Mątwa - kalorie i wartości odżywcze, jak smakuje mątwa, przepis
Mątwa to dziesięcioramienny głowonóg, występujący w Morzu Śródziemnym, Północnym oraz w Oceanie Atlantyckim. Mątwa jest ceniona kulinarnie już od czasów starożytności, jej mięso jest smaczne i delikatne. Do przygotowania potrawy można wykorzystać również sepię z worka czernidłowego. Substancja ta zabarwi danie i doda oceanicznego aromatu. Ile kalorii ma mątwa?
1. Co to jest mątwa?
Mątwa to drapieżny głowonóg z dziesięcioma ramionami, najpopularniejszy gatunek to mątwa zwyczajna, określana również mianem pospolitej (Sepia officinalis).
Mątwa występuje w Morzu Śródziemnym, a także w przybrzeżnych wodach Morza Północnego oraz Oceanu Atlantyckiego. Osiąga 30-45 centymetrów długości, waży maksymalnie 5 kilogramów.
Ma spłaszczone, lekko podłużne i owalne ciało, złożone z głowy, worka trzewiowego oraz dziecięciu ramion wyposażonych w przyssawki (2 dłuższych i 8 krótszych).
Mątwa ma brązowoczarny kolor z widocznymi paskami lub kropkami, potrafi zmieniać barwę, by dostosować się do otoczenia lub zwabić partnera. W sytuacji zagrożenia uwalnia sepię, czyli ciemną substancję z worka czernidłowego.
Dzięki temu napastnik w większości przypadków rezygnuje z dalszego polowania na ofiarę. Mątwa jest gatunkiem jadalnym, znanym od starożytności. Dodatkowo gruczoł czernidłowy stosowany jest do produkcji barwnika.
2. Kalorie i wartości odżywcze surowej mątwy
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 79,0 kcal | 67,2 kcal |
Białko | 16,24 g | 13,80 g |
Węglowodany | 0,82 g | 0,70 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,70 g | 0,60 g |
Tłuszcze nasycone | 0,12 g | 0,10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,08 g | 0,07 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,13 g | 0,11 g |
Cholesterol | 112 mg | 95,2 mg |
Witamina C | 5,30 mg | 4,51 mg |
3. Jak smakuje mątwa?
Mątwę doceniono już w starożytności, mięso głowonoga jest niezwykle smaczne i delikatne. Nietypowy smak można wzbogacić za pomocą sepii, znajdującej się w worku czernidłowym.
Płyn ten można traktować jako naturalny barwnik do ryżu lub makaronu, ma ciemnogranatowy kolor i aromat oceanu. Matwę można usmażyć, przygotować na grillu, faszerować, nadziewać na szaszłyki, dusić w bulionie lub białym winie.
4. Przepis na mątwę w białym winie
Składniki:
- 1 kg mrożonej i oczyszczonej mątwy,
- 2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 2 małe cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Matwę rozmrażamy, myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Cebulę drobno szatkujemy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy czosnek, mieszamy i dodajemy mątwę. Smażymy przez 5-6 minut często mieszając, po upływie tego czasu wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.
Wsypujemy natkę pietruszki, patelnię zakrywamy pokrywką i dusimy danie przez 20-25 minut, aż mątwa będzie miękka. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Potrawa świetnie komponuje się z ryżem lub makaronem.