Sos angielski Worcester – skład, przygotowanie i przepis na sos worcestershire
Sos angielski, inaczej sos Worcestershire, sos angielski Worcestershire czy sos Worcester, jest składnikiem używanym do podkreślania smaku wielu potraw, głównie dań mięsnych, ale także sosów czy sałatek. Jakie są klasyczne składniki sosu angielskiego i jakie dania najlepiej z nim komponują?
- 1. Co to jest sos angielski?
- 2. Sos angielski Worcester - skład
- 3. Wartość odżywcza sosu angielskiego
- 4. Z czym podawać sos angielski Worcester?
- 5. Sos angielski - przepis
- 6. Czy sos angielski jest zdrowy?
- 7. Sos angielski – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 8. Sos angielski – jakie ma witaminy?
- 9. Sos angielski – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 10. Sos angielski - kalorie i wartości odżywcze
1. Co to jest sos angielski?
Sos angielski, znany także jako sos Worcestershire, sos angielski Worcestershire czy sos Worcester, jest składnikiem wielu dań kuchni brytyjskiej i amerykańskiej. Przygotowuje się go z octu słodowego i winnego oraz sfermentowanych anchois. Produkt ma dość rzadką konsystencję, brunatno-czerwoną barwę i charakterystyczny smak: korzenny, lekko słony, kwaśny i pikantny.
Oryginalna receptura sosu angielskiego została opracowana przez Johna Wheeleya Leę i Williama Henry'ego Perrinsa w latach 30. XIX w. Jego produkcję rozpoczęła firma Lea & Perrins zlokalizowana w mieście Worcester w Anglii, od którego sos wziął swoją nazwę.
2. Sos angielski Worcester - skład
Oryginalny, klasyczny sos Worcestershire składa się z octu słodowego, octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Oryginalny Worcester leżakuje przez 18 miesięcy.
Sosy o nazwie Worcester, które są produkowane przez inne firmy niż Lea & Perrins, mogą zawierać ocet, sos sojowy, anchois, melasę, syrop kukurydziany, drożdże, cukier, ocet jabłkowy czy sok z winogron, papryczki chili, pieprz, tamaryndowiec, cebulę, asafetydę, czosnek i inne przyprawy.
3. Wartość odżywcza sosu angielskiego
Jak przedstawia się wartość odżywcza oryginału, to jest sosu angielskiego Worcestershire marki Lea & Perrins? Porcja 100 ml dostarcza 96 kcal i zawiera:
- 0,9 g tłuszczów,
- 21 g węglowodanów,
- 0,8 g białka,
- 2,9 g soli.
Wartość odżywcza zamienników zależy od użytych składników.
4. Z czym podawać sos angielski Worcester?
Sos angielski pasuje do dań serwowanych na ciepło i na zimno, zarówno do potraw poddanych obróbce (np. do marynowania), jak i niegotowanych. Pasuje do mięs (na przykład grillowanych żeberek, steków, skrzydełek czy pieczonych udek), ale również do makaronów, sajgonek, burgerów rybnych, zup i sałatek, a nawet drinków (np. Krwawa Mary).
5. Sos angielski - przepis
Przygotowanie sosu angielskiego w domu jest dość skomplikowane z uwagi na to, że zawiera on wiele bardzo różnych składników.
Jaki jest prosty przepis na sos angielski do mięsa? Aby go przygotować, potrzebne jest:
- 120 ml sosu sojowego,
- 120 ml octu winnego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- 2 łyżki syropu klonowego,
- łyżeczka soku z cytryny,
- po pół łyżeczki przypraw: sproszkowanego czosnku, sproszkowanej cebuli, mielonego kminu, mielonej papryki cayenne, mielonego pieprzu, mielonego imbiru i sproszkowanego goździka.
Przepis na sos angielski krok po kroku
W garnuszku połącz sos sojowy, ocet winny, sos rybny, syrop klonowy oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy. Postaw garnek na średnim ogniu, ciągle mieszając, doprowadź miksturę do wrzenia.
Gdy sos się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj go, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję (około 5-7 minut). Wyłącz ogień, przelej sos do słoika czy butelki. Po wystygnięciu przechowuj go w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Sos Worcestershire można też kupić w delikatesach, sklepach z produktami kuchni świata, a nawet supermarketach.
Jaka jest jego cena? Butelka oryginalnego sosu Worcestershire o pojemności 290 ml kosztuje kilkanaście złotych. Dostępne są również zamienniki. Ich cena jest bardzo różna (zwykle zaczyna się od kilku złotych).
6. Czy sos angielski jest zdrowy?
Sos Worcester sam w sobie nie jest ani zdrowy, ani niezdrowy. Aby cieszyć się jego walorami smakowymi, a nie szkodzić organizmowi, należy unikać nadmiernego spożycia i wybierać produkty, które mają jak najmniej niepotrzebnych dodatków (wskazane jest czytanie etykiet).
Trzeba pamiętać, że gotowy sos angielski zawiera różne składniki, które nie są pożądane w diecie. To na przykład syrop glukozowo-fruktozowy, ale także konserwanty, aromaty i inne sztuczne substancje. Jednocześnie trudno się w nim doszukać witamin, minerałów i innych wartościowych substancji biologicznie czynnych.
Co więcej, niektóre sosy Worcester mogą zawierać dużą ilość sodu, co może stanowić problem dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym czy obrzękami. W ich składzie występuje również cukier, który wpływa na rozwój otyłości i cukrzycy oraz próchnicy zębów.
7. Sos angielski – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Sos angielski w 100 gramach posiada wartość energetyczną 104 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 5,02 g białka,
- 11,00 g węglowodanów,
- 11,00 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Sos angielski ma w 100 g 4,58 g tłuszczów, w tym:
- 2,16 g tłuszczów nasyconych,
- 1,38 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,41 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 84,0 mg cholesterolu.
8. Sos angielski – jakie ma witaminy?
Sos angielski to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 49,0 µg RAE witaminy A, 0,22 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 0,20 µg witaminy K.
Sos angielski zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,04 mg witaminy B1,
- 0,24 mg witaminy B2,
- 0,11 mg witaminy B3,
- 0 mg witaminy B4,
- 0,57 mg witaminy B5,
- 0,05 mg witaminy B6,
- 10,00 µg witaminy B9,
- 0,39 µg witaminy B12.
9. Sos angielski – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Sos angielski ma w sobie:
- 107 mg wapnia,
- 0,35 mg żelaza,
- 11,00 mg magnezu,
- 113 mg fosforu,
- 148 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 61,0 mg sodu, 0,54 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 8,80 µg selenu.
10. Sos angielski - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 141 g (1/2 szklanki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 104 kcal | 147 kcal |
Białko | 5,02 g | 7,08 g |
Węglowodany | 11,00 g | 15,51 g |
Cukier | 11,00 g | 15,51 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 4,58 g | 6,46 g |
Tłuszcze nasycone | 2,16 g | 3,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 1,38 g | 1,94 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,41 g | 0,58 g |
Cholesterol | 84,0 mg | 118 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |