Trwa ładowanie...

Antrykot - przepis na stek, właściwości, kalorie i wartości odżywcze

 Paula Komendarczuk
18.04.2024 16:50
Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej.
Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej. (adobestock)

Antrykot to mięso wołowe lub cielęce, pozyskiwane z miejsca między kręgosłupem a żebrami. Antrykot ma marmurkowatą strukturę ze względu na cienkie przerosty tłuszczu, dzięki czemu mięso to jest niezwykle delikatne i soczyste. Świetnie smakuje po usmażeniu na odrobinie masła, upieczeniu czy uduszeniu w ciemnym sosie. Jakie wartości odżywcze ma antrykot?

spis treści

1. Co to jest antrykot?

Antrykot to mięso z tuszy wołowej lub cielęcej, zawierające część najdłuższego mięśnia grzbietu oraz fragmenty mięśni międzyżebrowych. Antrykot charakteryzują przerosty tłuszczu śródmięśniowego (tzw. marmurek), dzięki czemu mięso jest wyjątkowo smaczne i soczyste.

Produkt ten pozyskiwany jest z miejsca, pomiędzy kręgosłupem a żebrami. Uznaje się je za jedno z najlepszych jakościowo mięs, które nadaje się do przyrządzania steków, pieczeni i gulaszy. Antrykot jest dostępny w wielu sklepach mięsnych, dobra gatunkowo wołowina zachwyca smakiem nawet bez przypraw.

2. Surowy antrykot wołowy bez kości - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 133 kcal 113 kcal
Białko 22,7 g 19,26 g
Węglowodany 0,04 g 0,03 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 4,66 g 3,96 g
Tłuszcze nasycone 1,68 g 1,43 g
Tłuszcze jednonienasycone 2,16 g 1,84 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,19 g 0,16 g
Cholesterol 65,0 mg 55,3 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

3. Właściwości antrykotu

Antrykot to czerwone mięso, które zawiera stosunkowo niewielką ilość tłuszczu, ale o niekorzystnej przewadze tłuszczów nasyconych (44%) w stosunku do wartościowych kwasów wielonienasyconych (10%).

W związku z tym wołowina nie jest zalecana dla osób chorych na nadciśnienie tętnicze i schorzenia układu sercowo-naczyniowego, a także dla pacjentów z podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Spożycie tego rodzaju mięsa powinny ograniczyć również osoby narażone na rozwój raka jelita grubego oraz borykające się z nadwagą i otyłością.

Według Instytutu Żywności i Żywienia spożycie czerwonego mięsa tygodniowo nie powinno przekraczać 500 gramów. Specjaliści sugerują również zastąpienie smażenia innymi sposobami obróbki, takimi jak gotowanie, duszenie czy pieczenie.

Antrykot w rozsądnych ilościach jest sposobem na dostarczenie organizmowi żelaza, cynku oraz witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B12, B1 oraz B6.

Kolejną zaletą wołowiny jest również zawartość pełnowartościowego białka, którą charakteryzuje wysoka przyswajalność. Antrykot cieszy się dużą popularnością szczególnie ze względu na niepowtarzalny smak, kruchość i delikatność mięsa. Nie bez znaczenia jest również łatwość i szybkość przygotowania potraw z antrykotem.

4. Przepis na stek z antrykotu

Składniki:

  • plaster antrykotu o grubości ok. 2 cm,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • łyżka masła klarowanego lub oleju.

Przygotowanie:

Mięso na godzinę przed smażeniem wyjmujemy z lodówki, dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie odcinamy zewnętrzne przerosty tłuszczu, ale nie jest to konieczne. Kolejnym krokiem jest przyprawienie mięsa solą i pieprzem.

Po upływie godziny bardzo mocno rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią tłuszcz i po chwili kładziemy mięso na sam środek naczynia. Antrykot zdejmujemy z patelni po kilku minutach, w zależności od preferowanego poziomu wysmażenia:

  • rare - 2 minuty z każdej strony,
  • medium done - 5-6 minut z każdej strony,
  • well done - ok. 8 minut z każdej strony.

Steki zdejmujemy na deskę do krojenia i przykrywamy folią aluminiową na 5 minut, by mięso odpoczęło i nie stało się suche. Następnie podajemy antrykot w całości lub kroimy w poprzek włókien.

5. Grillowany stek z antrykotu - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 246 kcal 209 kcal
Białko 24,7 g 21,0 g
Węglowodany 1,53 g 1,30 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 15,70 g 13,35 g
Tłuszcze nasycone 5,57 g 4,73 g
Tłuszcze jednonienasycone 6,83 g 5,80 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,59 g 0,50 g
Cholesterol 76,0 mg 64,6 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

6. Antrykot a rostbef

Rostbef to pojedynczy, długi mięsień z zewnętrznej strony kręgosłupa, zlokalizowany w pobliżu bioder zwierzęcia. Antrykot to natomiast kilka powiązanych tłuszczem mięśni pozyskiwanych z karku. W związku z tym antrykot jest bardziej tłustym elementem, szczególnie jeżeli przygotowujemy posiłek z wykorzystaniem jego środka.

Rostbef wołowy może być całkowicie pozbawiony tłuszczu lub posiadać pojedynczą okrywę. Oba rodzaje mięsa są niezwykle smaczne i mają wielu zwolenników, którzy stosują je zamiennie w zależności od konkretnego przepisu.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze