Trwa ładowanie...

Pieczone udko z kurczaka – kalorie i składniki odżywcze. Przepis na soczyste udka z chrupiącą skórką

 Katarzyna Kurek
20.05.2024 16:25
Pieczone udko z kurczaka (samo mięso)
Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) (Flickr)

Pieczone udka z kurczaka są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Co więcej, mogą być serwowane na wiele sposobów, gdyż świetnie komponują się z różnymi dodatkami. Nic więc dziwnego, że bardzo często goszczą na naszych stołach. Jaka jest ich kaloryczność? I jak je przygotować, aby skórka była chrupiąca, a mięso soczyste?

spis treści

1. Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) – ile ma kalorii i składników odżywczych?

Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) w 100 gramach posiada wartość energetyczną 174 kcal.

W produkcie znajduje się wiele składników odżywczych, w tym:

  • 24,2 g białka,
  • 0 g węglowodanów,
  • 0 g cukrów,
  • 0 g błonnika.
Zobacz film: "Drożdżówki z rabarbarem, które smakują jak marzenie. Nie zostanie po nich ani okruszek"

Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) ma w 100 g 7,80 g tłuszczów, w tym:

  • 2,11 g tłuszczów nasyconych,
  • 3,05 g tłuszczów jednonienasyconych,
  • 1,61 g tłuszczów wielonienasyconych.

W produkcie jest 128 mg cholesterolu.

2. Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) – jakie ma witaminy?

Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) to produkt zawierający 0 mg witaminy C, 7,00 µg RAE witaminy A, 0,16 mg witaminy E, 5,00 i.u. witaminy D oraz 3,60 µg witaminy K.

Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) zawiera również witaminy z grupy B:

  • 0,09 mg witaminy B1,
  • 0,19 mg witaminy B2,
  • 6,05 mg witaminy B3,
  • 63,4 mg witaminy B4,
  • 1,21 mg witaminy B5,
  • 0,43 mg witaminy B6,
  • 5,00 µg witaminy B9,
  • 0,39 µg witaminy B12.

3. Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) – jakie ma mikroelementy i makroelementy?

Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) ma w sobie:

  • 12,00 mg wapnia,
  • 1,08 mg żelaza,
  • 24,0 mg magnezu,
  • 205 mg fosforu,
  • 269 mg potasu.

Ponadto w produkcie znajduje się 99,0 mg sodu, 2,11 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,02 mg manganu i 25,2 µg selenu.

4. Pieczone udko z kurczaka (samo mięso) - kalorie i wartości odżywcze

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 174 kcal 148 kcal
Białko 24,2 g 20,6 g
Węglowodany 0 g 0 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 7,80 g 6,63 g
Tłuszcze nasycone 2,11 g 1,79 g
Tłuszcze jednonienasycone 3,05 g 2,59 g
Tłuszcze wielonienasycone 1,61 g 1,36 g
Cholesterol 128 mg 109 mg
Witamina C 0 mg 0 mg

5. Co to jest pieczone udko z kurczaka?

Udko z kurczaka to prawdopodobnie jedna z najchętniej wybieranych części mięsa z kurczaka. Charakteryzuje się ono delikatnym smakiem oraz dużą ilością mięsa w stosunku do kości. Jest też bardzo pożywne i proste w przygotowaniu. Chętnie spożywają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Choć ta część kurczaka zawiera więcej tłuszczu niż np. mięso z piersi, to jednak uważana jest za smaczniejszą. Udka są bowiem bardzo soczyste i miękkie. Oczywiście wiele zależy także od metody przygotowania. Jedną z najczęstszych metod obróbki termicznej tej części kurczaka jest pieczenie. Metoda ta najlepiej wydobywa pełnię smaku i aromatu.

Co więcej, jeśli do pieczenia wykorzystane zostają udka dobrej jakości, a dodatki są zdrowe, posiłek staje się nie tylko smaczny, ale i wartościowy.

6. Przepis na pieczone udka z kurczaka

Jak przygotować udka z kurczaka z piekarnika z chrupiącą skórką? Potrzebne będą następujące składniki:

Na początku należy przygotować marynatę do udek z kurczaka. W misce trzeba wymieszać olej, musztardę, przyprawy i sos sojowy. Następnie do miski wrzuca się udka i dokładnie naciera mięso marynatą. Tak przygotowane udka zaleca się pozostawić w lodówce na 2-3 godziny.

6.1. Ile czasu i w jakiej temperaturze najlepiej piec udko z kurczaka?

Udka należy piec do miękkości (ok. 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia mięso można polać sosem, który wytworzył się w trakcie pieczenia.

Mięso dobrze upieczone powinno swobodnie odchodzić od kości.

6.2. Jakie przyprawy najlepiej komponują się z udkiem z kurczaka?

Udka z kurczaka można doprawiać także innymi, ulubionymi przyprawami. Oprócz wspomnianych wyżej dodatków, do tej części drobiu świetnie pasuje także oregano, tymianek, szałwia, rozmaryn, czy majeranek. Ciekawym dodatkiem mogą być także ziarna sezamu.

W uzyskaniu pięknej, złocistej skórki pomóc może także odrobina kurkumy. Osoby, które preferują bardziej wyraziste smaki, mogą z kolei wykorzystać pieprz cayenne, czy chilli.

W sprzedaży dostępne są także gotowe kompozycje aromatycznych ziół do udek z kurczaka.

7. Jakie są najlepsze metody przygotowania udka z kurczaka, aby skórka była chrupiąca, a mięso soczyste?

Co zrobić, żeby udka były chrupiące z wierzchu, a soczyste w środku? Za chrupkość wierzchniej warstwy i wewnętrzną soczystość mięsa odpowiada przede wszystkim dobra marynata. Dlatego też bardzo ważne jest, by przed pieczeniem natrzeć mięso przyprawami z odrobiną tłuszczu i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

By zwiększyć chrupkość skórki, można także pod koniec pieczenia posmarować skórkę udka mieszanką miodu oraz wody. Można wykorzystać także specjalne przyprawy do kurczaka, które pozwalają uzyskać złocistą skórkę.

Do pieczenia udek z kurczaka warto także wykorzystać ruszt z piekarnika, zamiast naczynia żaroodpornego lub brytfanki.

8. Jakie dania można przygotować z udka z kurczaka?

Udka z kurczaka doskonale komponują się z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, ryżem, czy mieszanką pieczonych warzyw. Można serwować je także z sałatkami i surówkami.

Warto także wypróbować różnorodne przepisy z mięsem z udka kurczaka bez kości. Z pieczonych udek można przygotować, chociażby pyszne:

9. Jak wybierać najlepsze udka z kurczaka do pieczenia?

Ważne jest przede wszystkim pochodzenie mięsa. Najlepiej postawić oczywiście na ekologiczne udka z kurczaka, pochodzące z wolnego wybiegu. Warto postawić także na zaufanych, sprawdzonych dostawców.

Bardzo ważna jest także świeżość i jakość mięsa. Udka powinny być jędrne, mieć odpowiedni, bladoróżowy lub lekko beżowy kolor. Zapach świeżego mięsa jest prawie niewyczuwalny. Zaalarmować powinno m.in. nietypowe zabarwienie mięsa oraz ostry, nieprzyjemny, mdły zapach.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze