Kałamarnica (kalmary) - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, przepisy
Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, uznawany za jeden z owoców morza. Kalmary występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Bałtyckim, Północnym i Śródziemnym, a także wzdłuż wybrzeży zachodniej Europy oraz Afryki. Kałamarnice są niezwykle zdrowym i niskokalorycznym produktem, źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Jaki wpływ na zdrowie mają kalmary?
1. Co to jest kałamarnica?
Kałamarnica (kalmary) to głowonóg, zaliczany do owoców morza. Posiada dziesięć macek, w wodzie jest w stanie przebyć długie dystanse, za pomocą specjalnego otworu gwałtownie wyrzuca wodę.
Kałamarnica ma lekko słodki, ale wyczuwalnie morski smak. Konsystencja kalmarów jest nieco gumowata, ale na skutek marynowania i odpowiedniej obróbki termicznej zachwyca smakiem.
2. Surowa kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (30 g, bez ości) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 92,0 kcal | 26,1 kcal |
Białko | 15,58 g | 4,42 g |
Węglowodany | 3,08 g | 0,87 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 1,38 g | 0,39 g |
Tłuszcze nasycone | 0,36 g | 0,10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,11 g | 0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,52 g | 0,15 g |
Cholesterol | 233 mg | 66,1 mg |
Witamina C | 4,70 mg | 1,33 mg |
3. Smażona kałamarnica - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 175 kcal | 149 kcal |
Białko | 17,94 g | 15,25 g |
Węglowodany | 7,79 g | 6,62 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 7,48 g | 6,36 g |
Tłuszcze nasycone | 1,88 g | 1,60 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 2,75 g | 2,34 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,14 g | 1,82 g |
Cholesterol | 260 mg | 221 mg |
Witamina C | 4,20 mg | 3,57 mg |
4. Kałamarnica a zdrowie
Kałamarnica jest niezwykle zdrowym i wartościowym produktem, cechuje go duża zawartość wody i niewielka ilość tłuszczu. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę C i PP, a także pełnowartościowe białko (ok. 18 g na 100 g).
Białko jest niezbędne do budowy komórek organizmu, a także produkcji enzymów i hormonów. Kalmary są też źródłem jodu, żelaza, fosforu, wapnia i manganu.
Oddziałują pozytywnie na mięśnie, pracę serca, redukują obrzęki i delikatnie zmniejszają ciśnienie tętnicze krwi. Obecna w składzie miedź wspiera produkcję hemoglobiny i kolagenu, a fosfor kontroluje pH krwi.
Cynk natomiast wspiera gojenie ran, uczestniczy w procesach układu odpornościowego, a magnez sprzyja kondycji kości, zębów i mięśni.
Jest też składnikiem niezbędnym do prawidłowego działania układu nerwowego. Witaminy z kolei wspierają przyswajalność żelaza, pozytywnie wpływają na kondycję skóry i włosów, a także podnoszą odporność organizmu.
Co ciekawe, kałamarnica praktycznie nie zawiera tłuszczu. Informacja ta powinna zainteresować szczególnie osoby, walczące z nadprogramowymi kilogramami.
5. Przepis na kałamarnicę w winie
Składniki:
- 400 g mrożonej kałamarnicy,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 125 ml białego wytrawnego wina,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka cukru,
- sok z połowy cytryny,
- posiekany koperek,
- starty imbir,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozmrażamy kałamarnice, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy każdą na 6 kawałków. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą wino, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, koperek i imbir.
Mieszamy dokładnie do momentu, aż cukier się rozpuści. Kalmary zanurzamy w powstałej marynacie na około godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzewamy olej na patelni i smażymy owoce morze na średnim ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6. Przepis na krążki z kałamarnicy
Składniki:
- 500 g kałamarnicy,
- 6 łyżek mąkl pszennej,
- 3 łyżki skrobii kukurydzianej,
- olej do smażenia,
- sól.
Kałamarnice dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w krążki o grubości 1 centymetra. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju. W pojemniku mieszamy dwa rodzaje mąki i obtaczamy w niej krążki.
Delikatnie otrzepujemy kałamarnicę z nadmiaru panierki i wkładamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy 3 minuty bez obracania, a następnie wyciągamy krążki na ręczniki papierowe, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Całość oprószamy solą, podajemy z wielowarzywną sałatką i sosem jogurtowo-czosnkowym.