Gotowane brokuły - kalorie, wartości odżywcze oraz podanie
Gotowane brokuły mogą stanowić smaczny i zdrowy element codziennej diety. Nie tylko urozmaicają posiłki, ale i ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Warzywa te są łatwo dostępne, proste do przygotowania, lekkostrawne i niskokaloryczne. Ile kalorii ma brokuły gotowane z solą? Jak długo gotować brokuły, aby zachowały swoje wartości odżywcze?
- 1. Gotowane brokuły – z czym podawać i jak jeść?
- 2. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – ile ma kalorii i składników odżywczych?
- 3. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma witaminy?
- 4. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
- 5. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone - kalorie i wartości odżywcze
- 6. Dlaczego warto jeść gotowane brokuły?
- 7. Jak przygotować gotowane brokuły?
1. Gotowane brokuły – z czym podawać i jak jeść?
Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dania obiadowego, ale i składnik sałatek, zapiekanek czy tart. Warto po nie sięgać, ponieważ są nie tylko smaczne, ale i lekkostrawne oraz zdrowe. Warzywa te, pomimo obróbki termicznej, zachowują wartości odżywcze (choć w procesie gotowania pewne ilości mogą ulec zmniejszeniu).
Jakie są sposoby na podanie gotowanych brokułów?
Gotowane brokuły to doskonały dodatek do dań głównych: grillowanego kurczaka, pieczonego łososia lub innych mięs i ryb, ale także do makaronu, kasz lub ryżu. Można je podawać z sosem czosnkowym, sosem serowym, jogurtowym lub sosami na bazie orzechów.
Ciekawym pomysłem jest smażenie ugotowanych brokułów z warzywami, mięsem lub tofu w sosie sojowym i imbirem na woku. Gotowane brokuły świetnie odnajdują się też w sałatkach warzywnych lub sałatkach z kaszą czy makaronem.
Warzywa można serwować też w zapiekankach warzywnych (na przykład z serem, jajkami), makaronowych czy ziemniaczanych. Warto z nich piec wytrawne muffiny warzywne (np. z brokułami, jajkami), dodawać do omletów czy frittaty (z dodatkami, takimi jak pomidory, cebula i ser).
Gotowane brokuły mogą poprawić smak zupy jarzynowej, zupy kalafiorowej, zupy z zielonych warzyw, zupy z marchwi czy ziemniaków (także zupy-kremu).
2. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – ile ma kalorii i składników odżywczych?
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone w 100 gramach posiada wartość energetyczną 35,0 kcal.
W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:
- 2,38 g białka,
- 7,18 g węglowodanów,
- 1,39 g cukrów,
- 3,30 g błonnika.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone ma w 100 g 0,41 g tłuszczów, w tym:
- 0,08 g tłuszczów nasyconych,
- 0,04 g tłuszczów jednonienasyconych,
- 0,17 g tłuszczów wielonienasyconych.
W produkcie jest 0 mg cholesterolu.
3. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma witaminy?
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone to produkt zawierający 64,9 mg witaminy C, 77,0 µg RAE witaminy A, 1,45 mg witaminy E, 0 i.u. witaminy D oraz 141 µg witaminy K.
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone zawiera również witaminy z grupy B:
- 0,06 mg witaminy B1,
- 0,12 mg witaminy B2,
- 0,55 mg witaminy B3,
- 40,1 mg witaminy B4,
- 0,62 mg witaminy B5,
- 0,20 mg witaminy B6,
- 108 µg witaminy B9,
- 0 µg witaminy B12.
4. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone – jakie ma mikroelementy i makroelementy?
Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone ma w sobie:
- 40,0 mg wapnia,
- 0,67 mg żelaza,
- 21,0 mg magnezu,
- 67,0 mg fosforu,
- 293 mg potasu.
Ponadto w produkcie znajduje się 262 mg sodu, 0,45 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,19 mg manganu i 1,60 µg selenu.
5. Gotowane brokuły z dodatkiem soli, odsączone - kalorie i wartości odżywcze
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 78 g (1/2 szklanki, pokrojone) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 35,0 kcal | 27,3 kcal |
Białko | 2,38 g | 1,86 g |
Węglowodany | 7,18 g | 5,60 g |
Cukier | 1,39 g | 1,08 g |
Błonnik | 3,30 g | 2,57 g |
Tłuszcz | 0,41 g | 0,32 g |
Tłuszcze nasycone | 0,08 g | 0,06 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,04 g | 0,03 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,17 g | 0,13 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 64,9 mg | 50,6 mg |
6. Dlaczego warto jeść gotowane brokuły?
Jakie są korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia gotowanych brokułów? Okazuje się, że jest ich wiele. Warzywa te to przede wszystkim cenne źródło składników odżywczych, głównie witamin i minerałów.
Brokuły zawierają także błonnik pokarmowy, który wspiera i reguluje trawienie oraz poziom glukozy we krwi, zapobiega zaparciom i pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Z uwagi na zawartość przeciwutleniaczy (beta-karoten, luteina, zeaksantyna), które chronią komórki przed działaniem i uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, działają przeciwzapalnie, wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory (np. raka piersi, jelita grubego, prostaty i płuc).
Spożywanie brokułów może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi i poprawy zdrowia serca. Zawarte w brokułach substancje takie jak sulforafan mogą również wspierać zdrowie układu krążenia.
Obecna w brokułach witamina A, luteina i zeaksantyna są ważne dla zdrowia oczu, mogą pomóc w zapobieganiu zwyrodnieniu plamki żółtej i zachować ostrość wzroku. Witamina C wzmacnia układ odpornościowy organizmu.
7. Jak przygotować gotowane brokuły?
Jak przygotować gotowane brokuły? Zaleca się gotowanie na parze, możliwe jest także gotowanie w wodzie. Kluczowe jest odcięcie łodyżek i pokrojenie główek na mniejsze różyczki. Następnie:
- umieść brokuły w koszyku na parze lub na sitku i połóż nad garnkiem z wrzącą wodą. Gotuj przez około 5-7 minut, aż będą miękkie, ale wciąż jędrne (gotowanie na parze),
- w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Wrzuć pokrojone brokuły do wrzącej wody. Gotuj przez 4-5 minut, aż staną się miękkie (gotowanie w wodzie). Odcedź brokuły, a następnie dopraw je według upodobania solą, pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem lub ulubionymi przyprawami.
Jak uniknąć przegotowania brokułów, aby nie straciły smaku i konsystencji?
Ważne jest gotowanie w minimalnej ilości wody, co sprawia, że warzywa stracą mniej wartości odżywczych wraz z wodą. Nie mniej istotny jest czas obróbki termicznej. Gotowanie brokułów zbyt długo może spowodować, że staną się miękkie i bez smaku (gotowane przez krótki, ale optymalny czas, spowoduje, że będą jędrne i chrupiące).
Warto także pamiętać o dodawaniu soli dopiero na koniec gotowania lub po ugotowaniu. Z kolei odrobina soku z cytryny podczas gotowania lub po ugotowaniu może pomóc w zachowaniu jasnej, zielonej barwy brokułów oraz ich świeżego smaku.
Gotowane brokuły mogą być wykorzystane w wielu różnych potrawach. Są uniwersalnym składnikiem, który można dopasować do wielu różnych potraw i smaków. Dzięki temu można stworzyć wiele pysznych oraz zdrowych dań.