. Witamina C stymuluje układ immunologiczny, aby wytworzyć więcej białych krwinek, które z kolei pomagają w walce z obcymi patogenami w organizmie.

Regularne jedzenie okry dobroczynne dla nerek

Regularne jedzenie okry może być pomocne w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie okry zmniejsza kliniczne objawy uszkodzenia nerek bardziej niż u osób, które były na diecie przeznaczonej dla diabetyków. To niezwykle ważne, ponieważ niemal połowa przypadków chorób nerek wynika z cukrzycy.

Surowa okra (róża chińska) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 100 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna33,0 kcal33,0 kcal
Białko1,93 g1,93 g
Węglowodany7,45 g7,45 g
Cukier1,48 g1,48 g
Błonnik3,20 g3,20 g
Tłuszcz0,19 g0,19 g
Tłuszcze nasycone0,03 g0,03 g
Tłuszcze jednonienasycone0,02 g0,02 g
Tłuszcze wielonienasycone0,03 g0,03 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C23,0 mg23,0 mg
Równoważnik folianów60,0 µg60,0 µg
Witamina B1 - tiamina0,20 mg0,20 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,06 mg0,06 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna1,00 mg1,00 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,25 mg0,25 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,22 mg0,22 mg
Witamina B9 - kwas foliowy60,0 µg60,0 µg
Witamina B4 - cholina12,30 mg12,30 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A716 i.u.716 i.u.
Witamina A36,0 µg RAE36,0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten27,0 µg27,0 µg
Beta karoten416 µg416 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna280 µg280 µg
Witamina E0,27 mg0,27 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K31,3 µg31,3 µg
Wapń82,0 mg82,0 mg
Żelazo0,62 mg0,62 mg
Magnez57,0 mg57,0 mg
Fosfor61,0 mg61,0 mg
Potas299 mg299 mg
Sód7,00 mg7,00 mg
Cynk0,58 mg0,58 mg
Miedź0,11 mg0,11 mg
Mangan0,79 mg0,79 mg
Selen0,70 µg0,70 µg
Woda89,6 g89,6 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka