Otręby pszenne – właściwości, zawartość kalorii, w jakich formach można spożywać otręby pszenne
Otręby pszenne można wykorzystać na wiele sposobów. Doskonale pasują do naleśników czy omletów, ciastek owsianych. Idealnie komponują się też z granolą, jogurtem naturalnym i świeżymi owocami. Spożywając ten produkt żywnościowy, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne i witaminy takie jak witaminy z grupy B, miedź, żelazo czy cynk. Jak jeść otręby pszenne?
- 1. Czym są otręby pszenne?
- 2. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z włączenia otrębów pszennych do diety?
- 3. Zastosowanie otrębów pszennych
- 4. Otręby pszenne – przepisy
- 4.1. Przepis na granolę z otrębami pszennymi
- 5. Jakich efektów zdrowotnych można oczekiwać po regularnym spożywaniu otrębów?
- 6. Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?
1. Czym są otręby pszenne?
Otręby pszenne to produkt uboczny, który powstaje z przemiału zewnętrznej łupiny ziarna pszenicy. Choć zewnętrzne osłonki ziaren są produktem powstającym w wyniku wyżej wymienionego procesu, można z powodzeniem wykorzystywać je do niezliczonej liczby dań. Otręby pszenny smakują bardzo naturalnie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze mogą stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
2. Jakie są korzyści zdrowotne płynące z włączenia otrębów pszennych do diety?
Otręby pszenne są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. W ich składzie znaleźć można:
- witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy), które obniżają poziom cholesterolu we krwi, wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego,
- miedź, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego,
- selen, wykazujący właściwości antyoksydacyjne,
- fosfor, który uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych i pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu
- żelazo, korzystnie wpływające na układ nerwowy (minerał poprawia pamięć, koncentrację oraz funkcje intelektualne),
- potas, który wywiera pozytywny wpływ na pracę mięśni, układu sercowo-naczyniowego i nerwowego,
- mangan, który wpływa na prawidłową pracę mózgu i układu nerwowego, przeciwdziała anemii, osteoporozie,
- cynk, który wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego i uczestniczy w syntezie kolagenu. Pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wywiera istotny wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci.
3. Zastosowanie otrębów pszennych
Otręby pszenne, często niedoceniane i pomijane, można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Drobno zmielona łuska, którą pozyskuje się w procesie przemiału pszenicy, idealnie pasuje do potraw słodkich i wytrawnych. Produkt może posłużyć jako doskonała alternatywa dla tradycyjnej panierki z bułki tartej. Coraz bardziej powszechnym zjawiskiem kulinarnym jest obtaczanie kotletów drobiowych lub schabowych w panierce z otrębów pszennych.
Dzięki bogactwu błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin, otręby pszenne stanowią wartościowy składnik zdrowej diety. Można je dodawać do jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru czy lodów. Można je dodawać również ciasteczek owsianych, omletów, naleśników, placuszków.
4. Otręby pszenne – przepisy
4.1. Przepis na granolę z otrębami pszennymi
Do przyrządzenia domowej granoli z otrębami pszennymi i owocami potrzebne są następujące składniki:
- płatki owsiane (1 szklanka),
- płatki żytnie (1 szklanka),
- otręby owsiane (4 łyżki),
- nasiona słonecznika (3 łyżki),
- wiórki kokosowe (1/2 szklanki),
- orzechy włoskie (1/2 szklanki),
- migdały blanszowane w płatkach (1/3 szklanki),
- orzechy nerkowca (1/3 szklanki),
- suszona żurawina (1/2 szklanki),
- rodzynki (1/3 szklanki),
- mielony cynamon (1 łyżka),
- olej kokosowy (3 łyżki),
- mrożone maliny (1 szklanka)
- mleko skondensowane niesłodzone (1/2 szklanki)
Sposób przygotowania granoli z otrębami pszennymi
Rozgrzej piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza. Olej kokosowy, mrożone maliny i miód rozpuść w niewielkim garnku. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki, a następnie dodaj lekko podgrzane mleko skondensowane i wcześniej podgrzane maliny z miodem i olejem kokosowym. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową granolę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut, mieszając co pewien czas. Gdy wypiek będzie gotowy, wyłóż blachę z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Upieczoną granolę przechowuj w szklanym słoju. Przysmak najlepiej smakuje z mlekiem krowim, napojem owsianym, sojowym lub kokosowym. Granola z malinami doskonale smakuje też z jogurtem naturalnym.
5. Jakich efektów zdrowotnych można oczekiwać po regularnym spożywaniu otrębów?
Ze względu na wysoką zawartość błonnika, otręby mają znaczące działanie w poprawie perystaltyki jelit. Nie tylko przyspieszają przemianę materii, ale również ułatwiają wypróżnianie. Właściwości otrębów pszennych niewątpliwie docenią osoby borykające się z problemem nawracających zaparć.
Otręby są bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Wysoka zawartość tych substancji korzystnie wpływa na przemiany tłuszczów, białek i węglowodanów w organizmie. Produkt ten można wykorzystać jako idealny składnik diety odchudzającej,
Jak jeść otręby pszenne? Ważne jest, aby dzienną dawkę tego produktu żywnościowego rozkładać pomiędzy kilka posiłków w ciągu dnia. Osoby, które chcą włączyć otręby do swojego codziennego jadłospisu, powinny także zwiększyć ilość spożywanej wody niegazowanej.
6. Ile kalorii mają surowe otręby pszenne?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 58 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 216 kcal | 125 kcal |
Białko | 15,55 g | 9,02 g |
Węglowodany | 64,5 g | 37,4 g |
Cukier | 0,41 g | 0,24 g |
Błonnik | 42,8 g | 24,8 g |
Tłuszcz | 4,25 g | 2,47 g |
Tłuszcze nasycone | 0,63 g | 0,37 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,64 g | 0,37 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 2,21 g | 1,28 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |