Bażant - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jak przyrządzić mięso z bażanta
Bażant to tradycyjny, staropolski przysmak. Przygotowanie potraw z tym rodzajem mięsa wymaga wprawy, ze względu na specyficzny zapach i lekko kwaskowaty posmak. Co warto wiedzieć o mięsie z bażanta? Jakie wartości odżywcze ma bażant?
1. Co to jest bażant?
Bażant to duży ptak z rodziny kurowatych, żyje na wolności w Azji i w południowo-wschodniej Europie. Do Europy Środkowej sprowadzono go z Chin już w średniowieczu. Ptaki te jedzą głównie nasiona, jagody, korzonki, części roślin oraz ślimaki.
Mięso z bażanta ma ciemną barwę, lekko kwaskowaty posmak i charakterystyczny aromat. Bażanty nie są zagrożone wyginięciem, mimo to wciąż wiele osób nie zna smaku tego mięsa.
2. Mięso z bażanta a zdrowie
Potrawy z bażanta w przeszłości cieszyły się dużą popularnością i uznawano je za tradycyjne dania staropolskiej kuchni. Mięso z bażanta nie przypomina kury ani indyka, ma lekko kwaśny posmak i ciemny kolor.
Bażant to dość chudy ptak, w związku z tym mięso może być nieco twarde. Z tego względu niezwykle ważny jest proces kruszenia, który zajmuje od 3 do 6 dni, a następnie odpowiednie przyprawienie.
Mięso to jest chude i wartościowe, ponieważ ptaki te żyją dziko i spożywają naturalne, zdrowe produkty. Bażant ma mniej tłuszczu niż drób, ale dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B (zwłaszcza B3).
Mięso z bażanta przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL i podniesienia frakcji HDL, zapobiega otyłości, dostarcza cennych witamin, wpływających na kondycję mięśni, ciśnienie krwi, pracę serca, układ nerwowy i mózg.
Dania z bażanta dostarczają również sporych ilości żelaza, fosforu i niezwykle istotnego selenu, który niszczy wolne rodniki i podnosi odporność organizmu.
Bażant powinien być przede wszystkim spożywany przez dzieci, osoby intensywnie trenujące, a także uczniów i studentów ze względu na pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.
Zbyt często sięganie po ten rodzaj mięsa nie jest zalecane jedynie dla osób, chorujących na dnę moczanową lub kamicę nerkową. Ma na to wpływ duża zawartość puryn, które po zamienieniu w kwas moczowy, mogą kumulować się w organizmie i prowadzić do rozwoju chorób, takich jak podagra czy artretyzm.
3. Mięso z bażanta - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 133 kcal | 113 kcal |
Białko | 23,6 g | 20,0 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 3,64 g | 3,09 g |
Tłuszcze nasycone | 1,24 g | 1,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,17 g | 1,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,62 g | 0,53 g |
Cholesterol | 66,0 mg | 56,1 mg |
Witamina C | 6,00 mg | 5,10 mg |
4. Jak przyrządzić bażanta?
Bażanty hodowlane można kupić niemalże przez cały rok, natomiast świeżo upolowane jedynie od października do marca. Ptak z polowania powinien wisieć przez kilka dni w zimnym i przewiewnym miejscu przed oskubaniem z piór.
Tuszkę ze sklepu warto natomiast umieścić w zamrażalniku na 1-2 dni, by mięso skruszało. Mięso z bażanta można upiec w piekarniku, najlepiej po wypełnieniu słoniną i innymi rodzajami mięsa.
Wcześniej bażanta warto zamarynować w soku z limonki, tymianku i oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest również rosół z bażanta, a także pasztet w połączeniu z cielęciną i gałką musztakołową.
5. Przepis na rosół z bażanta
Składniki:
- 1 bażant,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek pora,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziarenek czarnego pieprzu,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- szczypta soli,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
Dokładnie oczyszamy i myjemy bażanta, wkładamy go do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wody. Następnie doprowadzony całość do wrzenia z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.
W tym czasie możemy opalić cebulę, a także obrać i pokroić pozostałe warzywa. Gdy wywar się zagotuje należy dokładnie zebrać pianę z powierzchni, dodać warzywa i gotować całość przez 3-4 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na koniec należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku.