Homar - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, cena
Homar to zielonkawy lub niebieskawy skorupiak, który podczas gotowania zmienia kolor na intensywnie czerwony. Pancerz skrywa niezwykle smaczne i delikatne mięso, zawierające wiele witamin i składników odżywczych. W jaki sposób homar wpływa na zdrowie i ile kosztuje?
1. Czym jest homar?
Homar to skorupiak, należący do rodziny liczącej około 150 gatunków. Do celów spożywczych używany jest przede wszystkim homar amerykański i europejski.
Pierwszy bytuje w głębinach Atlantyku, wzdłuż północnego i wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych i Kanady. Jest największym skorupiakiem na świecie, rekordowy osobnik ważył 20 kilogramów.
Homar europejski jest mniejszy, występuje w Oceanie Atlantyckim w pobliżu Norwegii i Maroko, kilkukrotnie udało się go złowić również w Morzu Śródziemnym.
Skorupiak bez względu na gatunek jest ceniony przez miłośników owoców morza. Ma zielonkawy, niebieskawy lub zielonobrązowy pancerz, który podczas gotowania staje się czerwony.
Skrywa on białoróżowe, chude, delikatne i wyjątkowe w smaku mięso. Największe ilości są zlokalizowane w odwłoku, reszta w szczypcach i odnóżach.
Obecnie homar jest traktowany jako luksusowy produkt spożywczy, ze względu na wysoką cenę i występowanie głównie w drogich restauracjach, specjalizujących się w owocach morza.
2. Kalorie i wartości odżywcze surowego homara
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 150 g (1 sztuka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 77,0 kcal | 116 kcal |
Białko | 16,52 g | 24,8 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 0,75 g | 1,13 g |
Tłuszcze nasycone | 0,18 g | 0,27 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,22 g | 0,33 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,30 g | 0,44 g |
Cholesterol | 127 mg | 191 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
3. Homar a zdrowie
Mięso homara poza walorami smakowymi zawiera pełnowartościowe białko, które dostarcza energii. Należy wziąć jednak pod uwagę, że niektóre aminokwasy mogą wywoływać reakcje alergiczne, ponieważ nie neutralizuje ich proces gotowania.
Pogorszenie samopoczucie może wystąpić przede wszystkim u osób ze skłonnościami do uczuleń. Homar jest też źródłem witamin z grupy B, które wspierają procesy metaboliczne, a także fosforu, miedzi, cynku i selenu.
Składniki te wspomagają pracę nerek i mózgu, podnoszą odporność organizmu, poprawiają kondycję włosów oraz paznokci. Dodatkowo przeciwdziałają wpływowi wolnych rodników, które przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Ponadto, homar zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
4. Cena homara
Homar to produkt trudno dostępny i bardzo drogi, cena waha się od 150 do 300 zł za sztukę. Podczas wyboru homara należy zwrócić uwagę na jego zachowanie, najlepiej gdy jest ruchliwy i energicznie porusza odwłokiem.
Nie warto kupować skorupiaków, które pozostają nieruchomo, a ich pancerz zdobią plamki. Niekiedy w sklepach można trafić na mrożonego homara, który wymaga jedynie kilku minut we wrzątku.
Za produkt ten należy zapłacić kilkadziesiąt złotych, ale wiele osób jest zdania, że smak mięsa jest znacznie gorszy niż w przypadku świeżego okazu.
5. Zastosowanie homara w kuchni
Przyrządzenie homara jest stosunkowo łatwe, ale wymaga włożenia żywego stworzenia do wrzątku, choć podobno skorupiak nie odczuwa bólu ze względu na mało rozwinięty układ nerwowy.
Garnek przykrywamy i pozostawiamy na ok. 14 minut. Kolejnym krokiem jest wyjęcie homara, odłamanie szczypiec i przecięcie tułowia wzdłuż oraz głowy.
Z wnętrza należy usunąć zielonkawą wątróbkę, jelito i czułki. Mięso warto przed jedzeniem delikatnie skropić sokiem z cytryny i spożywać za pomocą widelca. Świetnym pomysłem jest również dodanie kawałków do sałatki i polanie sosem bazyliowym.