Trwa ładowanie...

Łopatka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, gulasz z łopatki

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 17.11.2021 13:05
Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej.
Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej. (adobestock)

Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, składające się z zespołu mięśni połączonych tkanką łączną. Łopatka jest uznawana za tłuste mięso, choć w rzeczywistości zawiera od 7 do 9 procent tłuszczu. Ma soczyste i delikatne mięso, które świetnie pasuje do gulaszu, sosów, pieczeni czy kotletów mielonych. Czym charakteryzuje się łopatka wieprzowa?

spis treści

1. Co to jest łopatka wieprzowa?

Łopatka wieprzowa to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs, pozyskiwany z tuszy wieprzowej. Jest to element z kością lub bez, składający się z zespołu mięśni: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, mięśnie ramienne, prostowniki i zginacze. Są one połączone tkanką łączną i warstwą tłuszczową.

Cena łopatki wieprzowej waha się w zakresie od 10 do 20 złotych za kilogram. Znacznie droższa jest część bez kości. Łopatka ma delikatny smak i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Nadaje się do przyrządzenia gulaszu, pieczeni, kotletów mielonych czy grillowania.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

2. Kalorie i wartości odżywcze surowej łopatki wieprzowej

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 194 kcal 165 kcal
Białko 19,56 g 16,63 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 12,27 g 10,43 g
Tłuszcze nasycone 4,27 g 3,63 g
Tłuszcze jednonienasycone 4,91 g 4,18 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,94 g 1,65 g
Cholesterol 63,0 mg 53,6 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

3. Kalorie i wartości odżywcze pieczonej łopatki wieprzowej

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 135 g (1 szklanka, pokrojona w kostkę)
Wartość energetyczna 230 kcal 311 kcal
Białko 25,3 g 34,2 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 13,54 g 18,28 g
Tłuszcze nasycone 4,79 g 6,47 g
Tłuszcze jednonienasycone 6,17 g 8,33 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,25 g 1,69 g
Cholesterol 90,0 mg 122 mg
Witamina C 0,60 mg 0,81 mg

4. Łopatka wieprzowa a zdrowie

Wieprzowina uchodzi za mięso niezdrowe, ze względu na dużą ilość tłuszczu. Okazuje się, że jedyne bardziej tłuste elementy to boczek i karkówka, zawierające kolejno 25-38% oraz 15-17% tłuszczu.

Najbardziej chude części to polędwica (1-2%), szynka (3%) oraz łopatka (7-9%). Tłuszcz obecny w tuszy wieprzowej to w połowie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, uznawane za najzdrowsze.

Dodatkowo mięso zawiera znacznie bardziej korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6, w porównaniu do drobiu. Wieprzowina stanowi źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, potasu oraz selenu.

Zawiera stosunkowo niewielką ilość sodu, a także pokaźną ilość witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, która oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego.

5. Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki:

  • pół kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 litra bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

Łopatkę moczymy przez 2 godziny w wodzie, następnie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony, następnie dodajemy warzywa. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia i po kilku minutach do gotującego się wywaru przekładamy podsmażoną łopatkę, cebulę i marchew.

Wrzucamy liście laurowe, dodajemy paprykę, pieprz i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, na koniec odkrywamy pokrywkę i dusimy całość przez kolejne pół godziny, by woda odparowała. Dodajemy śmietankę z łyżką mąki, doprawiamy do smaku.

Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem, w towarzystwie wielowarzywnej surówki lub kiszonej kapusty.

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze