Golonka - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Golonka to część przedniej lub tylnej nogi wieprzowej. Mięso to cieszy się dużą popularnością, ze względu na wyjątkowy smak i aromat. Może być podawane na ciepło do dania głównego lub w cienkich plastrach na zimno. Jakie wartości odżywcze ma golonka?
1. Co to jest golonka?
Golonka to część nogi wieprzowej powyżej stawu nadgarstkowego. Wyróżniamy golonkę przednią i tylną w zależności od tego, z której części zwierzęcia pochodzi.
Nie różnią się one pod względem walorów smakowych, ale tylna porcja ma wyższą zawartość mięsa. Golonka to ciemne, tłuste mięso, poprzerastane ścięgnami, ma charakterystyczny smak i aromat.
W przeszłości produkt ten był regularnie podawany na szlacheckich stołach, obecnie uznaje się go za ulubiony przysmak mężczyzn, ale okazuje się, że golonkę lubią również kobiety.
W Polsce mięso to jest na tyle popularne, że w różnych miastach odbywają się festiwale i dni golonki, jest ona też stałym punktem święta piwa.
Najczęściej golonka podawana jest właśnie z tym zimnym napojem i kapustą zasmażaną. Niekiedy łączy się ją również z pieczonymi warzywami, kiszonym ogórkiem, musztardą oraz chrzanem.
Wiele osób woli spożywać ją w wersji klasycznej - w towarzystwie ziemniaków lub pszennego chleba. Golonka z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu nie staje się sucha nawet po ugotowaniu.
W związku z tym nadaje się do wszystkich sposobów obróbki termicznej - smażenia, peklowania, grillowania, wędzenia czy pieczenia. Golonka może być podawana na gorąco do dania głównego lub na zimno w cienkich plastrach, zastępujących wędlinę.
2. Surowa golonka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 193 kcal | 164 kcal |
Białko | 19,87 g | 16,89 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 11,96 g | 10,17 g |
Tłuszcze nasycone | 3,94 g | 3,35 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,07 g | 4,31 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,41 g | 2,05 g |
Cholesterol | 67,0 mg | 57,0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
3. Pieczona golonka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 232 kcal | 197 kcal |
Białko | 26,0 g | 22,1 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 13,42 g | 11,41 g |
Tłuszcze nasycone | 4,61 g | 3,92 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 5,82 g | 4,95 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,44 g | 2,07 g |
Cholesterol | 91,0 mg | 77,4 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
4. Duszona golonka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 235 kcal | 200 kcal |
Białko | 24,9 g | 21,1 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 14,33 g | 12,18 g |
Tłuszcze nasycone | 4,85 g | 4,13 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 6,17 g | 5,25 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,78 g | 2,37 g |
Cholesterol | 86,0 mg | 73,1 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
5. Golonka a zdrowie
Dietetycy są zdania, że spożycie golonki ze względów zdrowotnych powinno być jak najmniejsze. Jest to mięso tuczące i tłuste, w składzie przeważają nasycone kwasy tłuszczowe, które powodują wzrost stężenia cholesterolu we krwi i przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
Z drugiej strony, tłuszcz zwiększa przyswajalność witamin i składników odżywczych, a także jest źródłem energii. Golonka jest też cennym źródłem kolagenu i elastyny - składników, które pozytywnie oddziałują na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Dostarcza także żelaza, zmniejszając ryzyko niedokrwistości, oraz witamin z grupy B, odpowiadających za prawidłowy metabolizm.
Przyjmuje się, że golonka nie powinna być spożywana częściej niż 1-2 razy w miesiącu. Warto mądrze wybierać metodę obróbki termicznej, by nieco zmniejszyć kaloryczność potrawy.
Dobrym sposobem będzie grillowanie mięsa lub duszenie bez dodatku tłuszczu. Świetnym pomysłem jest użycie przypraw, ułatwiających trawienie, na przykład czarnego pieprzu, cynamonu, kurkumy, oregano i rozmarynu.
Golonkę najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw, na przykład surówką z różnych rodzajów sałaty], papryki i pomidora. Warto skropić ją dodatkowo sokiem z cytryny, ponieważ witamina C zwiększa przyswajalność żelaza.
Dobrym pomysłem będzie zjedzenie mięsa w porze obiadowej, by nie obciążać żołądka na noc. Warto również po południu wybrać się na długi spacer, poćwiczyć, pobiegać czy pojeżdzić na rowerze, by spalić nadmiar kalorii.