Okra – właściwości, leczenie astmy, wpływ na cholesterol, leczenie cukrzycy, wpływ na układ odpornościowy, wpływ na nerki
Okra czyli inaczej ketmia piżmowa to warzywo niezwykle popularne na południu Stanów Zjednoczonych oraz w Indiach. Okra może być przygotowana na grillu, podana na surowo, ugotowana lub uduszona. Jak działa na nasz organizm? Dlaczego robi się tak popularna?
1. Właściwości okry
Okra to bogactwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które dostarczają wielu zalet zdrowotnych. Okra jest polecana przy leczeniu wielu schorzeń od cukrzycy po choroby nerek
100 g ugotowanej okry to około 22 kcal, 2,5 g błonnika, 1,87 g białka, 4,54 g węglowodanów, 0,22 g tłuszczu oraz spora dawka witaminy C, folianu i magnezu.
Bez względu na to, czy spożywamy okrę gotowaną, smażoną czy piklowaną, możemy korzystać z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej porze roku.
Cena okry to ok 5 zł za 100 g. Można ją znaleźć w dużych marketach.
2. Okra w leczeniu astmy
Spożywanie nawet niewielkich ilości owoców i warzyw bogatych w witaminę C, takich jak okra (100 g surowej okry zaspokaja 38 proc. dziennego zapotrzebowania), może pomóc łagodzić objawy astmy.
Badania opublikowane w czasopiśmie "Thorax” pokazały, że jedzenie owoców cytrusowych niweluje świszczący oddech u dzieci cierpiących na astmę. Okazało się, że aby uzyskać podobny efekt, wystarczyło zjadać cytrusy 1–2 razy w tygodniu. Okra w niczym nie ustępuje cytrynom czy pomarańczom, dlatego może mieć podobny wpływ na organizm.
3. Wpływ okry na cholesterol
Okra nie tylko zapewnia zdrowie układu trawiennego, ale również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi w związku z wysoką zawartością błonnika. Okra pomaga obniżać cholesterol, ponieważ zastępuje wysokotłuszczowe produkty w w diecie – warzywo to nie zawiera cholesterolu i ma niewielkie ilości tłuszczu.
4. Leczenie cukrzycy
Rozpuszczalny błonnik pomaga diabetykom ze względu na zdolność do stabilizacji poziomu glukozy – wpływa na wchłanianie cukru w jelitach. W badaniach z 2011 roku naukowcy podawali szczurom roztwór z okry. Okazało się, że okra pomaga zmniejszać wchłanianie glukozy, co z kolei obniża poziom cukru we krwi.
5. Wpływ okry na układ odpornościowy
Okra jest bogactwa w witaminę C i antyoksydanty, co dobrze służy układowi odporności. Witamina C stymuluje układ immunologiczny, aby wytworzyć więcej białych krwinek, które z kolei pomagają w walce z obcymi patogenami w organizmie.
6. Regularne jedzenie okry dobroczynne dla nerek
Regularne jedzenie okry może być pomocne w zapobieganiu chorobom nerek. Badania pokazały, że jedzenie okry zmniejsza kliniczne objawy uszkodzenia nerek bardziej niż u osób, które były na diecie przeznaczonej dla diabetyków. To niezwykle ważne, ponieważ niemal połowa przypadków chorób nerek wynika z cukrzycy.
7. Surowa okra (róża chińska) - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 100 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 33,0 kcal | 33,0 kcal |
Białko | 1,93 g | 1,93 g |
Węglowodany | 7,45 g | 7,45 g |
Cukier | 1,48 g | 1,48 g |
Błonnik | 3,20 g | 3,20 g |
Tłuszcz | 0,19 g | 0,19 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,03 g | 0,03 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 23,0 mg | 23,0 mg |