Szynka – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Jak powstaje szynka?
Szynka jest jednym z najpopularniejszych dań na naszych stołach. Pieczona będzie idealnym świątecznym daniem. Wędzona szynka idealnie zagra pierwsze skrzypce na kanapce z chrupiącym pieczywem. Jak kupić dobrą szynkę? Czy przygotowanie szynki jest trudne? Czy szynka jest zdrowa?
1. Charakterystyka szynki
Szynka jest wyrobem garmażeryjnym pochodzącym z tuszy. Najczęściej tą nazwę stosuje się do mięsa wieprzowego lub dziczyzny (dzik). Szynka może być z kością lub bez. W skład szynki wchodzą kości miednicy, kość udowa, kość goleniowa. Przez szynkę przechodzą także mięśnie: półbłoniasty, czworogłowy, dwugłowy, półściągnisty, pośladkowy oraz brzuchaty.
Z szynki wytwarza się wędliny takie jak np. szynka suszona, szynka wędzona. Szynka może także być produktem z którego można przygotować dania główne.
2. Konserwacja szynki
Szynkę można konserwować na sucho bądź na mokro. Do konserwowania na sucho używa się soli, saletry oraz nitryru. Następnie szynkę się suszy. W ten sposób przygotowuje się popularną szynkę parmeńską, szynkę św. Daniela, jamón serrano lub szynkę szwardzwaldzką, które potrzebują czasu i są poddawane procesowi dojrzewania.
Do konserwowania szynki na mokro polega na wykorzystaniu solanki i zanurzenie mięsa w niej. Solanka może także zostać wstrzyknięta do mięsa. Proces tradycyjnego peklowania szynki mógł trwać nawet kilka tygodni.
3. Szynka wieprzowa w polskiej tradycji
Szynka w polskich domach gości od zawsze. Najczęściej wykorzystuje się szynkę wieprzową. Zdecydowanie rzadziej sięga się po szynkę z dzika czy szynkę cielęcą. Szynka była peklowana i wędzona w całości z kością i tłuszczem.
Najczęściej szynkę pieczono bądź gotowano. Szynkę pieczono w piecach chlebowych w specjalnej masie z mąki i wody, aby zachowała swoją kruchość. W XIX wieku „odtłuszczono” szynkę i podawano ją bez skóry i tłuszczu. W XX wieku zaczęto usuwać z niej kość.
4. Jak powstaje szynka
Stojąc przed ladą w sklepie wybierajmy szynkę, która wygląda jak najbardziej naturalnie. Najlepiej aby była sucha. Jeżeli wypływa z niej woda może okazać się, że producent z 1 kg mięsa zrobił 2 kg szynki. Wówczas zamiast prawdziwej szynki znajdziemy tam wodę, solankę, białko sojowe, fosforany i inne produkty. Taka szynka na pewno nie będzie miała tradycyjnego smaku.
Tradycyjny proces peklowania szynki znajdziemy raczej w małych wytwórniach. Taka wędlina ma wówczas piękny kolor, smak i aromat. Na skalę produkcyjną używa się solanek i mieszanek peklujących, które są wstrzykiwane w mięso. Ich celem jest konserwacja wędliny przed zepsuciem.
Kiedyś szynka była wędzona w prawdziwym dymie pochodzącym z drewna dębowego, jałowcowego czy bukowego. To dzięki temu procesowi szynka miała piękny kolor i smak. Dziś używa się specjalnych preparatów do wędzenia. Jest to zdecydowanie zdrowszy sposób, ponieważ podczas tradycyjnego wędzenia wytwarzają się związki rakotwórcze.
5. Szynka – wartości odżywcze
Pieczona szynka jest jedną z najzdrowszych potraw jakie możemy znaleźć na stole. W 100 gramach szynki znajdziemy 145 kalorii. To bardzo duże pokłady białka i tłuszczu. Szynka jest także źródłem witamin takich jak niacyna, tiamina, ryboflawina, kwas foliowy, witamina B, witamina B12, witamina D oraz witamina E.
Szynka jest także bogata w minerały takie jak wapń, żelazo, cynk, sód, fosfor, potas czy magnez.
6. Wpływ szynki na zdrowie
Wieprzowina jest dobrym źródłem białka. Znajduje się w niej dobrze przyswajalne żelazo. Natomiast szynka jest kaloryczna i ciężkostrawna. Znajduje się w niej także dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które wypływają na podwyższenie stężenia cholesterolu. Wpływa to na rozwój miażdżycy, możliwość wystąpienia zawału i choroby niedokrwiennej serca.
W szynce znajduje się dość dużo soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i może wpływać na zaburzenie gospodarki elektrolitowej. W szynce można znaleźć dość dużo fosforu, który powoduje wypłukiwanie wapnia z organizmu, dlatego jej spożycie powinny ograniczyć kobiety w ciąży, dzieci oraz osoby z osteoporozą.
W szynce może występować białko sojowe, które może powodować silne reakcje alergiczne, bóle głowy oraz biegunkę.
Nie oznacza to, że mamy zrezygnować z szynki. Wybierajmy ją świadomie i w miarę możliwości od najmniejszych lokalnych sprzedawców, którzy stosują tradycyjne metody peklowania.
7. Ile kalorii ma surowa szynka
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 28 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 245 kcal | 69,5 kcal |
Białko | 17,43 g | 4,94 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 18,87 g | 5,35 g |
Tłuszcze nasycone | 6,54 g | 1,85 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 8,38 g | 2,38 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,01 g | 0,57 g |
Cholesterol | 73,0 mg | 20,7 mg |
Witamina C | 0,70 mg | 0,20 mg |