Pierś z kurczaka – kalorie, wartości odżywcze i zdrowe przepisy
Pierś z kurczaka to białe, niezwykle popularne mięso, które można przygotowywać i podawać na wiele sposobów. Bez wątpienia jest uniwersalne i smaczne, ale i zdrowe, ze względu na wysoką zawartość białka, niską zawartość tłuszczu i kaloryczność oraz bogactwo witamin i minerałów. Warto jednak wiedzieć, jak ją przygotować.
- 1. Co to jest pierś z kurczaka?
- 2. Surowa pierś z kurczaka bez skóry – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 3. Surowa pierś z kurczaka bez skóry – jakie ma witaminy?
- 4. Surowa pierś z kurczaka bez skóry – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Surowa pierś z kurczaka bez skóry - kalorie i wartości odżywcze
- 6. Czy pierś z kurczaka jest zdrowa?
- 7. Filet z kurczaka - przepisy na obiad
1. Co to jest pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka to jedno z najpopularniejszych i najczęściej używanych mięs w kuchni nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Trudno się dziwić, ponieważ jest nie tylko smaczne oraz szalenie uniwersalne, ale i zdrowe. Cechuje się niską zawartością tłuszczu i wysoką zawartością białka, co czyni je idealnym wyborem dla dzieci i seniorów, także dorosłych dbających o zdrowie i dietę.
2. Surowa pierś z kurczaka bez skóry – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Surowa pierś z kurczaka bez skóry w 100 gramach posiada wartość energetyczną 120 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 22,5 g białka,
- 0 g węglowodanów,
- 0 g cukrów,
- 0 g błonnika.
Surowa pierś z kurczaka bez skóry ma w 100 g 2,62 g tłuszczów, w tym:
- 0,56 g tłuszczów nasyconych,
- 0,69 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,42 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 73,0 mg cholesterolu.
3. Surowa pierś z kurczaka bez skóry – jakie ma witaminy?
Surowa pierś z kurczaka bez skóry to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 9,00 µg RAE witaminy A, 0,56 mg witaminy E, 1,00 i.u. witaminy D oraz 0 µg witaminy K.
Surowa pierś z kurczaka bez skóry zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,09 mg witaminy B1,
- 0,18 mg witaminy B2,
- 9,60 mg witaminy B3,
- 82,1 mg witaminy B4,
- 1,50 mg witaminy B5,
- 0,81 mg witaminy B6,
- 9,00 µg witaminy B9,
- 0,21 µg witaminy B12.
4. Surowa pierś z kurczaka bez skóry – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Surowa pierś z kurczaka bez skóry ma w sobie:
- 5,00 mg wapnia,
- 0,37 mg żelaza,
- 28,0 mg magnezu,
- 213 mg fosforu,
- 334 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 45,0 mg sodu, 0,68 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu i 22,8 µg selenu.
5. Surowa pierś z kurczaka bez skóry - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 85 g (1 porcja) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 120 kcal | 102 kcal |
Białko | 22,5 g | 19,13 g |
Węglowodany | 0 g | 0 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 2,62 g | 2,23 g |
Tłuszcze nasycone | 0,56 g | 0,48 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,69 g | 0,59 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,42 g | 0,36 g |
Cholesterol | 73,0 mg | 62,1 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |
6. Czy pierś z kurczaka jest zdrowa?
Przez specjalistów, lekarzy i dietetyków, pierś z kurczaka jest uważana za zdrową i wartościową, ponieważ cechuje ją:
- wysoka zawartość białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, ale i utrzymania zdrowych włosów, skóry i paznokci,
- niska zawartość tłuszczu, zwłaszcza nasyconego (w porównaniu do innych mięs),
- niskokaloryczność. Pierś jest przy tym sycąca, co może pomóc w kontrolowaniu apetytu i wspieraniu utraty wagi bądź utrzymania szczupłej sylwetki,
- zasobna w witaminy i minerały, zwłaszcza witaminy z grupy B (takich jak B6 i B12), które są ważne dla funkcjonowania układu nerwowego oraz metabolizmu energii oraz fosfor i selen, które są ważne dla zdrowia kości i funkcji tarczycy.
Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem piersi kurczaka docenią przede wszystkim rodzice, osoby w podeszłym wieku i opiekunowie seniorów, sportowcy i osoby aktywne fizycznie, także odchudzające się i dbające o figurę oraz zdrowie, również zmagające się z chorobami, także przewlekłymi (np. miażdżycą, chorobami serca, schorzeniami układu pokarmowego).
7. Filet z kurczaka - przepisy na obiad
Pierś z kurczaka to wyjątkowo uniwersalne mięso, które można wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Jakie dania można przyrządzić z piersi z kurczaka?
Najbardziej popularne wydają się kotlety z piersi kurczaka w panierce z jajka i bułki tartej (lub mąki czy płatków kukurydzianych). Jednak smażona pierś z kurczaka nie jest jedyną opcją. Popularna jest także:
- duszona pierś kurczaka z warzywami, podana z ryżem, ziemniakami, kopytkami, kluskami czy kaszą. Aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych, można przygotować pierś na parze,
- grillowana pierś z kurczaka marynowana w oliwie z oliwek, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu i opiekana na średnim ogniu przez 6-7 minut z każdej strony. Dobrze jest serwować ją z warzywami lub sałatką, ale i bagietką,
- pieczona pierś z kurczaka, natarta marynatą (tj. oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami) i poddawana obróbce cieplnej (temp. 180°C) przez około 25-30 minut,
- kurczak w sosie śmietanowym. Aby go przygotować, trzeba przesmażyć kawałki kurczaka na maśle, dodać posiekaną cebulę i czosnek, a gdy te się zrumienią, wlać śmietanę kremówkę. Następnie pozostaje tylko doprawić danie i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Potrawę warto serwować z kaszą, ryżem lub makaronem.
To jednak nie wszystko. Białe mięso drobiowe jest bardzo popularne, a po filet sięgamy z reguły tak często, że każdy ma pewnie pomysł na coś fajnego z fileta z kurczaka. Mało kto wyobraża sobie bez niego obiad, zwłaszcza niedzielny.
Jak przygotować zdrową pierś z kurczaka?
Pierś z kurczaka jest zdrowym wyborem żywieniowym pod warunkiem, że przygotowuje się ją w odpowiedni sposób. To pozwala maksymalnie skorzystać z jej wartości odżywczych, a ograniczyć podaż zbędnych substancji (np. tłuszcz, cholesterol) i niepotrzebnych kalorii.
Jak przygotować zdrową pierś z kurczaka? Najlepszym sposobem jest grillowanie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w piekarniku z minimalną ilością oliwy z oliwek lub oleju, gotowanie na parze. Zaleca się jednocześnie unikanie smażenia i panierowania, co znacząco zwiększa kaloryczność i zawartość tłuszczu w daniu.