Trwa ładowanie...

Kiełbasa smażona - ile ma kalorii, wpływ na zdrowie

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
15.05.2024 17:42
Kiełbasa smażona na patelni
Kiełbasa smażona na patelni (123rf)

Kiełbasa smażona, choć niezwykle smaczna, nie jest najlepszym wyborem żywieniowym. Jest to produkt, który często zawiera dużo tłuszczu, kalorii oraz sodu. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że istnieją sposoby, aby cieszyć się smakiem kiełbasy, jednocześnie dbając o zdrowie.

spis treści

1. Jak przebiega proces smażenia potraw?

Smażenie jest metodą obróbki termicznej potraw, polegającą na ogrzewaniu danego produktu żywnościowego np. mięsa w mocno rozgrzanym tłuszczu. Temperatura może osiągać od 150 do 200 stopni Celsjusza.

2. Jak wybierać zdrowsze wersje kiełbas w sklepach?

Zanim zdecydujesz się na zakup kiełbasy, zwróć uwagę na składniki i dodatki, których użyto podczas jej produkcji. Dobra kiełbasa powinna zawierać co najmniej 70-80 proc. mięsa. Wygląd wyrobu również może sporo nam powiedzieć o jego jakości. W dobrej jakości kiełbasie występują widoczne kawałki mięsa oraz tłuszczu.

Żółtawy kolor skórki kiełbasy może sugerować dodatek annato, który jest barwnikiem często stosowanym do najtańszych wyrobów wędliniarskich. Staraj się wybierać produkty o jak najmniejszej zawartości tłuszczów nasyconych i sodu. Nie decyduj się na zakup produktu, który nieprzyjemnie pachnie i jest pokryty śliskim nalotem. To znak, że kiełbasa może być nieświeża lub przeterminowana.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Spożycie zepsutego wyrobu mięsnego może zakończyć się zatruciem pokarmowym (dolegliwościami bólowymi brzucha, mdłościami, wymiotami, biegunką). Kupuj kiełbasy świeże, jędrne i kruche o wyrazistej barwie.

3. Czy kiełbasa może być częścią zdrowej diety i w jakich ilościach?

Kiełbasa może być częścią zbilansowanej diety, pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem. Jeśli zależy ci na twoim stanie zdrowia, wybieraj produkty mięsne wysokiej jakości o mniejszej zawartości tłuszczu i soli. Sięganie po smażoną kiełbasą kilka razy w tygodniu nie jest zalecane z wielu powodów. Wskutek ogrzewania tłuszczu w wysokiej temperaturze powstają szkodliwe dla zdrowia substancje.

Smażone mięso przez dłuższy czas może także zalegać w żołądku, co może powodować zgagę, uczucie ciężkości, dolegliwości bólowe brzucha czy niestrawności. Oprócz tego kiełbasa zawiera w swoim składzie sód. Zbyt duże ilości tej substancji w diecie może manifestować się zmęczeniem, zwiększonym pragnieniem, wzrostem ciśnienia tętniczego krwi. To główne powody, dla których kiełbasę należy spożywać raz na jakiś czas, a nie regularnie.

4. Jakie są alternatywy dla tradycyjnych kiełbas, które są mniej kaloryczne?

Alternatywą dla tradycyjnej wieprzowej kiełbasy może być kiełbasa drobiowa. W składzie tego produktu żywnościowego występuje więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów oraz pełnowartościowych protein. Kiełbasa z drobiu zawiera także cenne dla zdrowia związki mineralne takie jak potas, magnez, czy witaminy np. witamina A, witaminy z grupy B.

Sklepy spożywcze mają w swojej ofercie kiełbasy bezmięsne, wykonane z roślinnych składników takich jak soja czy fasola. To dobra opcja dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Produkty pochodzenia roślinnego często zawierają mniejszą ilość kalorii w porównaniu do produktów na bazie mięsa.

5. Kiełbasa smażona na patelni – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Kiełbasa smażona na patelni w 100 gramach posiada wartość energetyczną 333 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 12,36 g białka,
  • 4,78 g węglowodanów,
  • 2,38 g cukrów,
  • 0 g błonnika.

Kiełbasa smażona na patelni ma w 100 g 29,4 g tłuszczów, w tym:

  • 9,49 g tłuszczów nasyconych,
  • 11,79 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 5,46 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 73,0 mg cholesterolu.

6. Kiełbasa smażona na patelni – jakie ma witaminy?

Kiełbasa smażona na patelni to produkt zawierający 16,20 mg witaminy C, 10,00 µg RAE witaminy A, 0,39 mg witaminy E, 9,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.

Kiełbasa smażona na patelni zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,15 mg witaminy B1,
  • 0,21 mg witaminy B2,
  • 3,69 mg witaminy B3,
  • 41,5 mg witaminy B4,
  • 0,63 mg witaminy B5,
  • 0,10 mg witaminy B6,
  • 0 µg witaminy B9,
  • 0,72 µg witaminy B12.

7. Kiełbasa smażona na patelni – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Kiełbasa smażona na patelni ma w sobie:

  • 40,0 mg wapnia,
  • 0,93 mg żelaza,
  • 15,00 mg magnezu,
  • 199 mg fosforu,
  • 304 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 1,046 mg sodu, 1,55 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,05 mg manganu i 18,70 µg selenu.

8. Kiełbasa smażona na patelni - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 370 g (1 pęto)
Wartość energetyczna 333 kcal 1,232 kcal
Białko 12,36 g 45,7 g
Węglowodany 4,78 g 17,69 g
Cukier 2,38 g 8,81 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 29,4 g 109 g
Tłuszcze nasycone 9,49 g 35,1 g
Tłuszcze jednonienasycone 11,79 g 43,6 g
Tłuszcze wielonienasycone 5,46 g 20,2 g
Cholesterol 73,0 mg 270 mg
Witamina C 16,20 mg 59,9 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze