Śledź - wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, kaloryczność
Śledź nie traci na popularności. Pomimo, że w naszych sklepach pojawia się coraz więcej gatunków ryb, Polacy w dalszym ciągu sięgają po śledzia. Jakie właściwości ma ma ta ryba i co sprawia, że tak ją lubimy? Czy śledź jest kaloryczny?
- 1. Gatunki śledzia
- 2. Wartości odżywcze śledzia
- 3. Właściwości śledzia
- 4. Zastosowanie śledzia w kuchni
- 5. Ile kalorii ma surowy śledź rzeczny?
- 6. Składniki odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
- 7. Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma witaminy?
- 8. Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 9. Kalorie i wartości odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
1. Gatunki śledzia
Śledź jest rybą z rodziny śledziowatych. Możemy wyróżnić kilka gatunków śledzia:
- śledź oceaniczny,
- śledź pacyficzny,
- śledź obły,
- śledź patagoński,
- złotośledź.
W Polsce najbardziej popularny jest śledź bałtycki, jest on podgatunkiem śledzia atlantyckiego i występuje w wschodniej części Morza Bałtyckiego.
2. Wartości odżywcze śledzia
Śledź jest ryba tłustą, ale mało kaloryczną. 100 g świeżej ryby to tylko 160 kalorii. Śledź jest bardzo dobrym źródłem potasu, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu. W jego składzie znajduje się również:
- kwas omega-3,
- witamina A,
- witamina D,
- witamina E,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- jod,
- cynk.
3. Właściwości śledzia
Zdrowotne właściwości śledzia są bardzo liczne. Działa bardzo dobrze na skórę i wzrok, dzięki niemu kości są mocniejsze.
Jedzenie śledzi wpływa pozytywnie na wzrost i problemy z niedokrwistością. Ryba oddziałuje również na gospodarkę hormonalną, chroni przed infekcjami i wpływa na podukcję serotoniny, dzięki temu czujemy się lepiej i mamy lepszy humor.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zwiększają nasz metabolizm i pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Dzięki tym kwasom śledź może przeciwdziałać nowotworom.
Ponadto, ryby w diecie wzmacniają organizm, zmniejszają senność, choroby skóry i choroby układu krążenia. Śledzie nie pochłaniają zbyt dużych ilości metali ciężkich, takich jak rtęć, dlatego też mogą spożywać je kobiety w ciąży. Co ciekawe, ta ryba pozytywnie wpływa na rozwój dziecka i chroni przed przedwczesnym porodem.
4. Zastosowanie śledzia w kuchni
Śledź może być przygotowany na wiele sposobów. Można go marynować, smażyć i dodawać do sałatek. Sprawdzi się także w formie rolmopsów i koreczków. Najczęściej śledź jest podawany w towarzystwie cebuli, ale smakuje równie dobrze z jajkiem.
Można polać go śmietaną, olejem lub occtem. Warto śledzia dodać także do past i wykorzystać do przygotowania rybnego tatara. Zdecydowanie najsmaczniejsze śledzie są te świeże, kupowane prosto z rybackiego kutra. Jeżeli mamy taką możliwość koniecznie spróbujmy tej ryby w różnym wydaniu, także po usmażeniu.
5. Ile kalorii ma surowy śledź rzeczny?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 79 g (1 filet) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 98,0 kcal | 77,4 kcal |
Białko | 18,99 g | 15,00 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,91 g | 1,51 g |
Tłuszcze nasycone | 0,42 g | 0,33 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,47 g | 0,37 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,61 g | 0,48 g |
Cholesterol | 50,0 mg | 39,5 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
6. Składniki odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
Ikra ze śledzia pacyficznego w 100 gramach posiada wartość energetyczną 74,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 9,60 g białka,
- 4,47 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Ikra ze śledzia pacyficznego ma w 100 g 1,93 g tłuszczów, w tym:
- 0,43 g tłuszczów nasyconych,
- 0,42 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,71 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 40,0 mg cholesterolu.
7. Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma witaminy?
Ikra ze śledzia pacyficznego to produkt zawierający 0,60 mg witaminy C, 0 µg RAE witaminy A, 0 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Ikra ze śledzia pacyficznego zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,10 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 1,80 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0 mg witaminy B5,
- 0 mg witaminy B6,
- 0 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
8. Ikra ze śledzia pacyficznego – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Ikra ze śledzia pacyficznego ma w sobie:
- 19,00 mg wapnia,
- 2,70 mg żelaza,
- 0 mg magnezu,
- 0 mg fosforu,
- 0 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 61,0 mg sodu, 0 mg cynku, 0 mg miedzi, 0 mg manganu i 0 µg selenu.
9. Kalorie i wartości odżywcze ikry ze śledzia pacyficznego
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 14 g (1 łyżka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 74,0 kcal | 10,36 kcal |
Białko | 9,60 g | 1,34 g |
Węglowodany | 4,47 g | 0,63 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,93 g | 0,27 g |
Tłuszcze nasycone | 0,43 g | 0,06 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,42 g | 0,06 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,71 g | 0,10 g |
Cholesterol | 40,0 mg | 5,60 mg |
Witamina C | 0,60 mg | 0,08 mg |