Łopatka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, gulasz z łopatki
Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, składające się z zespołu mięśni połączonych tkanką łączną. Łopatka jest uznawana za tłuste mięso, choć w rzeczywistości zawiera od 7 do 9 procent tłuszczu. Ma soczyste i delikatne mięso, które świetnie pasuje do gulaszu, sosów, pieczeni czy kotletów mielonych. Czym charakteryzuje się łopatka wieprzowa?
1. Co to jest łopatka wieprzowa?
Łopatka wieprzowa to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs, pozyskiwany z tuszy wieprzowej. Jest to element z kością lub bez, składający się z zespołu mięśni: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, mięśnie ramienne, prostowniki i zginacze. Są one połączone tkanką łączną i warstwą tłuszczową.
Cena łopatki wieprzowej waha się w zakresie od 10 do 20 złotych za kilogram. Znacznie droższa jest część bez kości. Łopatka ma delikatny smak i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Nadaje się do przyrządzenia gulaszu, pieczeni, kotletów mielonych czy grillowania.
2. Kalorie i wartości odżywcze surowej łopatki wieprzowej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 194 kcal | 165 kcal |
Białko | 19,56 g | 16,63 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 12,27 g | 10,43 g |
Tłuszcze nasycone | 4,27 g | 3,63 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 4,91 g | 4,18 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,94 g | 1,65 g |
Cholesterol | 63,0 mg | 53,6 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
3. Kalorie i wartości odżywcze pieczonej łopatki wieprzowej
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 135 g (1 szklanka, pokrojona w kostkę) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 230 kcal | 311 kcal |
Białko | 25,3 g | 34,2 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 13,54 g | 18,28 g |
Tłuszcze nasycone | 4,79 g | 6,47 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 6,17 g | 8,33 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 1,25 g | 1,69 g |
Cholesterol | 90,0 mg | 122 mg |
Witamina C | 0,60 mg | 0,81 mg |
4. Łopatka wieprzowa a zdrowie
Wieprzowina uchodzi za mięso niezdrowe, ze względu na dużą ilość tłuszczu. Okazuje się, że jedyne bardziej tłuste elementy to boczek i karkówka, zawierające kolejno 25-38% oraz 15-17% tłuszczu.
Najbardziej chude części to polędwica (1-2%), szynka (3%) oraz łopatka (7-9%). Tłuszcz obecny w tuszy wieprzowej to w połowie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, uznawane za najzdrowsze.
Dodatkowo mięso zawiera znacznie bardziej korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6, w porównaniu do drobiu. Wieprzowina stanowi źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, potasu oraz selenu.
Zawiera stosunkowo niewielką ilość sodu, a także pokaźną ilość witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, która oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego.
5. Gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki:
- pół kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- 0,5 litra bulionu,
- 3 liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- łyżka mąki,
- łyżka śmietany.
Sposób przygotowania:
Łopatkę moczymy przez 2 godziny w wodzie, następnie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony, następnie dodajemy warzywa. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia i po kilku minutach do gotującego się wywaru przekładamy podsmażoną łopatkę, cebulę i marchew.
Wrzucamy liście laurowe, dodajemy paprykę, pieprz i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, na koniec odkrywamy pokrywkę i dusimy całość przez kolejne pół godziny, by woda odparowała. Dodajemy śmietankę z łyżką mąki, doprawiamy do smaku.
Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem, w towarzystwie wielowarzywnej surówki lub kiszonej kapusty.