Trwa ładowanie...

Bażant - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, jak przyrządzić mięso z bażanta

 Paula Jakubasik
13.09.2021 15:52
Bażant to dziko żyjący ptak z rodziny kurowatych.
Bażant to dziko żyjący ptak z rodziny kurowatych. (adobestock)

Bażant to tradycyjny, staropolski przysmak. Przygotowanie potraw z tym rodzajem mięsa wymaga wprawy, ze względu na specyficzny zapach i lekko kwaskowaty posmak. Co warto wiedzieć o mięsie z bażanta? Jakie wartości odżywcze ma bażant?

spis treści

1. Co to jest bażant?

Bażant to duży ptak z rodziny kurowatych, żyje na wolności w Azji i w południowo-wschodniej Europie. Do Europy Środkowej sprowadzono go z Chin już w średniowieczu. Ptaki te jedzą głównie nasiona, jagody, korzonki, części roślin oraz ślimaki.

Mięso z bażanta ma ciemną barwę, lekko kwaskowaty posmak i charakterystyczny aromat. Bażanty nie są zagrożone wyginięciem, mimo to wciąż wiele osób nie zna smaku tego mięsa.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

2. Mięso z bażanta a zdrowie

Potrawy z bażanta w przeszłości cieszyły się dużą popularnością i uznawano je za tradycyjne dania staropolskiej kuchni. Mięso z bażanta nie przypomina kury ani indyka, ma lekko kwaśny posmak i ciemny kolor.

Bażant to dość chudy ptak, w związku z tym mięso może być nieco twarde. Z tego względu niezwykle ważny jest proces kruszenia, który zajmuje od 3 do 6 dni, a następnie odpowiednie przyprawienie.

Mięso to jest chude i wartościowe, ponieważ ptaki te żyją dziko i spożywają naturalne, zdrowe produkty. Bażant ma mniej tłuszczu niż drób, ale dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B (zwłaszcza B3).

Mięso z bażanta przyczynia się do obniżenia stężenia złego cholesterolu LDL i podniesienia frakcji HDL, zapobiega otyłości, dostarcza cennych witamin, wpływających na kondycję mięśni, ciśnienie krwi, pracę serca, układ nerwowy i mózg.

Dania z bażanta dostarczają również sporych ilości żelaza, fosforu i niezwykle istotnego selenu, który niszczy wolne rodniki i podnosi odporność organizmu.

Bażant powinien być przede wszystkim spożywany przez dzieci, osoby intensywnie trenujące, a także uczniów i studentów ze względu na pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć.

Zbyt często sięganie po ten rodzaj mięsa nie jest zalecane jedynie dla osób, chorujących na dnę moczanową lub kamicę nerkową. Ma na to wpływ duża zawartość puryn, które po zamienieniu w kwas moczowy, mogą kumulować się w organizmie i prowadzić do rozwoju chorób, takich jak podagra czy artretyzm.

3. Mięso z bażanta - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 133 kcal 113 kcal
Białko 23,6 g 20,0 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 3,64 g 3,09 g
Tłuszcze nasycone 1,24 g 1,05 g
Tłuszcze jednonienasycone 1,17 g 1,00 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,62 g 0,53 g
Cholesterol 66,0 mg 56,1 mg
Witamina C 6,00 mg 5,10 mg

4. Jak przyrządzić bażanta?

Bażanty hodowlane można kupić niemalże przez cały rok, natomiast świeżo upolowane jedynie od października do marca. Ptak z polowania powinien wisieć przez kilka dni w zimnym i przewiewnym miejscu przed oskubaniem z piór.

Tuszkę ze sklepu warto natomiast umieścić w zamrażalniku na 1-2 dni, by mięso skruszało. Mięso z bażanta można upiec w piekarniku, najlepiej po wypełnieniu słoniną i innymi rodzajami mięsa.

Wcześniej bażanta warto zamarynować w soku z limonki, tymianku i oliwie z oliwek. Dobrym pomysłem jest również rosół z bażanta, a także pasztet w połączeniu z cielęciną i gałką musztakołową.

5. Przepis na rosół z bażanta

Składniki:

  • 1 bażant,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • szczypta soli,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

Dokładnie oczyszamy i myjemy bażanta, wkładamy go do garnka i zalewamy ok. 3-4 litrami wody. Następnie doprowadzony całość do wrzenia z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych.

W tym czasie możemy opalić cebulę, a także obrać i pokroić pozostałe warzywa. Gdy wywar się zagotuje należy dokładnie zebrać pianę z powierzchni, dodać warzywa i gotować całość przez 3-4 godziny na bardzo wolnym ogniu. Na koniec należy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze