Trwa ładowanie...

Mątwa - kalorie i wartości odżywcze, jak smakuje mątwa, przepis

 Paula Jakubasik
14.12.2021 13:46
Mątwa ma niezwykle smaczne i delikatne mięso.
Mątwa ma niezwykle smaczne i delikatne mięso. (adobestock)

Mątwa to dziesięcioramienny głowonóg, występujący w Morzu Śródziemnym, Północnym oraz w Oceanie Atlantyckim. Mątwa jest ceniona kulinarnie już od czasów starożytności, jej mięso jest smaczne i delikatne. Do przygotowania potrawy można wykorzystać również sepię z worka czernidłowego. Substancja ta zabarwi danie i doda oceanicznego aromatu. Ile kalorii ma mątwa?

spis treści

1. Co to jest mątwa?

Mątwa to drapieżny głowonóg z dziesięcioma ramionami, najpopularniejszy gatunek to mątwa zwyczajna, określana również mianem pospolitej (Sepia officinalis).

Mątwa występuje w Morzu Śródziemnym, a także w przybrzeżnych wodach Morza Północnego oraz Oceanu Atlantyckiego. Osiąga 30-45 centymetrów długości, waży maksymalnie 5 kilogramów.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Ma spłaszczone, lekko podłużne i owalne ciało, złożone z głowy, worka trzewiowego oraz dziecięciu ramion wyposażonych w przyssawki (2 dłuższych i 8 krótszych).

Mątwa ma brązowoczarny kolor z widocznymi paskami lub kropkami, potrafi zmieniać barwę, by dostosować się do otoczenia lub zwabić partnera. W sytuacji zagrożenia uwalnia sepię, czyli ciemną substancję z worka czernidłowego.

Dzięki temu napastnik w większości przypadków rezygnuje z dalszego polowania na ofiarę. Mątwa jest gatunkiem jadalnym, znanym od starożytności. Dodatkowo gruczoł czernidłowy stosowany jest do produkcji barwnika.

2. Kalorie i wartości odżywcze surowej mątwy

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 79,0 kcal 67,2 kcal
Białko 16,24 g 13,80 g
Węglowodany 0,82 g 0,70 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 0,70 g 0,60 g
Tłuszcze nasycone 0,12 g 0,10 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,08 g 0,07 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,13 g 0,11 g
Cholesterol 112 mg 95,2 mg
Witamina C 5,30 mg 4,51 mg

3. Jak smakuje mątwa?

Mątwę doceniono już w starożytności, mięso głowonoga jest niezwykle smaczne i delikatne. Nietypowy smak można wzbogacić za pomocą sepii, znajdującej się w worku czernidłowym.

Płyn ten można traktować jako naturalny barwnik do ryżu lub makaronu, ma ciemnogranatowy kolor i aromat oceanu. Matwę można usmażyć, przygotować na grillu, faszerować, nadziewać na szaszłyki, dusić w bulionie lub białym winie.

4. Przepis na mątwę w białym winie

Składniki:

  • 1 kg mrożonej i oczyszczonej mątwy,
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 2 małe cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Matwę rozmrażamy, myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, a następnie kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Cebulę drobno szatkujemy, czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Rozgrzewamy oliwę na patelni, podsmażamy cebulę, a po kilku minutach dodajemy czosnek, mieszamy i dodajemy mątwę. Smażymy przez 5-6 minut często mieszając, po upływie tego czasu wlewamy wino i gotujemy, aż alkohol odparuje.

Wsypujemy natkę pietruszki, patelnię zakrywamy pokrywką i dusimy danie przez 20-25 minut, aż mątwa będzie miękka. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Potrawa świetnie komponuje się z ryżem lub makaronem.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze