Suszone morele i żurawina - właściwości, zastosowanie, kalorie

Suszone morele i żurawina to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek ,które są uwielbiane przez społeczeństwo. Suszone owoce mogą być o wiele lepszym i zdrowszym wyborem, bo oprócz wspaniałego smaku, dostarczają naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Ponadto, mogą pomóc w walce z istniejącymi chorobami i chronić przed pojawieniem się dodatkowych dolegliwości.

Suszone morele i żurawina zawierają wiele cennych witamin i minerałów.Suszone morele i żurawina zawierają wiele cennych witamin i minerałów.
Źródło zdjęć: © 123rf
Paula Komendarczuk

Właściwości suszonych moreli

Mało kto wie, że suszone morele są bardzo bogate w cenną dla zdrowia witaminę A, która zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, poprawia jakość widzenia, a także wspomaga układ odpornościowy.

Oprócz tego morela zapobiega utracie wody z organizmu i jest pomocna w trakcie walki z trądzikiem. Jej regularne spożywanie ma też wpływ na kondycję skóry, zapewnia jej jędrność, miękkość i naturalny blask.

Wysuszone owoce moreli są wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi, w związku z tym polecane są po długim, intensywnym wysiłku fizycznym. Słodki smak moreli spowoduje natomiast przypływ siły i energii.

Suszone owoce - ile mają kalorii?

Kobiety zmagające się z osteoporozą, powinny zaprzyjaźnić się z suszonymi morelami. Zawierają bardzo dużo fosforu, sporo wapnia i witaminy B2, które jak wiadomo polecane są dla osób narażonych na łamliwość kości.

Warto pamiętać, iż zjedzenie dużej ilości suszonych moreli może niekorzystnie wpłynąć na żołądek, co wiąże się z bólami brzucha, bądź biegunką.

Suszone morele są źródłem witaminy A
Suszone morele są źródłem witaminy A © RF123

Zastosowanie suszonych moreli

Suszone morele najczęściej goszczą na naszych stołach w okresie Świąt Bożonarodzeniowych. Wtedy właśnie używamy ich jako dodatek do kompotów czy ciast. O morelach warto jednak pamiętać przez cały rok, nie tylko od święta.

Suszone morele będą świetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak owsianka czy pudding chia. Owoce świetnie komponują się również z potrawami wytrawnymi, mogą być ciekawym dodatkiem do mięs czy sałatek.

Niemniej jednak bezsporny jest fakt, że suszone owoce, takie jak morele, lepiej sprawdzą się jako przekąski między posiłkami i będą bardziej pożyteczne niż chipsy, paluszki czy ciastka.

Morele wykorzystywane są także w branży kosmetycznej. Dodawane są do kremów, perfum i balsamów do ciała, nadając skórze jędrność, sprężystość i blask.

Przeczytaj także

Które suszone morele wybrać?

Kupując suszone morele dokładnie się im przyjrzyjmy, te z supermarketów najczęściej będą miały kolor pomarańczowy, co oznacza, że był do nich dodawany dwutlenek siarki. Wpływa on na ich kolor i ładny wygląd, jednak dla osób szczególnie wrażliwych może być niekorzystny i powodować bóle głowy czy nudności.

Istnieje możliwość wyboru moreli BIO, których kolor jest bardziej ciemny, a wygląd mniej korzystny, jednak do ich konserwacji używa się naturalnych i nieszkodliwych metod.

Pamiętajmy o czytaniu etykiet. Szczegółowe informacje o produkcie znajdziemy na odwrocie opakowania. Jeżeli wolimy produkty ekologiczne musimy szczególnie o tym pamiętać.

Kalorie i wartości odżywcze suszonych moreli

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 130 g (1 szklanka, połówki)
Wartość energetyczna241 kcal313 kcal
Białko3,39 g4,41 g
Węglowodany62,6 g81,4 g
Cukier53,4 g69,5 g
Błonnik7,30 g9,49 g
Tłuszcz0,51 g0,66 g
Tłuszcze nasycone0,02 g0,02 g
Tłuszcze jednonienasycone0,07 g0,10 g
Tłuszcze wielonienasycone0,07 g0,10 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C1,00 mg1,30 mg
Równoważnik folianów10,00 µg13,00 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,02 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,07 mg0,10 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna2,59 mg3,37 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,52 mg0,67 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,14 mg0,19 mg
Witamina B9 - kwas foliowy10,00 µg13,00 µg
Witamina B4 - cholina13,90 mg18,07 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A3,604 i.u.4,685 i.u.
Witamina A180 µg RAE234 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten2,163 µg2,812 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E4,33 mg5,63 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K3,10 µg4,03 µg
Wapń55,0 mg71,5 mg
Żelazo2,66 mg3,46 mg
Magnez32,0 mg41,6 mg
Fosfor71,0 mg92,3 mg
Potas1,162 mg1,511 mg
Sód10,00 mg13,00 mg
Cynk0,39 mg0,51 mg
Miedź0,34 mg0,45 mg
Mangan0,24 mg0,31 mg
Selen2,20 µg2,86 µg
Woda30,9 g40,2 g
Żurawina suszona ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.
Żurawina suszona ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne.

Właściwości suszonej żurawiny

Suszona żurowina jest bardzo smaczna i posiada wiele zalet. Od dawna wykorzystuje się ją w leczeniu różnego rodzaju infekcji oraz problemów gastrycznych.

Mało kto wie, że żurawina jest obecnie bazą dla wielu środków leczniczych. Roślina ta jest naturalnym źródłem proantocyjanidyny, substancji o wyjątkowych właściwościach terapeutycznych.

Między innymi redukuje stężenie glukozy w surowicy krwi, chroni wątrobę i usprawnia krążenia krwi. Jednak żurawina suszona jest najbardziej znana ze swojego korzystnego wpływu na układ moczowy.

Stany zapalne dróg moczowych są schorzeniem, które najczęściej dotyka kobiety. Infekcje są zazwyczaj wywoływane przez osadzającą się w drogach moczowych bakterię Escherichia coli.

Badania wykazały, że suszona żurawina utrudnia w znacznym stopniu bakteriom przyczepianie się do ścian dróg moczowych, a co za tym idzie przyczynia się do wypłukiwania bakterii Escherichia coli z organizmu.

Żurawina suszona jest również często stosowana w profilaktyce infekcji pęcherza moczowego u osób, które nie mogą całkowicie opróżnić pęcherza. Problem ten zazwyczaj mają mężczyźni z przerostem prostaty.

Owoc jest także bardzo pomocny w przypadku osób, u których występuje zwiększone ryzyko stanów zapalnych układu moczowego, na przykład ze względu na założony cewnik.

Suszona żurawina zawiera flawonoidy, które są bardzo podobne do tych znajdujących się w czerwonym winie. Nic więc dziwnego, że jej spożywanie wzmacnia serce i chroni je przed chorobami.

Zawarte w tej roślinie związki hamują powstawanie zakrzepów i pobudzają proces poszerzania się naczyń krwionośnych.

Suszona żurawina przeciwdziała także utlenianiu się cholesterolu, a co za tym idzie zatykaniu się naczyń krwionośnych. Nie można zapomnieć również o tym, że znajdujące się w suszonej żurawinie substancje utrudniają osadzanie się na ścianach żołądka bakterii Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową.

Zastosowanie suszonej żurawiny

Suszona żurawina nie zawiera tak dużo substancji odżywczych co świeżo zebrane owoce, jednak i tak jest doskonałym źródłem witamin. Ponadto można ją przechowywać nawet przez kilka lat bez obawy o pleśń. Co bardzo ważne nawet ugotowana nie traci swoich właściwości antyseptycznych.

Wiele osób ceniących sobie zdrowy tryb życia wykorzystuje suszone owoce w kuchni. Są one nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodawać do innych dań na przykład sałatek, owsianki lub racuchów. Wiele osób traktuje ją jako zdrową alternatywę dla rodzynek.

Kalorie i wartości odżywcze suszonej żurawiny

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 40 g (1/4 szklanki)
Wartość energetyczna308 kcal123 kcal
Białko0,17 g0,07 g
Węglowodany82,8 g33,1 g
Cukier72,6 g29,0 g
Błonnik5,30 g2,12 g
Tłuszcz1,09 g0,44 g
Tłuszcze nasycone0,09 g0,04 g
Tłuszcze jednonienasycone0,30 g0,12 g
Tłuszcze wielonienasycone0,18 g0,07 g
Cholesterol0 mg0 mg
Witamina C0,20 mg0,08 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,01 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,03 mg0,01 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,55 mg0,22 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,04 mg0,02 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina8,30 mg3,32 mg
Witamina B12 - kobalamina0 µg0 µg
Witamina A46,0 i.u.18,40 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE0,80 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten27,0 µg10,80 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna138 µg55,2 µg
Witamina E2,10 mg0,84 mg
Witamina D0 µg0 µg
Witamina D0 i.u.0 i.u.
Witamina K7,60 µg3,04 µg
Wapń9,00 mg3,60 mg
Żelazo0,39 mg0,16 mg
Magnez4,00 mg1,60 mg
Fosfor8,00 mg3,20 mg
Potas49,0 mg19,60 mg
Sód5,00 mg2,00 mg
Cynk0,10 mg0,04 mg
Miedź0,06 mg0,03 mg
Mangan0,18 mg0,07 mg
Selen0,60 µg0,24 µg
Woda15,79 g6,32 g

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka