Trwa ładowanie...

Kałamarnica (kalmary) - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy

 Paula Komendarczuk
17.10.2024 10:33
Kałamarnica (kalmary) jest zaliczana do owoców morza.
Kałamarnica (kalmary) jest zaliczana do owoców morza. (adobestock)

Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, uznawany za jeden z owoców morza. Kalmary występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Bałtyckim, Północnym i Śródziemnym, a także wzdłuż wybrzeży zachodniej Europy oraz Afryki. Kałamarnice są niezwykle zdrowym i niskokalorycznym produktem, źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jaki wpływ na zdrowie mają kalmary?

spis treści

1. Co to jest kałamarnica?

Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, zaliczany do owoców morza. Posiada dziesięć macek, w wodzie jest w stanie przebyć długie dystanse, za pomocą specjalnego otworu gwałtownie wyrzuca wodę.

Kałamarnica ma lekko słodki, ale wyczuwalnie morski smak. Konsystencja kalmarów jest nieco gumowata, ale na skutek marynowania i odpowiedniej obróbki termicznej zachwyca smakiem.

2. Surowa kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (30 g, bez ości)
Wartość energetyczna 92,0 kcal 26,1 kcal
Białko 15,58 g 4,42 g
Węglowodany 3,08 g 0,87 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 1,38 g 0,39 g
Tłuszcze nasycone 0,36 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,11 g 0,03 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,52 g 0,15 g
Cholesterol 233 mg 66,1 mg
Witamina C 4,70 mg 1,33 mg
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

3. Smażona kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 175 kcal 149 kcal
Białko 17,94 g 15,25 g
Węglowodany 7,79 g 6,62 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 7,48 g 6,36 g
Tłuszcze nasycone 1,88 g 1,60 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,75 g 2,34 g
Tłuszcze wielonienasycone 2,14 g 1,82 g
Cholesterol 260 mg 221 mg
Witamina C 4,20 mg 3,57 mg

4. Kałamarnica a zdrowie

Kałamarnica jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem, cechuje go duża zawartość wody i niewielka ilość tłuszczu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także pełnowartościowe białko (ok. 18 g na 100 g).

Białko jest niezbędne do budowy komórek organizmu, a także produkcji enzymów i hormonów. Kalmary są też źródłem jodu, żelaza, fosforu, wapnia i manganu.

Oddziałują pozytywnie na mięśnie, pracę serca, redukują obrzęki i delikatnie zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi. Obecna w składzie miedź wspiera produkcję hemoglobiny i kolagenu, a fosfor kontroluje pH krwi.

Cynk natomiast wspiera gojenie ran, uczestniczy w procesach układu odpornościowego, a magnez sprzyja kondycji kości, zębów i mięśni.

Jest też składnikiem niezbędnym do prawidłowego działania układu nerwowego. Witaminy z kolei wspierają przyswajalność żelaza, pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów, a także podnoszą odporność organizmu.

Co ciekawe, kałamarnica praktycznie nie zawiera tłuszczu. Informacja ta powinna zainteresować szczególnie osoby, walczące z nadprogramowymi kilogramami.

5. Przepis na kałamarnicę w winie

Składniki:

  • 400 g mrożonej kałamarnicy,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 125 ml białego wytrawnego wina,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • posiekany koperek,
  • starty imbir,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Rozmrażamy kałamarnice, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy każdą na 6 kawałków. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wino, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, koperek i imbir.

Mieszamy dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści. Kalmary zanurzamy w powstałej marynacie na około godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzewamy olej na patelni i smażymy owoce morze na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. Przepis na krążki z kałamarnicy

Składniki:

  • 500 g kałamarnicy,
  • 6 łyżek mąkl pszennej,
  • 3 łyżki skrobii kukurydzianej,
  • olej do smażenia,
  • sól.

Kałamarnice dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w krążki o grubości 1 centymetra. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. W pojemniku mieszamy dwa rodzaje mąki i obtaczamy w niej krążki.

Delikatnie otrzepujemy kałamarnicę z nadmiaru panierki i wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy 3 minuty bez obracania, a następnie wyciągamy krążki na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Całość oprószamy solą, podajemy z wielowarzywną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze