Suszone morele i żurawina - właściwości, zastosowanie, kalorie
Suszone morele i żurawina to doskonała alternatywa dla słodkich i słonych przekąsek ,które są uwielbiane przez społeczeństwo. Suszone owoce mogą być o wiele lepszym i zdrowszym wyborem, bo oprócz wspaniałego smaku, dostarczają naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Ponadto, mogą pomóc w walce z istniejącymi chorobami i chronić przed pojawieniem się dodatkowych dolegliwości.
1. Właściwości suszonych moreli
Mało kto wie, że suszone morele są bardzo bogate w cenną dla zdrowia witaminę A, która zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, poprawia jakość widzenia, a także wspomaga układ odpornościowy.
Oprócz tego morela zapobiega utracie wody z organizmu i jest pomocna w trakcie walki z trądzikiem. Jej regularne spożywanie ma też wpływ na kondycję skóry, zapewnia jej jędrność, miękkość i naturalny blask.
Wysuszone owoce moreli są wypełnione wartościowymi substancjami odżywczymi, w związku z tym polecane są po długim, intensywnym wysiłku fizycznym. Słodki smak moreli spowoduje natomiast przypływ siły i energii.
Kobiety zmagające się z osteoporozą, powinny zaprzyjaźnić się z suszonymi morelami. Zawierają bardzo dużo fosforu, sporo wapnia i witaminy B2, które jak wiadomo polecane są dla osób narażonych na łamliwość kości.
Warto pamiętać, iż zjedzenie dużej ilości suszonych moreli może niekorzystnie wpłynąć na żołądek, co wiąże się z bólami brzucha, bądź biegunką.
2. Zastosowanie suszonych moreli
Suszone morele najczęściej goszczą na naszych stołach w okresie Świąt Bożonarodzeniowych. Wtedy właśnie używamy ich jako dodatek do kompotów czy ciast. O morelach warto jednak pamiętać przez cały rok, nie tylko od święta.
Suszone morele będą świetnym i zdrowym dodatkiem do codziennych śniadań, takich jak owsianka czy pudding chia. Owoce świetnie komponują się również z potrawami wytrawnymi, mogą być ciekawym dodatkiem do mięs czy sałatek.
Niemniej jednak bezsporny jest fakt, że suszone owoce, takie jak morele, lepiej sprawdzą się jako przekąski między posiłkami i będą bardziej pożyteczne niż chipsy, paluszki czy ciastka.
Morele wykorzystywane są także w branży kosmetycznej. Dodawane są do kremów, perfum i balsamów do ciała, nadając skórze jędrność, sprężystość i blask.
Przeczytaj także
3. Które suszone morele wybrać?
Kupując suszone morele dokładnie się im przyjrzyjmy, te z supermarketów najczęściej będą miały kolor pomarańczowy, co oznacza, że był do nich dodawany dwutlenek siarki. Wpływa on na ich kolor i ładny wygląd, jednak dla osób szczególnie wrażliwych może być niekorzystny i powodować bóle głowy czy nudności.
Istnieje możliwość wyboru moreli BIO, których kolor jest bardziej ciemny, a wygląd mniej korzystny, jednak do ich konserwacji używa się naturalnych i nieszkodliwych metod.
Pamiętajmy o czytaniu etykiet. Szczegółowe informacje o produkcie znajdziemy na odwrocie opakowania. Jeżeli wolimy produkty ekologiczne musimy szczególnie o tym pamiętać.
4. Kalorie i wartości odżywcze suszonych moreli
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 130 g (1 szklanka, połówki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 241 kcal | 313 kcal |
Białko | 3,39 g | 4,41 g |
Węglowodany | 62,6 g | 81,4 g |
Cukier | 53,4 g | 69,5 g |
Błonnik | 7,30 g | 9,49 g |
Tłuszcz | 0,51 g | 0,66 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,07 g | 0,10 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,07 g | 0,10 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,00 mg | 1,30 mg |
5. Właściwości suszonej żurawiny
Suszona żurowina jest bardzo smaczna i posiada wiele zalet. Od dawna wykorzystuje się ją w leczeniu różnego rodzaju infekcji oraz problemów gastrycznych.
Mało kto wie, że żurawina jest obecnie bazą dla wielu środków leczniczych. Roślina ta jest naturalnym źródłem proantocyjanidyny, substancji o wyjątkowych właściwościach terapeutycznych.
Między innymi redukuje stężenie glukozy w surowicy krwi, chroni wątrobę i usprawnia krążenia krwi. Jednak żurawina suszona jest najbardziej znana ze swojego korzystnego wpływu na układ moczowy.
Stany zapalne dróg moczowych są schorzeniem, które najczęściej dotyka kobiety. Infekcje są zazwyczaj wywoływane przez osadzającą się w drogach moczowych bakterię Escherichia coli.
Badania wykazały, że suszona żurawina utrudnia w znacznym stopniu bakteriom przyczepianie się do ścian dróg moczowych, a co za tym idzie przyczynia się do wypłukiwania bakterii Escherichia coli z organizmu.
Żurawina suszona jest również często stosowana w profilaktyce infekcji pęcherza moczowego u osób, które nie mogą całkowicie opróżnić pęcherza. Problem ten zazwyczaj mają mężczyźni z przerostem prostaty.
Owoc jest także bardzo pomocny w przypadku osób, u których występuje zwiększone ryzyko stanów zapalnych układu moczowego, na przykład ze względu na założony cewnik.
Suszona żurawina zawiera flawonoidy, które są bardzo podobne do tych znajdujących się w czerwonym winie. Nic więc dziwnego, że jej spożywanie wzmacnia serce i chroni je przed chorobami.
Zawarte w tej roślinie związki hamują powstawanie zakrzepów i pobudzają proces poszerzania się naczyń krwionośnych.
Suszona żurawina przeciwdziała także utlenianiu się cholesterolu, a co za tym idzie zatykaniu się naczyń krwionośnych. Nie można zapomnieć również o tym, że znajdujące się w suszonej żurawinie substancje utrudniają osadzanie się na ścianach żołądka bakterii Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za chorobę wrzodową.
6. Zastosowanie suszonej żurawiny
Suszona żurawina nie zawiera tak dużo substancji odżywczych co świeżo zebrane owoce, jednak i tak jest doskonałym źródłem witamin. Ponadto można ją przechowywać nawet przez kilka lat bez obawy o pleśń. Co bardzo ważne nawet ugotowana nie traci swoich właściwości antyseptycznych.
Wiele osób ceniących sobie zdrowy tryb życia wykorzystuje suszone owoce w kuchni. Są one nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne. Można je traktować jako przekąskę lub dodawać do innych dań na przykład sałatek, owsianki lub racuchów. Wiele osób traktuje ją jako zdrową alternatywę dla rodzynek.
7. Kalorie i wartości odżywcze suszonej żurawiny
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 40 g (1/4 szklanki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 308 kcal | 123 kcal |
Białko | 0,17 g | 0,07 g |
Węglowodany | 82,8 g | 33,1 g |
Cukier | 72,6 g | 29,0 g |
Błonnik | 5,30 g | 2,12 g |
Tłuszcz | 1,09 g | 0,44 g |
Tłuszcze nasycone | 0,09 g | 0,04 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,30 g | 0,12 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,18 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0,20 mg | 0,08 mg |