Okoń – charakterystyka, właściwości zdrowotne, jaką rybę wybrać
Okoń to ryba bogata w witaminy i minerały. Zawarte w niej składniki poprawiają wzrok, budują kości i chronią przed rakiem. Okoń nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży, karmiące i dzieci.
1. Co to jest okoń?
Okoń to ryba drapieżna, hodowlana lub dzika. Polski rekordzista złowił rybę o długości 50 cm i wadze 2,69 kg.
Jako ryba rzeczna, okoń jest spotykany zarówno na nizinach, jak i w górach. Mięso okonia jest bardzo wartościowe, choć, ze względu na wysoką zawartość rtęci, powinno być ograniczane w diecie kobiet w ciąży, karmiących i dzieci.
2. Właściwości zdrowotne okonia
Okoń, podobnie jak sandacz, to ryba bogata w selen, witaminę D i B. Jest jednak bogatsza w prozdrowotne kwasy omega-3 wspomagające prawidłowe widzenie, a także lizynę i leucynę. Okoń jest wyjątkowo dietetyczny – w 100 g mięsa znajdziemy zaledwie 2 g tłuszczu.
Selen zawarty w mięsie okonia pełni w organizmie istotną funkcję wspomagającą odporność. Wspomaga działanie enzymów broniących komórki przed bakteriami i wirusami. Jedzenie okonia obroni też przed zachorowaniem na półpasiec i zmniejszy ryzyko nowotworów.
Witamina D, w którą bogaty jest okoń, ma za zadanie wzmocnienie kości i zębów. Produkowana na słońcu lub przyjmowana właśnie w postaci okonia, witamina wspomaga też metabolizm, wspiera działanie układu krążenia i działa antynowotworowo.
Okoń to również witamina B6, czyli wspomagająca syntezę hormonów i enzymów. Regulując ciśnienie krwi, dba o serce i mózg, a także prowokuje organizm do produkcji hemoglobiny, która dotlenia komórki ciała.
Pamiętajmy, że choć okoń jest zdrowy, nie powinien być spożywany przez ciężarne kobiety i dzieci. Zatrucie rtęcią nagromadzoną w mięsie może bowiem powodować deficyty neurologiczne u płodu i zaburzenia u dzieci w różnym wieku.
3. Okoń – jaką rybę wybrać?
Okoń to dość tania ryba. W porównaniu z karpiem, za którego trzeba zapłacić ok. 17 zł/kg, okoń kosztuje prawie połowę mniej. W sklepie i na targowisku powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, czy mamy do czynienia z okoniem hodowlanym czy dzikim.
Okoń dziki jest gatunkiem zagrożonym wyginięciem. Certyfikat MSC, czyli zrównoważonego rybołówstwa, wykluczy wątpliwości, czy nie narażamy środowiska naturalnego na straty.
Łowiąc okonia w rzekach górskich, nizinnych, płytkich wodach Bałtyku czy stawach pamiętajmy natomiast o tym, że ryby te zapadają w nocny sen. Są wówczas obojętne na przynętę, a nawet nie reagują na ostre światło latarki.
Sezon łowiecki okonia trwa cały rok. Ograniczenia dotyczą jedynie wymiaru ochronnego – 18 cm.
4. Ile kalorii ma surowy okoń?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 79 g (1 filet) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 114 kcal | 90,1 kcal |
Białko | 18,86 g | 14,90 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 3,69 g | 2,92 g |
Tłuszcze nasycone | 0,78 g | 0,62 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,43 g | 1,13 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,06 g | 0,84 g |
Cholesterol | 68,0 mg | 53,7 mg |
Witamina C | 2,00 mg | 1,58 mg |